http://www.ad.nl/binnenland/2884824/Schaatsers_zijn_te_gretig.html vrijdag 02 januari 2009
'Schaatsers zijn te gretig'
Door RAFFI TRAPMAN JEROEN DE VREEDE
NIEUWKOOP - Schaatsers zijn zo blij met het zeldzame natuurijs, dat ze te grote risico's nemen en te dun ijs op gaan. Dat is de inschatting van brandweercommandant Hans Zuidijk in Alphen aan den Rijn en Nieuwkoop.
Hij vindt dat de brandweer daardoor onnodig risico loopt bij het redden van mensen. ,,We zien dat er steeds minder geschaatst kan worden. Ligt er ijs, dan binden mensen sneller de schaatsen om en trekken er ondanks alle waarschuwingen op uit. Op de grote plassen, buiten het toezicht, gaat het vervolgens fout.''
Zijn collega Hans Verkleij uit Reeuwijk deelt de zorgen. Hij wil betere voorlichting. ,,Dat maakt indruk op mensen. Pas dan beseffen zij dat brandweermannen met gevaar voor hun eigen leven het ijs op gaan voor een redding. Dan komt vanzelf de vraag op waarom mensen op dun ijs gaan schaatsen.''
De commandanten wijzen naar het incident afgelopen dinsdag waarbij de brandweer grote moeite had een 65-jarige man uit Wilnis te redden uit het ijs van de Nieuwkoopse Plassen. Het slachtoffer lag een klein uur in het water, voordat hij in kritieke toestand werd afgevoerd naar het UMC in Utrecht.
Zuidijk onderzoekt hoe de inzet van de brandweer kan verbeteren bij schaatsers in nood. Hij denkt aan bijscholing van brandweermensen, nieuw materieel en het verbeteren van de procedures. Desnoods moet onvoorzichtige schaatsers de rekening worden gepresenteerd voor de reddingsoperatie. Andere brandweerkorpsen twijfelen over dat idee.,,Het is een weg die je als hulpverlener niet op zou moeten gaan. Wel moeten mensen beseffen dat ze een eigen verantwoordelijkheid hebben, maar de rekening presenteren? Doen we dat dan ook als we mensen uit een wrak zagen die te hard hebben gereden,?'' vraagt commandant Don Berghuijs van de veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond zich af. ,,Ik weet niet of er meer mensen door het ijs zakken, misschien is er meer aandacht voor incidenten. Wel is het voor de brandweer lastig te oefenen, omdat ook wij niet vaak ijsomstandigheden hebben.''
Berghuijs deelt het pleidooi voor meer voorlichting. Zuidijk wil daar zelfs tv-spotjes voor inzetten, om mensen te waarschuwen voor zwak ijs en hun eigen verantwoordelijkheid.
Bij een reddingspoging door de brandweer komt meestal ook de duikploeg in actie die beschikt over touwen, ligplanken en waterdichte pakken. Het duiken in ijswater wordt in de opleiding gezien als bijzonder specialisme. Zuidijk wil onderzoeken of er meer training nodig is voor ijsreddingen.
Schaatsbond KNSB roept schaatsers op verstandig om te gaan met natuurijs. Aangezien liefhebbers lang hebben gewacht op een goede natuurijsperiode, zijn veel schaatsers minder goed geoefend en kennen soms de gevaren van natuurijs niet meer, stelt de vereniging.