Als je in je auto stapt op de bestuurdersplaats aan de openbare weg en je bent dronken, ben je strafbaar. Je neemt geen deel aan het verkeer, de sleutel hoeft zelfs niet in het contact te zitten. De mogelijkheid dat je kunt gaan rijden is kennelijk genoeg om het srafbaar te stellen. Zo kun je ook een voor anker liggend schip benaderen. Er bestaat de mogelijkheid dat U moet gaan varen, de daartoe vereiste personen moeten nuchter zijn. Bedenk dat alle andere verplichtingen, vaarbewijs, brandblusser en dergelijke ook verplicht zijn als je voor anker ligt. Je moet zelfs een dodemansknop hebben, ook al vaar je niet. Ik denk ook dat het voor anker liggen normaal gesproken als een tijdelijke onderbreking van het varen wordt gezien. Er zijn natuurlijk juridisch vraagtekens bij te stellen. De schipper als enige in bezit een vaarbewijs die boodschappen gaat doen aan de wal, de rest van het gezelschap achterlatend op het grote schip geankerd voor de haven, mag dat?
Henk
Ik denk dat je het beter kan vergelijken met een camper die je op een grasveldje langs de weg zet voor een nachtje. Tafeltje en stoeltjes er uit en een lekker biertje bij de BBQ
je kan het natuurlijk ook moeilijker maken dan het is.
Overigens mag je met een biertje achter het stuur zitten (zie voorbeeld programma wegmisbruikers enkele maanden geleden) als je maar niet boven de toegestane hoeveelheid komt.
(. Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan - al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof - de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht.
2. Het is een ieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen
na zodanig gebruik van alcoholhoudende drank, dat:a. het alcoholgehalte van zijn adem bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 220 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, dan wel
b. het alcoholgehalte van zijn bloed bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 0,5 milligram alcohol per milliliter bloed.
3. In afwijking van het tweede lid is het de bestuurder van een motorrijtuig voor het besturen waarvan een rijbewijs is vereist, indien sedert de datum waarop aan hem voor de eerste maal een rijbewijs is afgegeven nog geen vijf jaren zijn verstreken, dan wel, indien het voor het eerst afgegeven rijbewijs een rijbewijs betreft dat de bevoegdheid geeft tot het besturen van bromfietsen en dit rijbewijs is afgegeven aan een persoon die op het ogenblik van die afgifte de leeftijd van achttien jaren nog niet heeft bereikt, nog geen zeven jaar zijn verstreken, en de eerste afgifte van het rijbewijs op of na 30 maart 2002 heeft plaatsgevonden, verboden dat motorrijtuig te besturen of als bestuurder te doen besturen na zodanig gebruik van alcoholhoudende drank, dat:
a. het alcoholgehalte van zijn adem bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 88 microgram alcohol per liter uitgeademde lucht, dan wel
b. het alcoholgehalte van zijn bloed bij een onderzoek hoger blijkt te zijn dan 0,2 milligram per milliliter bloed.
4. Het derde lid is van overeenkomstige toepassing op de bestuurder van een motorrijtuig die zonder rijbewijs een motorrijtuig bestuurt voor het besturen waarvan een rijbewijs vereist is.
5. Het is verboden een motorrijtuig als bestuurder te doen besturen door een persoon waarvan men weet of redelijkerwijs moet weten dat deze verkeert in een toestand als in het eerste, tweede of derde lid is omschreven.
6. Voor de toepassing van het derde lid wordt onder een rijbewijs mede verstaan een rijbewijs, afgegeven door het daartoe bevoegde gezag buiten Nederland.)