het onderzoek doet me veel denken aan het onderzoek van rob lichtveld
ik kan het hele onderzoek zo even niet te voorschijn toveren maar hierbij een link met een samenvatting
http://www.umcutrecht.nl/zorg/nieuws/2007/01/traumapatiënt-keert-niet-terug-naar-werk.htmbelangrijkste deel daaruit:
Bij een groep van 507 ongevalslachtoffers, inclusief bovengenoemde patiënten, onderzocht Rob Lichtveld, het effect van de behandeling ter plaatse. Lichtveld is manager medische zaken van de Regionale Ambulance Voorziening Utrecht. Het blijkt dat meer handelingen verrichten op de plaats van het ongeval geen lagere sterftekans of een betere kwaliteit van leven oplevert. Ook het missen van diagnoses door ambulancepersoneel heeft geen nadelige gevolgen. Wel hebben ouderen een verhoogde sterftekans.
Lichtveld pleit dan ook voor het zo snel mogelijk vervoeren van de patiënt naar het traumacentrum en ter plaatse slechts een beperkt onderzoek te doen. Zijn bevindingen hebben al geleid tot diverse aanpassingen van de landelijke ambulanceprotocollen. Patiënten stabiliseren en zuurstof toedienen zijn bijvoorbeeld erg belangrijk, het toedienen van infuus waarschijnlijk minder.
Goede traumazorg is belangrijk omdat kinderen, jongeren en jongvolwassenen tot 44 jaar de meeste levensjaren verliezen door ongevallen. Integratie van langetermijn-onderzoek in de zorg is daarvoor noodzakelijk, net als het verbeteren van zorg in de keten van preventie, acute opvang, revalidatie en arbeidsreïntergratie, stellen Holtslag en Lichtveld.
--------------------------
Kortweg pleit hij voor snel transport bij polytrauma patienten en zegt hij bewijs te hebben gevonden dat een langere on-scene tijd met ALS handelingen niet leidt tot een betere outcome (misschien zelfs wel slechter)