Blussen van zonnepanelen (fotovoltaïsche cellen)

Auteur Topic: Blussen van zonnepanelen (fotovoltaïsche cellen)  (gelezen 48124 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RalfW

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,795
Reactie #20 Gepost op: 16 augustus 2010, 18:10:42

Een aparte schakelaar zou uitkomst kunnen bieden, maar dat is geen praktische oplossing, omdat die ergens op zolder zou moeten worden aangebracht. In geval van nood is die waarschijnlijk niet (snel) bereikbaar. Rest nog het kapotslaan van de panelen, waarbij de serieschakeling wordt onderbroken.


waarom niet een schakelaar aan de buitenzijde van de woning... net zoiets bij neon verlichting?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #21 Gepost op: 16 augustus 2010, 19:15:55
waarom niet een schakelaar aan de buitenzijde van de woning... net zoiets bij neon verlichting?

Waar komt de stroom vandaan...?  ;) Het gedeelte tussen de zonnepanelen en een eventuele schakelaar blijft altijd onder stroom staan. :)


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #22 Gepost op: 16 augustus 2010, 21:08:01
Overigens wel snel dat men er in Nederland ook achterkomt.......gezien het bericht (zie eerste posting) in mei 2009 al actueel was in België!


Ehv-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 676
Reactie #23 Gepost op: 16 augustus 2010, 22:27:54
Aarden is een oplossing. Maar ook dan dan blijven er componenten onderspanning staan.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #24 Gepost op: 19 augustus 2010, 13:26:24
Wie heeft er nu gelijk? ??? ??? 98uiye

http://www.architectenweb.nl/aweb/redactie/redactie_detail.asp?iNID=23965

'Zonnepanelen niet gevaarlijk bij brand'
 

18-8-2010 - 11:14
UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is van mening dat brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen geen enkel reëel gevaar lopen op elektrocutie.

Hiermee reageert de installateursvereniging op eerdere uitspraken van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV) over de gevaren van zonnepanelen bij brand.

Eerder deze week presenteerde het NIFV het nieuws dat brandweerlieden een fatale schok kunnen oplopen bij het blussen van een beschadigd zonnepaneel tot hoge temperaturen. Volgens UNETO-VNI zijn de opmerkingen van het NIFV gebaseerd op drijfzand en is de veiligheid van brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen niet in het geding.

Specialist Elektrotechniek Epko Horstman van de brancheorganisatie: “De kans dat een brandweerman tijdens het blussen van zonnepanelen wordt geëlektrocuteerd is nihil. De uitspraken van het NIFV missen elke grond. De organisatie kan zelfs geen enkele onderbouwing geven voor haar uitspraken.”

Volgens de specialist van UNETO-VNI is het technisch gezien nagenoeg onmogelijk dat bij brand elektrocutie optreedt door een zonnepaneel. Horstman: “Dat kan alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, dat in de praktijk nooit tegelijkertijd voorkomt.

Volgens het NIFV zou de kans op een fatale schok nog groter zou zijn in combinatie met water. Horstman: “Dit is pertinent onjuist. Als er water terechtkomt op de door brand beschadigde beide aders, wordt er kortsluiting veroorzaakt en is er geen gevaarlijke spanning meer aanwezig.”

Horstman: “Als de installatie door een deskundige is aangelegd volgens de geldende eisen en correct wordt onderhouden, kunnen klanten erop vertrouwen dat de geïnstalleerde zonnepanelen bij brand geen enkel risico op elektrocutie opleveren.”
ANP


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #25 Gepost op: 19 augustus 2010, 13:33:40
Het originele persbericht. Voor mensen die meer info willen, onderaan het persbericht (even op onderstaande link klikken) staat een telefoonnummer dat je kunt bellen.:

http://www.perssupport.nl/publishingweb/pressrelease/detail.do?pressId=45087&type=today&searchKey=070b7352-aaa9-11df-aa24-453aeab41c47&languageId=NL&pageIndex=1

Dit is een origineel persbericht.

UNETO-VNI, de ondernemersorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel, is van mening dat brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen geen enkel reëel gevaar lopen op elektrocutie. Hiermee reageert de installateursvereniging op een uitspraak van het Nederlands Instituut voor Fysieke Veiligheid (NIFV), dat beweert dat brandweerlieden een fatale schok kunnen oplopen bij het blussen van een beschadigd zonnepaneel.

Volgens UNETO-VNI zijn de opmerkingen van het NIFV gebaseerd op drijfzand en is de veiligheid van brandweerlieden bij het blussen van zonnepanelen niet in het geding. Specialist Elektrotechniek Epko Horstman van de brancheorganisatie: 'De kans dat een brandweerman tijdens het blussen van zonnepanelen wordt geëlektrocuteerd is nihil. De uitspraken van het NIFV missen elke grond. De organisatie kan zelfs geen enkele onderbouwing geven voor haar uitspraken'.  

Volgens de technisch specialist van UNETO-VNI is het technisch gezien nagenoeg onmogelijk dat bij brand elektrocutie optreedt door een zonnepaneel. Horstman: Dat kan alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, dat in de praktijk nooit tegelijkertijd voorkomt. Zo zou de isolatie van de kabel tussen het paneel en de omvormer moeten zijn weggesmolten. Vervolgens moet er in de kabel ruimte blijven bestaan tussen de blootliggende (+)plus en de (-)min-aders en zou een brandweerman, die bovendien geen schoenen en handschoenen draagt, zowel de (+)plus als de (-)aders tegelijkertijd moeten aanraken. Zo'n situatie zal zich in de praktijk nooit voordoen'.  
Volgens het NIFV zou de kans op een fatale schok nog groter zou zijn in combinatie met water. Horstman: 'Dit is pertinent onjuist. Als er water terechtkomt op de door brand beschadigde beide aders, wordt er kortsluiting veroorzaakt en is er geen gevaarlijke spanning meer aanwezig'.

UNETO-VNI hecht groot belang aan de veiligheid van technische installaties, waaronder zonnepanelen. Om de veiligheid, te waarborgen hebben UNETO-VNI vertegenwoordigers zitting in normcommissies en ontwikkelt de brancheorganisatie opleidingen en trainingen voor onder andere monteurs. Horstman: 'Als de installatie door een deskundige is aangelegd volgens de geldende eisen en correct wordt onderhouden, kunnen klanten erop vertrouwen dat de geïnstalleerde zonnepanelen bij brand geen enkel risico op elektrocutie opleveren'.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #26 Gepost op: 19 augustus 2010, 13:35:01
:-X :-X

http://www.ad.nl/ad/nl/1008/Planet-Watch/article/detail/506045/2010/08/18/Zonnepanelen-niet-gevaarlijk-bij-brandblussen.dhtml

'Zonnepanelen niet gevaarlijk bij brandblussen'
 
ROTTERDAM - Brandweerlieden lopen geen enkel gevaar op een elektrische schok als ze een brand moeten blussen in een pand waar zonnepanelen zijn aangebracht. Dat laat ondernemingsorganisatie voor de installatiebranche en de technische detailhandel Uneto-VNI weten.

De organisatie reageert hiermee op een eerder onderzoek van het Nederlandse Instituut Fysieke Veiligheid (NIFV). Volgens het NIFV is het risico op een elektrische schok bij het blussen van brand in de buurt van elektrische zonnepanelen namelijk groot. Zodra een zonnepaneel licht opvangt, geeft het ook stroom af, ook al is het elektrische circuit uitgeschakeld.

Volgens Uneto-VNI mist het onderzoek van NIFV 'elke grond'.

Voordat bij brand elektrocutie optreedt door een zonnepaneel, zou er eerst aan enkele voorwaarden voldaan moeten worden, die in de praktijk nooit tegelijkertijd zouden voorkomen. Zo zou een brandweerman geen schoenen en handschoenen moeten dragen en zowel de positief als de negatief geladen elektriciteitsdraden tegelijkertijd moeten aanraken.
 
Ook de stelling van het NIFV dat de combinatie van water en brand nog gevaarlijker is, is volgens de brancheorganisatie onjuist. Als er water bij de beide elektriciteitsdraden komt, zou namelijk kortsluiting optreden en zou er geen gevaarlijke spanning meer aanwezig zijn.
 
NIFV laat desgevraagd weten dat Uneto-VNI een wel erg optimistisch beeld schetst van de gevaren. Er zouden wel degelijk risico's kleven aan de zonnepanelen. Het instituut steekt echter ook de hand in eigen boezem. "Het is inderdaad nog niet helemaal duidelijk waaruit de gevaren bestaan en hoe groot die zijn. Dat moeten we nog onderzoeken", aldus een woordvoerder, die daaraan toevoegt dat de publicatie van de voorlopige uitkomsten in de media 'ongelukkig'' was. (NOVUM)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #27 Gepost op: 19 augustus 2010, 13:38:47
http://www.demorgen.be/dm/nl/989/Binnenland/article/detail/1146232/2010/08/17/Zonnepanelen-niet-gevaarlijk-voor-brandweer.dhtml

"Zonnepanelen niet gevaarlijk voor brandweer"
17/08/10 21u31
 
Een goed voorgelichte brandweerman kan veilig blussen tijdens een brand bij zonnepanelen. Dat stelt de BelPV, de Belgische federatie van PV-bedrijven.

Voorlichting
Fotovoltaïsche zonnepanelen zijn volgens de federatie niet gevaarlijker voor brandweerlui dan de straat oversteken zonder kijken. "Als de brandweer goed geïnformeerd optreedt, worden veel risico's al uitgeschakeld", luidt het.

Signalisatie
Elektrocutie bij bluswerken kan alleen maar als een brandweerman beide draden van de gelijkspanning van de zonnepanelen tegelijk vastneemt, stelt de BelPV. "Het blussen met water van een dak met zonnepanelen is veilig bij een minimum afstand van 5 meter waterstraal tussen spuit en zonnepaneel. Bij een sproeistraal mag dat zelfs tot 1 meter afstand." Een goed voorgelichte brandweerman kan veilig blussen bij zonnepanelen, benadrukt de federatie. "De duidelijke signalisatie van de verschillende onderdelen van een fotovoltaïsch systeem is een eenvoudige preventieve maatregel."

Stroomschokken
De Nederlandse aanbeveling om de kabels met deze gelijkspanning door te knippen, is volgens de BelPV fout. "Dat levert integendeel een groter risico op extra brandhaarden en stroomschokken. Bovendien zijn deze kabels moeilijk te bereiken, omdat de zonnepanelen meestal tegen elkaar aan zijn gemonteerd met de kabels onderaan, tussen de panelen en de dakpannen." (belga/ep)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #28 Gepost op: 19 augustus 2010, 13:40:29
http://www.express.be/sectors/nl/energy/brandweer-gaat-praten-met-installateurs-zonnepanelen/130913.htm

Brandweer gaat praten met installateurs zonnepanelen
dinsdag 17 aug 2010

De Brandweervereniging Vlaanderen (BVV) gaat begin volgend jaar met de installateurs van zonnepanelen onderzoeken hoe de materialen bij een brand moeten behandeld worden. De zonnepanelen veroorzaken immers verscheidene problemen voor brandweerlui die op een dak een brand moeten bestrijden. In de eerste plaats bestaat er het gevaar geëlektrocuteerd te worden. Zelfs wanneer de elektrische hoofdschakelaar wordt afgezet, blijven zonnepanelen stroom produceren. In de hoofdkabel van sommige installaties kan de spanning oplopen tot 950 volt. Daarnaast is er ook het gevaar op het inademen van onder meer cadmium en silicium, stoffen die de luchtwegen irriteren. Bovendien wordt door het gewicht van de zonnepanelen ook het gevaar op instorting groter. Een algemene richtlijn is er in België nog niet, maar de Algemene Directie Civiele Veiligheid werkt aan een handleiding voor het blussen van zonnepanelen. (MH)


Hunter

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,176
  • Zoetermeer, Haaglanden
Reactie #29 Gepost op: 19 augustus 2010, 19:11:46
Overigens wel snel dat men er in Nederland ook achterkomt.......gezien het bericht (zie eerste posting) in mei 2009 al actueel was in België!

Heb een eerder bericht van Pyro_loe over dit onderwerp gevonden en samengevoegd (is nu de eerste posting). Is destijds niet op gereageerd, maar dateert wel van 6 December 2008