Ik voel persoonlijk best wel veel voor een systeem zoals Ed Oomes het in zijn column voorstelt (dat heeft hij trouwens de afgelopen jaren al eerder gedaan!).
Het verschijnsel dat een bevelvoerder of OvD de tijd tijdens een uitruk anders ervaart dan de werkelijke tijd, is ook mij niet vreemd. Je denkt dat je nog maar 10 minuten bezig bent met de inzet terwijl in werkelijkheid al een half uur voorbij is. Dat neem dus wel een aantal risico's met zich mee. Een paar voorbeelden :
Een tankautospuit heeft met de standaard bepakking en bezetting een bepaalde maximale inzetduur bij een binnenaanval. Als je te laat door hebt dat je ploegleden vermoeid raken, afgelost moeten worden of dat de voorraad ademlucht opraakt, loop je achter de feiten aan. Het dan afwachten van een 2e ploeg (middelbrand) betekent dat je langer (te lang?) moet doorwerken wat risico's met zich meebrengt.
Een ander voorbeeld zijn de brandpreventieve voorzieningen van bepaalde gebouwen. De brandwerendheid van bepaalde scheidingen of de brandwerendheid van een (hoofd)draagconstructie kan het noodzakelijk maken om op een bepaald moment te besluiten een binnenaanval te stoppen en over te gaan op een (veiligere) buitenaanval.
Het in de gaten houden van dit soort ontwikkelingen en eventueel de inzet daarop bijsturen is bij uitstek een taak voor de OvD omdat hij/zij wat meer 'afstand' van de brandbestrijding kan nemen.
Naar mijn mening zien 'wij' bij de brandweer het opschalen (2e tankautospuit en OvD erbij) nog veel te veel als een soort nederlaag ('we moeten het eigenlijk met deze ploeg aankunnen zonder assistentie').
Wanneer een ploeg met tankautospuit niet binnen 15 minuten na aankomst het nader bericht 'brand meester' kan doorgeven, kunnen er volgens mij 2 zaken aan de hand zijn :
De bevelvoerder is te laat met dat nader bericht (ze zijn eigenlijk al 'brand meester') of de ploeg is daadwerkelijk al 15 minuten bezig met de inzet en heeft de brand nog niet onder controle. Als je dan weet dat het nog even duurt voordat de 2e tankautospuit ter plaatse is (8 tot 15 minuten na de alarmering) is het toch juist perfect om die achter de hand te hebben?
Ik ben het eens met de vorige reacties waarin wordt aangegeven dat het wel aan binnenbrand gekoppeld zou moeten worden.
groeten,
René de Caluwé
Heerhugowaard