Dan denk ik dat mijn baas verkeerd bezig is en zal ik mijn werkzaamheden zoals ik ze nu uitvoer niet veranderen. Ik schrijf naar eigen inzicht, niet naar die van mijn baas.
Moet je eens zoeken op Gerard Suijker op het internet... Als je éénmaal de bazen tegen je hebt dan blijven ze het proberen... hoe goed je ook in je recht staat...
Bijv:
http://www.anpv.nl/ayb/index.php?option=com_content&task=view&id=56&Itemid=37en
http://www.rijnmond.nl/Homepage/Nieuws?view=/News%2FDefault%2F2008%2Fdecember%2FPolitieman%20vecht%20ontslag%20aanPolitieman vecht ontslag aan
19 december 2008
De Rotterdamse politieman Gerard Suijker gaat zijn ontslag aanvechten. Suijker kreeg een conflict met de korpsleiding omdat hij vuurwapens wilde dragen in de rechtszaal. Hij is nu op andere gronden ontslagen. "Ze zoeken gewoon een stok om de hond te slaan", zegt Suijker. "Of eigenlijk: een knuppel".
Gerard Suijker (54) is werkzaam bij de parketpolitie: de afdeling bij het korps die zorg draagt over de veiligheid in de rechtszaal en de begeleiding van de verdachten. Hij wordt al jaren beschouwd als het 'enfant terrible' van het korps. In 2005 leidde dat ook tot ontslag. Destijds werd hij ervan beschuldigd met zijn auto het achterlicht van een andere wagen te hebben geraakt en daarna te zijn weggereden. "Verlaten plaats ongeval", heet dat. Het resulteerde in rechtszaken, waarbij Suijker werd vrijgesproken. Het ontslag werd teruggedraaid.
Nu, drie jaar later, ligt er een nieuw conflict. Gerard Suijker vindt dat de parketpolitie ook in de rechtszaal een vuurwapen moet dragen. "Dat was vroeger ook zo. Ik weet nog goed dat er in 1995 een schietpartij was op de rechtbank, toen nog aan de Noordsingel. Ik had daar nooit kunnen optreden als ik geen vuurwapen had gehad".
Suijker stuurde een brief naar het ministerie van Binnenlandse Zaken en kreeg een persoonlijke brief terug van minister Guusje Ter Horst. "Ze bedankte mij en zei dat de landelijke richtlijn is dat de parketpolitie vuurwapens draagt. Sindsdien is dat overal het geval, behalve in Rotterdam". De reden is dat de politieleiding bang is dat wapens door verdachten worden afgepakt.
Gerard Suijker kondigde aan ook in Rotterdam wapens te gaan dragen. Het leverde hem een dienstbevel op: als hij dat zou doen, zou ontslag volgen. Twee dagen later kwam een nieuwe brief: Suijker kreeg een andere functie, namelijk het vervoer van verdachten en arrestanten tussen Huis van Bewaring en rechtbank. "Een taak waarbij je wel wapens móet dragen. Ze hebben mij bewust uit de rechtszaal gehaald. Kennelijk durfden zij de confrontatie toch niet aan".
Racistisch
Weer kort daarna volgde alsnog het ontslag, met als één van de redenen: Suijker zou racistisch zijn. "Ik heb inderdaad een collega "zwarte trekhond" genoemd, maar die had daar helemaal geen problemen mee. Want die zegt: ik vind Gerard een toffe gozer. Ik bedoel er ook niets racistisch mee. Ik heb 15 jaar op de Kruiskade rondgelopen. Denk je dat ik mij daar had kunnen handhaven als ik zou discrimineren? Trouwens, ik heb voor de vakbond tientallen allochtone collega's bijgestaan. Ik vind het een vreemd verwijt na 34 jaar trouwe dienst".
Een andere ontslaggrond is het niet willen dragen van peperspray en een wapenstok in de rechtszaal. "Een vuurwapen is de richtlijn. Die andere middelen vind ik geen alternatief". Suijker haalt er ook de schouders over op. "Ze hebben het drie jaar geleden geprobeerd en toen is het niet gelukt om mij weg te krijgen. Sindsdien was niet de vraag óf Gerard ging, maar wannéér".
Heeft hij de ruzie met zijn meerderen ook niet aan zichzelf te wijten door zijn recalcitrante gedrag? "Ach, ik had bepaalde opmerkingen misschien niet moeten maken, maar ik vind dat ik in mijn recht sta. Als ze de strijd met mij aanwillen, nou dan moet dat maar". De parketwachter stapt naar de beroeps- en bezwaarcommissie van de politie om zijn ontslag aan te vechten.
Ongeschikt
De korpsleiding zegt in een reactie dat niet gedetailleerd wordt ingegaan op het ontslag. "De heer Suijker is ongeschikt bevonden voor zijn werk" is de simpele mededeling.
Het Tweede Kamerlid Attje Kuiken van de PvdA zegt het vreemd te vinden dat Rotterdam een uitzonderingspositie inneemt, als het gaat om de vuurwapens. "Daar kan je van afwijken als je dat goed weet te motiveren, maar een dergelijk verhaal heb ik nog niet onder ogen gezien van de kant van Rotterdam". Zij wil niet ingaan op het individuele verhaal van Gerard Suijker. "Dat conflict heeft ook een hele voorgeschiedenis. Het is alleen wel wrang dat uitgerekend de man die de kwestie van de vuurwapens op de agenda zet, daar nu onenigheid over heeft".