Dag Advies,
Zonder hier nu de insectendeskundige uit te willen gaan hangen, kan ik daarover wel het volgende zeggen:
De ziekte van Lyme wordt overgedragen door teken. Deze houden zich op begroei-ing, varierend van bosjes tot graslanden met wat hoger gras (dus ook duingebieden met helmgras etc. en heidevelden met verruiging).
Brandweermensen lopen dus vooral risico als ze aan het werk zijn in/bij begroei-ing die boven, zeg de knie uit komt. Teken laten zich op je vallen en kruipen vervolgens rond net zo lang totdat ze een warm, liefst wat vochtig, plekje (liezen, oksels, etc.) gevonden hebben om zich aldaar kogelrond te zuigen.
Brandweermensen zijn in principe behoorlijk beschermd door hun kleding maar je ziet vaak bij duin- en heidebrandbestrijding (de vuurzweep hanteren) dat in verband met overmatig vochtverlies en hittestuwing brandweermensen hun blusjas uit doen. Op dat moment vermindert de beschermingsgraad natuurlijk sterk!
Belangrijkste voor brandweermensen is om zichzelf na een inzet te controleren tijdens het douchen. Als je dan een teek vind, verwijder deze dan op correcte wijze (anders groeit hij gewoon weer uit tot een teek) en maak er een aantekening van in je agenda oid. Als er binnen korte tijd (enkele uren tot dagen) een rode cirkel op de plaats van de teek ontstaat (echt een rode ring) dan gelijk naar de huisarts voor een kuur. Lyme wordt pas erg wanneer je het op zijn beloop laat. Het allervervelenste is dat in relatief (helaas geen cijfers paraat) weinig gevallen deze cirkel niet optreedt, en je toch besmet blijkt te zijn...
Voor betere, uitgebreidere informatie verwijs ik je graag naar de GGD in je werkgebied. Deze hebben over diverse ziekten voorlichtingsmateriaal voor specifieke beroepsgroepen. Te denken valt ook aan zaken als de Ziekte van Weil voor duikers etc.
Groeten,
Pieter Lodder