Joffry, ik wil u graag een vraag willen - misschien dat u het weet.
Als u bijv. een dagje in België of Duitsland zou werken, bent u dan 'gemachtigd' (een ander woord kon ik niet zo snel bedenken) om te opereren volgens de Nederlandse standaarden? Ik bedoel te zeggen... in België en in Duitsland worden bepaalde orders (medicatie orders, voorbehouden handelingen) gegeven door een arts. In Nederland is dit grotendeels geprotocolleerd. Mag je op basis van deze standaarden in Europa, Benelux of wereldwijd 'opereren'. Ben benieuwd...
Barn,
Sta mij toe dat ik reageer op je vraag, ondanks het feit dat je de vraag direct richt tot Joffry. Het antwoord dat hij geeft is inhoudelijk juist. Graag maak ik van de gelegenheid gebruik jou de kaders te schetsen rond de werkzaamheden van een ambulanceverpleegkundige.
Medisch ManagementBinnen een Regionale Ambulance Voorziening (RAV) draagt de Medisch Manager Ambulance (MMA) de verantwoordelijkheid op het gebied van medisch management. Naast onderwijs en onderzoek is de MMA verantwoordelijk voor patiëntenzorg.
Deze manager is als arts zelfstandig bevoegd en verantwoordelijk voor het medische beleid, de medische zorg en geeft opdracht tot het verrichten van ambulancezorgverlening. De medisch manager toetst en bewaakt langs verschillende routes de kwaliteit van (medische) voorbehouden handelingen van ambulanceverpleegkundigen en speelt op grond van zijn / haar specifieke medische deskundigheid en bevoegdheid een hoofdrol in het beantwoorden van de vraag of een ambulanceverpleegkundige bekwaam, en dus bevoegd, is om de nader omschreven handelingen uit te voeren.
De MMA is binnen de RAV dusdanig gepositioneerd en van bevoegdheden voorzien dat deze zijn verantwoordelijkheid als zodanig waar kan maken. De MMA levert een inhoudelijke bijdrage aan het te voeren beleid en stuurt op inhoud, met de uiteindelijke kwaliteit van het primaire (zorg)proces voor ogen. Doorlopend bewaakt de MMA, binnen de kaders van zijn bevoegdheid en verantwoordelijkheid, de bezetting van de ambulanceorganisatie en meldkamer ambulancezorg met geschikt, gekwalificeerd personeel.
Bevoegd & BekwaamDe Wet Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg (BIG) stelt eisen aan de individuele beroepsbeoefenaren. Eén van de kenmerken van de wet BIG is dat de wet een kwaliteitswet is, met als doelstelling het handhaven van een kwalitatief goede gezondheidszorg door bekwame beroepsbeoefenaren, die kunnen worden aangesproken als zij hun deskundigheid overschrijden en / of schade toebrengen aan de patiënt. Alle verpleegkundigen binnen de RAV zijn BIG-geregistreerd. Bovendien wordt de feitelijke bekwaamheid van ambulanceverpleegkundigen, -chauffeurs en meldkamer ambulancezorg centralisten regelmatig geverifieerd. Door de MMA wordt om het jaar aan de ambulanceverpleegkundigen van de RAV een autorisatie toegekend. Ik weet overigens niet of dit voor alle RAV's geldt, maar het is in elk geval van toepassing binnen de regio's waarmee ik in contact sta.
Bovenstaande stelt expliciet dat ambulanceverpleegkundigen in dienst van een RAV voorbehouden handelingen geprotocolleerd verrichten onder indirecte supervisie van een MMA die hen daartoe autoriseert. Deze autorisatie strekt niet verder dan de kaders van het dienstrooster. Een ambulanceverpleegkundige die buiten diensttijd als evenementen hulpverlener werkzaam is, is die hoedanigheid niet geautoriseerd tot het verrichten van medische handelingen. Hij / zij kan dus niet zomaar met behoud van bevoegdheden elders gaan werken, tenzij er sprake is van iemand met zelfstandige bevoegdheid, die uit hoofde van zijn functie deze handelingen mag autoriseren.
Expert.