Ik zal nu wel weer op diverse tenen gaan trappen, maar als ik sommige ns conducteurs ga bekijken.....
Mee eens, en dat zie ik ook bij (collega) beveiligers. Maar we weten allemaal dat de ene BOA of beveiliger de andere niet is.
Veel boa,s in nederland dragen of een politieuniform of een gedeelte daarvan, dus voor de burger is het al duidelijk met wie ze te maken hebben. Dit integenstelling met bewakers die er in diverse soorten van kleding rondlopen.
In bijvoorbeeld Amsterdam worden alle toezichthouders en boa,s in hetzelfde uniform gestoken. Dit geldt dan voor het personeel van de dienst stadstoezicht(parkeercontrole, MTV en OV), maar ook voor het handhavingspersoneel van de stadsdelen(milieupolitie, inspectieopenbare ruimte en marktmeesters).
Die enkele keer dat ik in Amsterdam kom (ik doe dat zo weinig mogelijk
) heb ik de OV controleurs ook zien lopen. Behalve het logo op de mouw waren erop het eerste gezicht weinig verschillen met het politieuniform (die gele jassen heb ik het dan over). De herkenbaarheid vind ik dan ook zeker goed te noemen. Iedere burger snap wel dat het handhavers zijn en niet de onderhoudsmonteur.
Overigens krijg ik wel het idee dat sommige gemeenten weer als het ware hun eigen gemeentepolitie oprichten.
De regiopolitie heeft soms andere prioriteiten en kan daarom niet voldoende inspelen op de lokale problematiek. Zo hebben wij in de gemeente tegenwoordig BOA's om overlastgevende jeugd aan te pakken. De politie kan daar 's avonds en in het weekend onvoldoende aandacht aan besteden.
En je ziet natuurlijk in tig gemeenten dat het BOA's zijn die de APV handhaven.
In de tijd van de gemeentepolitie had de burgemeester veel directer invloed op de politie. Daar was het ook de politie de de APV handhaafde (destijds ook wel Algemene PolitieVerordening genoemd). Nu met de regio is die invloed geringer en zie je gaten ontstaan tussen de behoeften van de gemeente en de mogelijkheden van de politie. Dus wordt er een eigen handhavingsapparaat ingesteld om het gat op te vullen. De grenzen tussen gemeentelijke handhaving en politie worden in mijn optiek wel heel vaag. Gemeentelijke handhaving rijdt nu in sommige gevallen ook als met blauwe lampen, heeft C2000, is bewapend, enz. Soms zelfs meer dan de gemiddelde politiesurveillant.
In Amsterdam is het dan wel vrij duidelijk (vind ik althans), maar verder is er een grote verscheidenheid aan uniformen en is het ook niet duidelijk wat nou precies de bevoegdheden zijn. Ik zou dan ook willen pleiten voor een landelijk uniform voor gemeentelijke handhavers (niet te verwarren met toezichthouders) en een landelijke huisstijl voor de auto's.
Daarbij vraag ik me af in hoevere je als gemeente zelf moet gaan handhaven. Bepaalde gemeentelijke BOA's zou je i.m.o. ook prima als surveillant onder kunnen brengen bij de politie, met een zekere specialisatie (bijvoorbeeld milieu). Maar dan zijn de gemeenten denk ik weer bang dat ze de grip op hun handhavingsorganisatie verliezen...