Actievoeren!

Auteur Topic: Actievoeren!  (gelezen 1685 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Jacco

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 37
  • Al aangemeld op Brandweervrijwilligers.nl?
    • Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
Gepost op: 7 november 2008, 16:38:57
WIJ ZIJN HET ZAT, AKTIE DUS!
Op 18 november 2008 as. met brandweervoertuigen naar Den Haag voor een protestactie bij de VNG.

VNG ZOEKT DE CONFRONTATIE MET DE VBV
De VBV kan het niet anders meer uitleggen dan dat het COLLEGE VAN ARBEIDSZAKEN (CVA) van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) bewust op zoek is naar een confrontatie. Na maanden lang tegen een muur van bureaucratie te hebben 'opgebokst', is de VBV het werkelijk meer dan zat.

VNG EN VAKBONDEN HOUDEN DE VBV BUITEN DE BESPREKINGEN
Door de uiterst formele opstelling van het CvA, de VNG en de gemeentelijke vakbonden dreigt men over een landelijke rechtspositie die landelijhke uniformiteit voor de Brandweer Vrijwilligers te onderhandelen. Opnieuw over hen maar weer zonder hen!
Bovendien hebben ervaringen uit het verleden met onderhandelingen over de belangen van onze beroepscollega’s  (FLO) uitgewezen dat dit een puinhoop gaat worden.

GEEN 'LAPWERK' MAAR MODERNE RECHTSPOSITIE VOOR 22.000 VRIJWILLIGERS
Er wordt al jaren door het CVA gesproken over voorstellen om de huidige rechtspositie op een paar onderdelen aan te passen. De VBV wil geen lapwerk maar vindt dat er een volledige vernieuwing van de meer dan 30 jaar oude regeling moet komen. Onbegrijpelijk is dat men daarover spreekt met een klankbordgroep van lokale commandanten en... de NVBR, als vertegenwoordiger van het management. In plaats van met de Brandweer Vrijwilligers (werknemers) te praten, is het alsof de werkgever alleen met het management in gesprek is.

BELANGRIJKE ONDERWERPEN VOOR ONZE BRANDWEER VRIJWILLIGERS
De VBV heeft onlangs aan haar leden gevraagd wat men absoluut geregeld wilde zien in de rechtpositie en wat onderhandelbaar was, en wat niet. De reacties hierop hebben geleid tot een nieuwe, door de VBV opgestelde 'model-rechtspositieregeling'. Hieronder de meest knellende onderwerpen.

Vrijwaring bij ongeval, trauma en beroepsziekte
De gemeente of veiligheidsregio keert uit en verhaalt op verzekering. Geen gezeur voor Brandweer Vrijwilligers, zelfstandigen en werkgevers.

Doorgaan na 55 jaar
Te vaak horen wij dat gezonde Brandweer Vrijwilligers ontslag krijgen als zij 55 jaar worden. Leeftijds-discriminatie terwijl er lokaal en landelijk tekorten zijn.

Landelijke uniformiteit
Geen verschillen in rechtspositie tussen korpsen onderling.
Pensioen hoort erbij
Mogelijkheid tot flexibele pensioenopbouw en deelname aan levensloopregeling.

Afrekencultuur
Er moet een einde komen aan de belasting van de aansprakelijkheids-en afrekencultuur en juridische aansprakelijk voor repressief optreden moet afgedekt worden.

VNG EN NVBR WIL DAT WE GELD GAAN VRAGEN AAN ONZE LEDEN
Door op onwaarheden gebaseerde brieven aan de gemeentebesturen te verzenden, heeft de NVBR de VNG zover gekregen dat het onterecht een negatief advies heeft afgegeven betreffende onze subsidie-aanvraag. Na eerst deze financiële stroom te hebben 'afgesneden' stellen beide organisaties dat de VBV het geld voor de ontwikkeling van het vak maar bij de leden vandaan moet halen.
De ruim 6000 aanmeldingen en de 12.000 hits per dag op onze website zouden voldoende moeten zijn de VBV een positie te geven. De VBV is van mening dat de Brandweer Vrijwilliger al genoeg investeert in de samenleving en niet nog eens moet betalen voor het behartigen van hun vakbelangen. De VBV dient, net zo als de NVBR, zijn financiën voor de ontwikkeling van het vak, uit een inwonerbijdrage te ontvangen.

HOOGSTE TIJD DAT WE ALS BRANDWEER VRIJWILLIGERS ONS LATEN ZIEN
Op 18 november 2008 as. willen wij met minimaal een peloton en maximaal een compagnie een vriendelijke actie voeren in Den Haag. De voertuigen (liefst tankautospuiten) verzamelen zich op een nog nader aan te geven groot parkeerterrein in de omgeving van Den Haag. Daarna in colonne richting hoofdkantoor VNG, departement van BZK en de Tweede Kamer. de aktie wordt afgesloten in een brandweerkazerne in de omgeving van Den Haag. Bij het VNG en BZK wordt een petitie overhandigd en bij de Tweede Kamer bedanken we de kamerleden voor hun inzet voor de Brandweer Vrijwilliger.

AKTIESTART
De aanvang van de actie zal om 11.00 zijn en het is de bedoeling dat iedereen weer ruim voor aanvang van de avondspits naar huis kan. Opgave van voertuigen en bemensing voor 12 november 2008 bij:
Ruud van Vliet
Actieleider VBV
Telefoon: 0622244674
E-mail: ruud.van.vliet@brandweervrijwilligers.nl

Bron: http://www.brandweervrijwilligers.nl/nieuwsbrieven.html


Heb jij je al aangemeld op http://www.brandweervrijwilligers.nl?


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1 Gepost op: 7 november 2008, 17:57:02
Verwachten jullie na zo'n actie veel sympathie?


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #2 Gepost op: 17 november 2008, 22:12:01
Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers voert actie bij VNG

Den Haag - De Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) gaat dinsdagochtend 18 november rond 11.30 uur actie voeren bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Den Haag.

Tijdens deze actie zal de VBV een manifest overhandigen, waarin tien basispunten staan voor een sterke vrijwillige brandweer.

De huidige rechtspositie van brandweervrijwilligers is verouderd en al ruim tien jaar aan vervanging toe. De VNG (als verantwoordelijke voor de brandweer) wil deze aanpassen, echter zonder onderhandelingen met de VBV. Na de aankondiging van de actie heeft VNG de VBV gevraagd een aantal inhoudelijke punten aan te dragen en dat zij erop moet vertrouwen dat het VNG dit meeneemt in de uiteindelijke rechtspositie.


De VBV gaat hiermee niet akkoord, omdat zij als officiële stem van de brandweervrijwilligers niet wordt gekend in het vaststellen van de rechtspositie. De VNG geeft daartoe geen ruimte, ondanks de steun die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties aan de VBV heeft gegeven in de vorm van een startsubsidie.

Daarom ziet de VBV geen andere weg dan actie te voeren. “Uiteraard doen we dat op professionele en publieksvriendelijke wijze,” vertelt Ruud van Vliet, vice-voorzitter van de VBV. “Daarmee laten we zien dat het ons ernst is. Zo’n 15 voertuigen die meedoen met de actie laten zien dat ook commandanten en burgemeesters de VBV een warm hart toedragen door deze voertuigen ter beschikking te stellen. Al met al is het de hoogste tijd dat we als gesprekspartner aan de slag kunnen. Daarmee wordt de brandweervrijwilliger pas echt geholpen. Zij staan bij nacht en ontij klaar om burgers te helpen; daar mag op zijn minst een goede en moderne rechtspositie tegenover staan.”

Na het overhandigen van het manifest vertrekt de actiegroep richting het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties om ook daar het manifest te overhandigen en de samenwerking verder te bespreken. De VBV richt zich op de belangenbehartiging van de brandweervrijwilligers. Naast arbeidsvoorwaarden richt zij zich ook op de vakinhoud. Met ruim zesduizend leden vertegenwoordigt de VBV een groot deel van alle vrijwilligers.

 Bron: Blik op Nieuws


Jacco

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 37
  • Al aangemeld op Brandweervrijwilligers.nl?
    • Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
Reactie #3 Gepost op: 18 november 2008, 13:18:29
Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers biedt VNG manifest aan
18.11.2008

Op 18 november heeft de Vakvereniging voor Brandweervrijwilligers (VBV) de VNG een manifest aangeboden. Aanleiding voor het aanbieden van dit manifest is de op handen zijnde modernisering van de rechtspositie van brandweervrijwilligers.

In december start het College voor Arbeidszaken (CvA) de onderhandelingen met de vakbonden over de rechtspositie voor vrijwilligers bij de gemeentelijke brandweer.

Belangenorganisatie
In de voorbereidingen van het onderhandelingsproces heeft het CvA geprobeerd alle groepen belanghebbenden te betrekken. De moderniseringsvoorstellen van het CvA zijn in nauw overleg met het veld tot stand gekomen. Het CvA wil ook de relatief jonge belangenorganisatie voor vrijwilligers, de VBV, betrekken bij de modernisering van de rechtspositie voor vrijwilligers. Hiertoe zijn al eerder voorstellen gedaan die tot nu toe door de VBV terzijde zijn geschoven (zie ons bericht onder meer informatie). Het CvA is hierover op dit moment weer in gesprek met de VBV.

Goede rechtspositie
De circa 22.000 brandweervrijwilligers, die veelal naast hun reguliere baan klaar staan om uit te rukken bij brand of ongevallen, zijn onmisbaar voor de brandweerzorg in Nederland. Het CvA vindt dat bij deze belangrijke taak een fatsoenlijke rechtspositie hoort waarin verzekeringen en vergoedingen goed zijn geregeld. De rechtspositie moet passen bij de aard van de werkzaamheden en de bedrijfsvoering van de brandweer.

Huidige rechtspositie
De huidige rechtspositie is geënt op de oorspronkelijke manier waarop vrijwilligers ingezet werden: vrije instroom naar de kazerne. Vrije instroom houdt kort gezegd in dat de vrijwilliger geen plicht heeft gehoor te geven aan een oproep en de commandant niet weet of de vrijwilliger beschikbaar is. Een dergelijk model is goed hanteerbaar als je over voldoende vrijwilligers beschikt die regelmatig in staat zijn gehoor te geven aan een oproep.

Veranderingen
Door maatschappelijke veranderingen is het voor een aantal korpsen steeds moeilijker de hele dag op deze manier te werken. Zo werken mensen bijvoorbeeld veel vaker buiten hun woonplaats. Met name de beschikbaarheid overdag is hierdoor moeilijk te garanderen.

Voorstellen van het CvA
Er zijn de laatste jaren lokaal bedrijfsvoeringsmodellen ontwikkeld, waarin verdergaande verplichtingen voor de vrijwilliger gelden dan de vrije instroom. Dit varieert van verplicht gehoor geven aan een oproep (consignatie) tot op de kazerne aanwezig zijn voor een bepaalde periode (kazernering). De minimale bezetting bij uitrukken moet kunnen worden gegarandeerd.

Met de modernisering van de rechtspositie wil het CvA naast de vrije instroom ook aansluiting zoeken bij deze andere bedrijfsvoeringmodellen. Dit schept zowel voor de werkgever als voor de vrijwilliger een helder kader.

Naast aanpassing van het bedrijfsvoeringsmodel wil het CvA de volgende zaken vastleggen:
- eenduidigheid over verzekeringen die de gemeente af moet sluiten voor vrijwilligers
- de relatie met de hoofdwerkgever van de vrijwilliger
- het vervallen van de leeftijdsgrens van 55 jaar in combinatie met een standaard periodiek preventief medisch onderzoek
- de positie van zwangere vrouwen bij de brandweer

Bron: www.vng.nl
Heb jij je al aangemeld op http://www.brandweervrijwilligers.nl?