Opleiding tot ambulanceverpleegkundige

Auteur Topic: Opleiding tot ambulanceverpleegkundige  (gelezen 159762 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #30 Gepost op: 12 februari 2009, 17:43:50
Freeze,

Met alle respect, maar dat het werkt in Engeland is net hoe je het bekijkt. Wij hebben hier een grote vrijheid als het om handelen gaat. Wij worden ook ingezet op basis van onze klinische ervaring en als wij overleg hebben met een ketenpartner dan telt onze mening mee. Als je (weliswaar goed opgeleid) als taxibegeleider wilt fungeren dan moet je verhuizen naar engeland. Be my guest!

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #31 Gepost op: 12 februari 2009, 19:12:38
Dat verhuizen zit er niet in ;). Ik zou nergens anders pleeg willen zijn, dan in NL.

Ik probeer voor mezelf gewoon duidelijk te krijgen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Mensen als jullie kunnen daarbij helpen.
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


PeterEde

  • AVP / OvD-G
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,240
Reactie #32 Gepost op: 12 februari 2009, 20:39:32
Een arts wordt toch ook gewoon opgeleid tot chirurg zonder eerst huisarts te worden.

Maar ...
een intensivist is wel eerst internist of anesthesioloog geworden.
een MMT-arts is wel eerst traumatoloog of anesthesioloog geworden.
en zo zijn er nog wel een aantal voorbeelden te noemen vanuit deze hoek van de gezondheidzorg.
Geloof niet alles wat je denkt.


WillemB

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 22
Reactie #33 Gepost op: 13 februari 2009, 10:59:52
Over het levenservaring gebeuren. Dat is toch geheel persoonlijk? Er zijn ook mensen van 21 die een f-16 vliegen, politieagent zijn e.d. Waarom zou ambulancepersoneel dat niet kunnen. Het is maar net hoe volwassen je bent qua karakter toch?
Om nog een voorbeeld te noemen: er zijn jonge kerels van 21 die korporaal zijn en in Afghanistan soms belangrijke beslissingen moeten nemen met soms vergaande gevolgen en/of over leven en dood. Zouden zij hiervoor niet geschikt zijn dan? Vergeet niet dat belangrijke (en meest directe) beslissingen meestal genomen worden door (soms jonge) kerels die gewoon in het veld staan. Of denk aan een luitenant van 23 jaar die wel verantwoordelijk is voor een heel peloton van 30 man waaraan hij leiding geeft... Die verantwoordelijkheid weegt minstens net zo zwaar, zo niet zwaarder, dan die van AVPK's.
Aan de andere kant is niet iedereen geschikt om inderdaad zo'n verantwoordelijkheid te dragen. Maar als het goed is worden alleen de mensen (eruit)geselecteerd die deze verantwoordelijkheid wel/niet kunnen dragen, precies zoals Freeze dat eigenlijk ook al verwoordde met volwassen karakters.

Citaat
En als hekkensluiter, een AVP van rond een jaar of 21 heeft toch echt te weinig mensenkenis en (levens)ervaring en weerbaarheid etc etc om als AVP te kunnen functioneren, moet e rniet aan denken dat we hier amerikaanse situaties krijgen met 21 jarige EMT's en paramedics....
Oké, wel een verschil tussen de Amerikaanse en de Nederlandse situatie is dat de Amerikaanse paramedics in veel minder gevallen mogen beslissen of een patiënt wel of niet naar het ziekenhuis moet. Dit komt denk ik wel doordat een paramedic te weinig ervaring heeft en zodoende ook nauwelijks een 'klinische blik' heeft ontwikkeld. Maar of dit nadeel opweegt tegen voordelen..? Want wat ik dan zo merkwaardig vind, is dat die Amerikaanse paramedics ook een zeer grote vrijheid hebben; bijna anderhalf keer zoveel medicijnen mogen toedienen; en ook enkele handelingen mogen uitvoeren die Nederlandse AVPK's wel kunnen, maar niet mogen doen.

LPA geen kookboek? Over de LPA wil ik graag nog wel even een stekende opmerking maken: 'Als je een aap maar genoeg bananen geeft, kun je hem leren vliegen!' (Uitspraak komt van een f-16 vlieger)
Je psychische gesteldheid is belangrijker dan je kwaliteiten.  Elke ontmoeting is een verandering.


WillemB

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 22
Reactie #34 Gepost op: 13 februari 2009, 11:16:53
Als je iets wilt bereiken moet je vooral geduld leren oefenen en kennis en kunde verkrijgen.
Mij duurde het ook wat lang maar als je echt wil bereik je uiteindelijk je doel.
Joffry, ondanks mijn bovenstaande opmerking over de LPA en de aap, je hebt hier overigens wel een goed punt te pakken + een voorbeeld van levenswijsheid ;).

(Alles wat waarde heeft, kost moeite. Als het geen moeite kost, heeft het weinig waarde.)
Je psychische gesteldheid is belangrijker dan je kwaliteiten.  Elke ontmoeting is een verandering.


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #35 Gepost op: 13 februari 2009, 12:09:49
Ik denk dat er ook een goed punt wordt aangesneden. Niet iedereen is op `jonge`leeftijd geschikt om bepaalde verantwoordelijkheden te dragen, kun je je natuurlijk afvragen of dat op latere leeftijd wel zo is ?

Aan de andere kant ben ik het er mee eens dat het opdoen van ervaring belangrijk is. Alleen wie bepaalt hoeveel dit moet zijn ?

Is alleen stage tijdens de studie genoeg ? maar daar zijn ook weer verschillen in. Wanneer er alleen stage wordt gelopen in een verpleeghuis en een afdeling orthopedie, is al heel anders dan stage`s op een chirurgie, cardiologie, Ic oh SEh afdeling. Wil hier niet mee suggeren dat een stage in een verpleeghuis of orthopedieafdeling minderwaardig is. Maar op bepaalde afdeingen zul je zaken en situaties tegen komen die herkenbaar en relevant zijn aan ambulancezorg.

In mijn ogen zou een opleiding goed zijn die specifiek gericht is op de acute zorg en die meer toegespitst is op bepaalde richtingen in deze acute zorg. Ik geloof dat er een opleiding ontwikkeld wordt (of er advies voor gegeven is) waarin de eerste 2 jaar algemeen zijn en later wordt gespecificeerd op welke richting van acute zorg studenten heen willen. Deze brede basis moet er voor zorgen dat verpleegkundigen op diverse acute settingen ingezet kunnen worden.

De ervaring die nodig is, wordt opgedaan met specifieke stage`s.

Ik hoor regelmatig dat er studenten van de opleiding direct doorstromen naar de IC/SEH en dat dit verder geen problemen oplevert. Waarin zouden zulke afdelingen verschillen vergeleken met de ambulancezorg ? Een verschil is natuurlijk wel dat ambulanceverpleegkundigen er meer alleen voor staan.

Ik denk persoonlijk dat bepaalde studenten best geschikt zouden zijn om op kortere termijn door te kunnen stromen richting de ambulancezorg. hierin zou een goede selectie plaats moeten vinden en goede opleidiings en ervarings mogelijkheden. Ik weet dat er in Groningen (en ik geloof Zeeland) wel eens studenten direct door zijn gestroomd na hun opleiding en dat dit ook zonder grote problemen is gegaan, waarbij ze nu werken als volwaardige ambulanceverpleegkundigen.

Natuurlijk zou meer ervaring goed zijn, aan de andere kant is ervaring direct op het gebied waar je zou willen werken ook zeer waardevol.

Moeilijkheid is natuurlijk wel dat er een vergrijzing optreedt en dat diensten en ziekenhuizen steeds minder goed aan gespecialiseerd personeel kan komen, dit zal ook effect hebben op de ambulancezorg.

Ik hoor graag van jullie wat jullie meningen zijn

gr martien


PeterEde

  • AVP / OvD-G
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,240
Reactie #36 Gepost op: 13 februari 2009, 13:12:17
... Ik weet dat er in Groningen (en ik geloof Zeeland) wel eens studenten direct door zijn gestroomd na hun opleiding en dat dit ook zonder grote problemen is gegaan, waarbij ze nu werken als volwaardige ambulanceverpleegkundigen. ...

Volgens een ambupleeg in Groningen heeft men dit éénmalig gedaan bij wijze van proef ivm het moeilijk op kunnen vullen van vacatures. Het is echter vanwege de vele energie die erin gestoken moest worden ook bij een proef blijven. Het is dus geen succesverhaal geworden en ook in bij de dienst in Groningen vraagt men nu weer gespecialiseerde verpleegkundigen. Het verhaal blijft nu wel rondzingen in Nederland dat men daar niet-gespecialiseerde verpleegkundigen aanneemt op de ambu.
Geloof niet alles wat je denkt.


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #37 Gepost op: 13 februari 2009, 20:47:48
Citaat
Het is echter vanwege de vele energie die erin gestoken moest worden ook bij een proef gebleven

Aah...en daar heeft de ambulancezorg geen zin in?
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


SEH zustertje

  • SEH verpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,416
Reactie #38 Gepost op: 13 februari 2009, 20:58:56
ik vind persoonlijk de vergelijking met een 23 jarige uit het leger versus gezondheidszorg(lees ambulance) niet goed.
want wees eerlijk (als ik goed heb opgelet bij stratego etc.) is de generaal/majoor ook niet meestal 23...maar toch ook een tikje ouder ;)

Aan de zorg hier in nederland hangt een bepaald kaartje wat aan een aantal eisen moet voldoen.
Een stage is echt anders dan dat jij als verantwoordelijke voor een afdeling staat of....alleen met je chauffeur op een patiënt af moet gaan.
Op een afdeling kan je nog eens overleggen met een collega jongere jaars of de arts bellen.

Je kan mij niet wijs maken, dat iemand die net klaar is met zijn hbo-v ,start met direct de sosa nieuwe stijl
een geroutineerd ecg lezer is, die weet hoe hij moet intuberen etc etc.
Een werkgever zal daar zo ontzettend veel tijd en kosten in moeten gaan steken om deze personen naar een bepaald niveau te brengen.

Een werkegever zal dan toch echt kiezen voor de pleeg met aantekening. ;)

(even off topic)
ik ben ook vrijwilliger bij Gob net, en kreeg vandaag zo'n soort vraag van een hboV-er die werkt in een verpleeghuis
Er werd gevraagd of ze in aanmerking komt om op een SEH te werken.
Als ik dan sollicitanten krijg, zal ik ook die pleeg kiezen die klinische ervaring heeft in een ziekenhuis.

Als ik nu al lees dat de hboV-ers die hier posten al aan geven dat zij te weinig les krijgen in anatomie/fysiologie...... ::)


CM

  • Docent verpleegkunde/parttime ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,118
Reactie #39 Gepost op: 13 februari 2009, 21:10:48
Laat ik ook "advocaat van de duivel" spelen. Maar dan wel van de andere kant. Ik heb al met al 8 jaar moeten studeren om op het gele busje te komen. Denk je nou echt dat ik me laat vertellen hoe het anders moet door een snotneus van 23 jaar?

Straks gaat ie mijn baan inpikken omdat hij goedkoper is en van alles toegeeft aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Hij is de natte droom van elke werkgever.

Ook daarom heb je de bagage nodig.

WM
The exceptional is ubiquitous; to be entirely typical is a rare and lonely state - Andrew Solomon