http://www.brabantsdagblad.nl/regios/brabant/4322991/Haal-nu-nog-vaartuig-uit-zijarm-Maas.ece'Haal nu nog vaartuig uit zijarm Maas'
door Ron Magnée. zaterdag 10 januari 2009 | 02:50 | Laatst bijgewerkt op: zaterdag 10 januari 2009 | 08:43
LITH - Eigenaren van vaartuigen en jachthavens die in een zijarm van de Maas liggen, moeten de komende dagen alert zijn.Rijkswaterstaat overweegt de stuwen in de Maas buiten bedrijf te stellen als het streng blijft vriezen.
Met het openzetten van de stuwen daalt het waterpeil stroomopwaarts van de stuw. De schepen die daar ingevroren in jachthavens liggen, zakken door het ijs en kunnen op de bevroren grond droog vallen. Op het moment dat de stuwen weer in gebruik worden genomen, kunnen de schepen averij oplopen door het stijgende water.
Rijkswaterstaat overweegt de maatregel om de stuwen te beschermen tegen beschadiging door ijsvorming en ijsschotsen. Deze dreiging komt snel dichterbij nu de watertemperatuur in de Maas richting het vriespunt zakt.
Een woordvoerder van Rijkswaterstaat waarschuwt dat vaartuigen in zijarmen van de Maas nauwelijks nog te verplaatsen zijn als de stuwen buiten bedrijf worden gesteld. Het meest veilige is om het schip nu uit het water te halen of te verplaatsen naar dieper water. Lukt dat niet, dan moet de eigenaar kijken hoeveel diepte de huidige plek heeft en of de bodem geschikt is om droog te vallen.
Bij de haven van Lithoijen die net boven de laatste stuw in de Maas ligt, maakt men zich geen zorgen. "Ik denk niet dat de strenge vorst aanhoudt", zegt de havenmeester. Mochten de stuwen wel open gaan, dan verwacht hij geen grote schade.
In Limburg wordt de maatregel wel gevreesd. Toen twaalf jaar geleden voor het laatst de Maasstuwen werden gestreken, dienden veel eigenaars van recreatiejachten een schadeclaim in. Ook raakten steigers van jachthavens en damwanden beschadigd.