Reddingsbrigade Nederland heeft als doel het voorkomen en bestrijden van de verdrinkingsdood. Naar mijn idee begint redden met zelfredzaamheid. Als je er zelf uit kunt komen hoeft een ander dat niet te doen. Als jij je ZwemABC haalt, heb je minder kans om te verdrinken, dus redden we mensenlevens door zwemles te geven.
In mijn ogen zit er geen harde streep tussen zelfredzaamheid, burgerhulpverlening en professionele hulpverlening zoals sommige anderen die wel trekken. Het is een glijdende schaal, waarbij alles wat je iemand kunt leren is meegenomen om mensenlevens te redden. Net dat kleine beetje extra kennis kan een groot verschil maken.
Daarom vinden wij als Reddingsbrigade het belangrijk om de kinderen die bij ons les hebben op de momenten dat er ijs ligt wat extra mee te geven over de gevaren van ijs en wat je er wel en niet zelf aan kunt doen. Een wakmatras in het zwembad kan daarbij prima helpen voor begrip en beeldvorming.
Joost heeft zeker gelijk. Zelfredzaamheid, en voorbereid zijn op als het mis gaat is absoluut noodzakelijk, Een zwembad oefening kan zeker helpen. Echter Zelfredzaamheid en voorbereid op het misgaat geld absoluut ook voor de redders die op het ijs gaan, en het koude water in gaan.
Zowel in de publieksvoorlichting als in sommige lesmateriaal staan soms kanjers van fouten. Wie denkt dat je als je door het ijs bent gezakt, van onder het (dunne) ijs, met je voeten een gat onder het ijs kan maken. Het lukt duikers met voldoende ademlucht met tools nog niet eens.. Je kan namelijk nergens tegen afzetten. Dan moet je ook het volgende in acht nemen : Gesteld dat je niet direct met je hoofd onderwater bent, als je door een wak zakt, je de coldwaterreflex hebt kunnen uitstellen, dat houd de koude en (no-air situatie) en het simpele feit dat je nergens tegen kan afzetten betekend dat je geen(je hebt geen lucht,)
Met droogpakken op een zonnige dag, een bijt / wak spelen in ondiep water is natuurlijk altijd leuk. En als je paar simpele voorzorgsmaatregelen neemt, en je niet onder het ijs verdwijnt is er niets aan de hand.. Je krijgt soms wat koude voeten, handen, en gezicht.
Dat is wat anders, dat je op het ijs staat, waaronder het water lichtjes stroomt, het donker is, het ijs erg onbetrouwbaar is, en dat je regelmatig moet zwemmen, en je een slachtoffer van 70 kilo, niet niet kan meewerken moet meeslepen.
Ook dan moet je voorbereid op de volgende zaken : (ja, het 't shirt heb ik al.)
1. dat als de veiligheidslijn vast gevroren zit of ergens achter blijft haken.
2. over ijsschotsen moet verplaatsen, (zonder ijspriemen niet te doen)
3. dat als een ijsschots even omkiept en op je hoofd terecht komt (Wat is helm dat erg prettig)
4. De drenkeling niet meer kan loslaten, of je kan vastpakken.
Als je dan redders zonder adequate PBM op een aluminium ladder op het ijs ziet zitten, dan voldoet dat zeker niet aan de richtlijnen
Als je dan redders met een aluminium ladder over een slachtoffer ziet schuiven, dan heeft dat geen realistisch beeld van een strak uitgevoerde redding.
Wie denkt dan bij min 20 graden, je opblaasvest jouw redding op het ijs zal zijn, moet dat snel gaan proberen. Zorg dat er mensen zijn die kunnen helpen, want jij gaat het niet zelf doen.
IJsredding moet je pittige oefenen, en zoveel mogelijk laten aansluiten bij reguliere vormen van oppervlakte water redding, zodat inzetprocedures voor koudwater redding, en ijsredding niet veel verschillen. En werk met goed materiaal.
Dus geen boltsnaps, harpen, of duallock of tri-lock karabiners voor waterredding en ijsredding.
Wel Schroefkarabiners. 100 meter Drijvende lijnen met felle kleuren. In het bij donker liefst nog met retroreflecterende liner er in.
25 meter throwbags, met een dikke lijn. Geen dynamische lijnen, of afmeer lijnen.
Als het kan gebruik een raft, surfboard, of een wervelplank. Bij ijsredding geld nog meer dan bij waterredding, sleep iemand naar de kant bij voorkeur op het reddingdevice. en niet zoals ik op dit forum op een foto zag, dat het device met redder en slachtoffer word getrokken door een lijn aan de redder.
Maar goed, je hoeft het niet van mij aan te nemen, ga het vooraf bij mooi weer op het ijs oefenen, wat werkt, en wat niet werkt.