Bedankt voor dit nieuwe topic Jerommeke.
Dan komt ook nog het puntje uitstraling om de hoek kijken. We hebben niet voor niks een kantoor uniform gekregen met de invoering van het nieuwe politie uniform. We moeten rust uitstralen en zo min mogelijk aggressie. Ze zien ons het liefst met lakschoentjes de straat op gaan. Een wapenstok als de PR-24 straalt natuurlijk veel meer aggressie uit dan de huidige wapenstok. Door de minister zal dit nooit worden goed gekeurd. Persoonlijk ben ik van mening dat de PR-24 wapenstok er beter uit ziet dan de huidige wapenstok. Ik ben een voorstander van een betere uitstraling van de politie Nederland. Van mij mag heel snel de worker landelijk worden ingevoerd, een polo ipv blouse en een baret ipv pet en kisten kisten ipv afdansschoenen.
Is er wereldwijd ergens wetenschappelijk onderzoek gedaan waaruit blijkt dat een meer functioneel uniform meer provocerend of escalerend werkt dan een luxer politieuniform met een kantooruitstraling? Met een 'functioneel uniform' bedoel ik bijvoorbeeld een wijde werkmansbroek met dijzakken ('worker'), hoge veiligheidsschoenen of 'kisten', tactical vest, enz...
Mogelijk werkt het juist andersom. Bijvoorbeeld doordat een politieagent met goede beschermende kleding zich veiliger voelt en daardoor minder snel geweld gebruikt en vriendelijker is bij een aanhouding. Of bijvoorbeeld doordat een politieagent met functionele kleding minder snel wapenstok of pepperspray gebruikt, omdat hij minder bang is voor vuile kleding door een worsteling, enz...
Voorkom dat beleid eenzijdig wordt gebaseerd op onbewezen hypothesen en dogmatische ideologieën.
Ik vermoed dat bij een eventueel experiment met functionele politiekleding wel álle agenten op straat in een stad die functionele kleding moeten dragen, om te voorkomen dat sommige verdachten zich geprovoceerd voelen, als een agent met ongebruikelijke functionele kleding op hen af komt dan ze gewend zijn. Of doordat een bepaalde wijk zich gestigmatiseerd voelt doordat alleen in díe wijk de extra functionele kleding wordt gedragen door de politie.
Ik kan me trouwens voorstellen dat de huidige luxe kleding van de Nederlandse politie misschien juist meer ergernis opwekt bij probleemjongeren dan meer functionele politiekleding. Bijvoorbeeld omdat ze het nette uniform en de platte pet arrogant vinden en omdat het heel sterk afwijkt van hun eigen informele en meer functionele kledingstijl.
Een ander punt is dat agenten met het huidige nette uniform volgens mij flink belemmerd worden in hun taken, om te voorkomen dat hun kleding beschadigd raakt of vies wordt. Als je bijvoorbeeld EHBO verleent, kun je vaak het beste op je knieën gaan zitten, ook als er modder, bloed of olie ligt. En met een luxe uniform is het lastiger om snel over een vieze muur met scherpe randen te klimmen, een automotor aan te raken bij een mankement, enz...
Ook moet nette kleding veel eerder worden vervangen dan functionele kleding, omdat een klein vlekje of beschadiging daarbij al snel misstaat.
Functionele kleding geeft ook veel betere bescherming tegen uiteenlopende weersomstandigheden dan nette kleding. Dat komt volgens mij ten goede aan de inzet en kwaliteit van agenten.
Bijkomend voordeel is dat functionele kleding nauwelijks onderhevig is aan modestijlen en kan worden gecombineerd met nuttige assecoires, zonder dat het misstaat.
Bij onderzoek naar de effecten van functionele kleding voor politieagenten moet ook gekeken worden naar de effecten van normale militaire gevechtskleding en SWAT-kleding voor politieagenten. Onderzoek daarbij hun algemeen functioneren en prestaties op uiteenlopende specifieke taken.
Daarbij moet ook onderzocht worden wat de effecten zijn van dergelijke kleding op gedrag en beleving van agenten, probleemjongeren, criminelen en verschillende categorieën overige burgers.
Militaire gevechtskleding kan verkeersveiliger worden gemaakt met snel afneembaar reflectiemateriaal. Het voordeel van een politieuniform in een (effen) camouflagekleur is dat je er onopvallend mee kunt observeren en naderen. En dat je minder makkelijk te raken bent bent bij een eventuele schietpartij.
De Duitse politie gebruikt groene uniformen. Maar een niet te donkere kleur is wenselijk, voor als het heel warm is, omdat lichtere kleuren minder zonnewarmte absorberen dan donkere kleuren.
Tijdens een hittegolf moeten agenten desgewenst een korte broek kunnen dragen, omdat dat volgens mij leidt tot betere prestaties dan het dragen van een lange broek. Een stropdas is daarbij natuurlijk niet aan de orde.
Bij eventuele invoering van functionele politiekleding lijkt het me belangrijk om de bevolking uitgebreid, deskundig en overtuigend voor te lichten over de achterliggende motivatie, specifieke doelstellingen en relevante onderzoeksresultaten.