Alleen 2 ambulances sturen is niet vaak adequaat, na 8 minuten aanrijtijd weten we allemaal wat de uitkomsten gaan worden. RAV-en zullen er nooit voor kunen zorgen dat iedere patient binnen 8 minuten hulp krijgt van ambulanceteam. De kosten zijn gewoonweg te hoog en de hands on ervaring gaat naar beneden met een ambu in iedere wijk. Dit geldt in toenemende mate ook voor brandweer en politie door bezuinigingen en langere aanrijtijden in landelijke en semi stedelijke gebieden.
Onzin, waarom kan een RAV in Nederland niet zorgen dat een ambulance binnen 8 minuten ter plaatse is terwijl bijv. de Britse ambulances het wel kunnen. Het klopt dat het je inderdaad geld kost maar je kan in deze discussie op iedere pagina lezen dat geld niet zo veel mag uitmaken om een mensenleven te redden.
Geld steken in AED inzet door politie en brandweer voegt volgens de Amsterdamse onderzoekers niets toe. Als het wel iets zou toevoegen heeft alleen een heel specifiek groepje burgers er mogelijk baat bij, het gaat niet eens om alle mensen met een hartstilstand maar alleen om een subgroepje in VT/VF.
Ambulance binnen 8 minuten ter plaatse kan ook het verschil maken voor mensen met asystolie en PEA maar uiteraard ook bij verstikking, ernstige ademhalingsproblemen, beroerte, verbloeding (trauma of bijv. lekkend AAA) enz, enz.
De hands-on ervaring gaat niet echt omlaag, dat is het argument wat men in NL gebruikt om de 15 minuten norm in stand te houden. Er zijn nu ook veel gebieden waar het geen dolle boel is met spoedmeldingen waardoor de individuele ambulanceverpleegkundige niet van alle markten thuis door de praktijkervaring.
Je kan dat ondervangen door eens te stoppen met die idiote toetscultuur en prof checks bij de ambulancediensten in Nederland en het te hervormen tot een oefencultuur waardoor mensen vaardig blijven en de kennis op peil houden.
Er hoeft ook geen enkele reden voor de huidige ambulanceverpleegkundigen en -chauffeurs te zijn om voor hun baan te vrezen. Je kan het huidige systeem in stand houden en aanvullen met BLS-ambulances. Op een BLS ambulance zou je bijv. gewone verpleegkundigen kunnen laten werken met beperkte bevoegdheden (bijv. bij reanimatie IV, 02 + beperkte medicatie (bijv. adrenaline).
Je krijgt dan de situatie dat bij reanimatie een of meerdere BLS ambulances + een huidige ambulance (ALS) de melding ontvangen. De BLS ambulance is binnen 8 minuten ter plaatse, zij kunnen behalve reanimeren + AED gebruiken ook zuurstof en medicatie gebruiken. Als je dan als ALS ambulance iets later ter plaatse komt liggen de kaarten er in ieder geval een stuk beter voor dan ze momenteel liggen omdat er een leger burgers, politie en brandweermensen bezig is met je reanimatiepatient.
Voorts weet jij ook dat Nederlandse ambulancediensten in 2015 ook Lucas II of Autopulse kunnen invoeren op iedere ambulance waardoor je niet meer al die handjes van politie en brandweer nodig hebt. Ik vind het zelfs niet in belang van deze twee publieke diensten omdat ze beide onder grote bezuinigingsdruk liggen (ze moeten al meer gaan doen met minder geld), het is best raar dat ze wel de ambulancediensten (die privaat kunnen zijn) moeten bijstaan omdat de ambulancedienst te weinig handjes zou hebben.