Uit de media 2009

Auteur Topic: Uit de media 2009  (gelezen 547389 keer)

0 gebruikers (en 22 gasten bekijken dit topic.

Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #1700 Gepost op: 19 augustus 2009, 14:09:36
Loos alarm kost kapitaal

dinsdag 18 augustus 2009 | 19:10 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 19 augustus 2009 | 13:23

AALTEN - De brandweer heeft dit jaar al zo'n 130 keer uit moeten rukken voor een loos alarm vanuit het asielzoekerscentrum (AZC) in Barlo.

Volgens brandweerschatting heeft het aantal uitrukken van dit jaar de gemeenschap zo'n 65.000 euro gekost, uitgaande van 500 euro per keer. Die kosten zitten in de vergoedingen voor de brandweermensen en inzet van materieel.

Demotiverend noemen brandweermensen de stroom van loze brandmeldingen. Het gebeurt met enige regelmaat dat de brandweer zelfs enkele keren per nacht voor niets uit moet rukken voor rookmeldingen. " Koken en roken zonder voldoende ventilatie blijken bijna steeds de oorzaak van de ongewenste meldingen", aldus postcommandant Ronald Kraan.

bron: De Gelderlander
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Ehv-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 676
Reactie #1701 Gepost op: 19 augustus 2009, 14:47:25
Auto is doodskist onder water

LEIDERDORP -  Voor hoofdcommissaris Jan Stikvoort van het politiekorps Hollands Midden is de maat vol. Automobilisten lopen onacceptabel grote risico's als ze te water raken, omdat de elektronica van hun voertuig vaak al binnen twee seconden op tilt slaat. Gevolg: deuren en ramen worden hermetisch afgesloten en de auto verandert in een aqua-mortuarium.

Stikvoort, binnen de Raad van Hoofdcommissarissen belast met preventie, riep samen met voormalig landelijk verkeersofficier Koos Spee twee jaar geleden in deze krant al dat door het gedraal van de industrie levens verloren gaan. Sindsdien is er veel gepraat maar weinig gedaan. "Dat moet afgelopen zijn", zegt Stikvoort. "In januari 2010 koopt de politie duizenden nieuwe auto's, de aanbesteding zal in het teken staan van veiligheid. Als een importeur kan aantonen dat elektronische kastjes die deuren en ramen aansturen waterdicht zijn ingekapseld, is dat voor ons van groot belang. Nu al rijden onze wagens rond met Amerikaanse sloten, zonder zogeheten 'safelock'. Ik maak me vooral zorgen om de argeloze burger."

Verdrinken

Jaarlijks raken 800 auto's te water, waarbij tussen de dertig en veertig automobilisten om het leven komen. En terwijl het aantal verkeersdoden in Nederland daalt, is dat bij dit soort ongelukken niet het geval. Mensen verdrinken vaak omdat ramen en deuren blokkeren. Veel nieuwe auto's zijn van ontsnappingshamertjes voorzien, maar dat is zeker geen garantie voor een veilige vlucht.

"Je moet die hamer in een hoek van de zijruit slaan, en behoorlijk hard ook, om weg te kunnen komen", stelt Stikvoort. "Als die ruitbediening nu tien minuten onder water blijft functioneren, ben je van het probleem af. Zo moeilijk kan dat anno 2009 toch niet zijn... Zodra mensen bewusteloos raken en hulp van buiten moet komen, krijgt bijvoorbeeld de brandweer de deuren niet open. Er spelen zich onder water drama's af." Bijvoorbeeld recent, toen een agenthondengeleider met zijn Opel Vectra in Friesland te water raakte. De man kreeg portier noch raam open, waarna hij de ruit met twee schoten uit zijn dienstpistool vernielde en kon vluchten. Voor de ongelukkige diensthond kwam hulp te laat, omdat de achterklep muurvast was vergrendeld.

Tot frustratie en woede van de politie beschikt de branche over een recent onderzoek naar de gevaren, uitgevoerd door de Hogeschool Arnhem. Van de twintig benaderde importeurs weigerde alleen Opel medewerking. Hoofdcommissaris Jan Stikvoort: "Ik heb het zelfs met de wet openbaarheid bestuur geprobeerd, maar we krijgen alleen wat vage en algemene resultaten. Dat het goed mis is met de elektronica onder water wisten we al door eerder onderzoek van het Duitse Dekra, waartoe wij opdracht gaven. Maar nu bekend is welk specifiek merk relatief veilig is onder water en welk merk juist niet, gooit men de deur dicht..."

Volgens ingewijden komt dat omdat het onderzoek weliswaar in opdracht van het ministerie van Verkeer en Waterstaat werd uitgevoerd, maar hebben de importeurs absolute geheimhouding bedongen. Namens die importeurs stelt RAI-woordvoerder Harold Bresser dat er "mogelijk gevoelige informatie naar buiten zou kunnen komen en dat deelnemende partijen onderling hebben afgesproken niet op details van het onderzoek in te gaan". De wens van de politie om alle voertuigen met waterdichte elektronicakastjes uit te rusten, wordt door de branche amper serieus genomen. Dat zou slechts een gevoel van schijnveiligheid geven, omdat er altijd iets met systemen kan gebeuren, eenmaal onder water. Fabrikanten menen dat veiligheidshamertjes de beste garantie vormen om uit een auto te komen.

"Veel te gemakkelijke manier om je zo van het probleem te distantiëren", meent politieman Ben Zegwaard. Hij adviseert de Raad van Hoofdcommissarissen in deze zaak en zegt: "Natuurlijk helpt zo'n hamer, maar het is niet zaligmakend. Wat als je knock-out bent en hulp van buitenaf de deur niet open krijgt? Bovendien kunnen mensen op de achterbank vaak helemaal niet bij dat voorraam komen. Het zou veel simpeler zijn als elektrische ramen en centrale vergrendeling blijven functioneren."

Geheim

De politie zal de 'geheime' onderzoeksresultaten opvragen bij degenen die straks in de race zijn om de nieuwe dienstauto's te leveren. "Vooraf eisen we veilige sloten en waterbestendige elektronica", zegt Zegwaard.

"Twee ervaren collega's zaten laatst onder water vast in hun auto, ze konden geen kant uit", vertelt de politie-expert. "De deuren bleven dicht. Uiteindelijk wist iemand van buiten af de ruit in te slaan. Als je de deurbekleding van de meeste auto's verwijdert, zie je de bedrading open en bloot liggen. Niets is geďsoleerd. We moeten die conclusies over negentien van de twintig belangrijkste automerken hebben. Voor de politie, die 24 uur per dag naar buiten moet, maar in feite natuurlijk ook voor de gewone burger. We zijn hier sinds 1998, toen drie collega's van district Zaanstreek Waterland in hun dienstauto verdronken, mee bezig. Minstens dertig doden per jaar, reken maar uit hoeveel levens gered hadden kunnen worden als er toen wél was ingegrepen."

VVD'er Fred Teeven kent inmiddels het dossier 'auto te water' en is geschokt over het geheimhouden van onderzoeksresultaten. Samen met zijn collega Charlie Aptroot gaat hij minister Eurlings (Verkeer en Waterstaat) om opheldering vragen. "Ik begrijp Jan Stikvoort en Koos Spee volledig. Het is buitengewoon treurig dat dit soort informatie door het kabinet buiten beeld wordt gehouden. Blijkbaar is de invloed van die importeurs groot. Dat kan natuurlijk niet als er levens in het geding zijn. Geen smoesjes of uitstel meer, maar antwoorden en actie."

Bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/4636926/__Auto_is_doodskist_onder_water__.html?p=38,2


Ehv-er

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 676
Reactie #1702 Gepost op: 19 augustus 2009, 15:49:01
Meisje (14) mishandelt agent
HELMOND -  Een 14-jarig meisje uit Helmond heeft een agent een vuistslag en een knietje tussen zijn benen gegeven en hem gekrabt...
De politie kreeg dinsdagmiddag de melding dat er even daarvoor een postbode was beroofd van zijn tas met poststukken door een groep jongeren. Daar aangekomen wees de postbode twee meisjes aan die mogelijk bij de groep hoorden.

Toen de politie de meiden aansprak, beledigden zij de agenten meerdere malen. Het 14-jarige meisje werd steeds agressiever waarop ze werd aangehouden. Bij de aanhouding ging het meisje helemaal door het lint. Ze sloeg een agent met gebalde vuist tegen zijn nek, gaf hem vervolgens een knietje tussen zijn benen en krabde hem.

Tegen het agressieve meisje is proces-verbaal opgemaakt. De politie is momenteel bezig met het onderzoek op de beroving van de postbode.

bron: http://www.telegraaf.nl/binnenland/4639620/__Meisje__14__mishandelt_agent__.html


riromic

  • bhv
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,409
Reactie #1703 Gepost op: 19 augustus 2009, 19:36:35
Ouders vergeten kinderen op dagverblijf   :o :o
Uitgegeven: 19 augustus 2009 18:15

BERLIJN - Twee kleine kinderen in Berlijn moesten de nacht van dinsdag op woensdag doorbrengen in hun kinderdagverblijf omdat hun ouders ze waren vergeten.
 
Ook woensdagochtend meldden de apart wonende vader en moeder zich niet, deelde de politie mee.
De 23-jarige moeder had de nacht doorgebracht bij haar vriend. Zij had haar ex gevraagd de kinderen op te halen van het kinderdagverblijf.

De ouders worden onderworpen aan een gerechtelijk vooronderzoek, omdat zij niet goed voor de kinderen hebben gezorgd.
De kinderen van twee en vier jaar stonden eerder onder toezicht van bureau jeugdzorg

nu.nl


6301

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 319
  • BHV er Hulpv. NRK. {sigma} NRK verbindingsdienst.
Reactie #1704 Gepost op: 20 augustus 2009, 09:09:45
Redding hondje wordt man fataal
Een 77 jarige man uit Terneuzen is gisteren bij Sluiskil verdronken in het kanaal
Gent-Terneuzen, vermoedelijk omdat hij zijn hondje wilde helpen dat te water was geraakt.
Het slachtoffer liet zijn hond uit op de Dreef naast het kanaal.
Omstanders zagen beiden in het water liggen, het dier kon worden gered, de man
verdween onder water.
Ook het inzetten van duikers mocht niet baten.

Bron: de Stentor donderdag 20 aug 2009.
Verbeter de wereld maar begin bij je zelf.


AnneJan

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,516
  • Geďnteresseerde; ter land, ter zee en in de lucht!
    • 112 Fotografie uit Leeuwarden e.o.
Reactie #1705 Gepost op: 20 augustus 2009, 15:32:14
Citaat
20-08-2009 15:12:17   Prio 1 Drenkeling TJERK HIDDESSLUIZEN 14 HARL Inzet WOSNEEK

20-08-2009 15:07:52   Friesland - OvD-G Friesland (Officier van Dienst - Geneeskunde/Noord)

20-08-2009 15:07:52   Prio 1 Drenkeling TJERK HIDDESSLUIZEN 14 HARL Inzet TS1HARLI WOHARLIN WOLEEUWA

p2000alarm
15:07:41 20-08-09A1 TJERK HIDDESSLUIZEN HARLINGEN
0320561Friesland - Ambulance 021-33 - Harlingen


Drenkeling bij Harlinger sluis
LC | Gepubliceerd op 20 augustus 2009, 15:25

Diverse hulpdiensten zijn donderdagmiddag bij de Harlinger Tjerk Hiddessluizen in actie gekomen om een persoon uit het water te halen. Een voorbijvarende schipper zag iemand drijven en waarschuwde de alarmcentrale. De persoon is inmiddels uit het water gehaald. Het is nog onbekend of de persoon in leven is. De sluis is enige tijd gestremd geweest. :(

LeeuwarderCourant.nl
Het enige wat je zeker weet, is dat je niets zeker weet.


Gast48368

  • Gast
Reactie #1706 Gepost op: 20 augustus 2009, 21:29:00
Haaien bij Frans strand
Uitgegeven: 20 augustus 2009 20:39
Laatst gewijzigd: 20 augustus 2009 20:37

PERPIGNAN - Twee haaien hebben zwemmers in het zuiden van Frankrijk donderdag de stuipen op het lijf gejaagd.
 © NovumDe roofdieren zwommen binnen de afzetting van het zwemgebied. In allerijl werden de badgasten uit het water gehaald.

Brandweerlieden hebben de twee haaien de zee ingejaagd. Om welke haaiensoort het gaat, is niet bekend. In de wateren voor de kust bij de stad Perpignan komen veel grote blauwe haaien voor.



 
Hoewel deze dieren wel eens mensen hebben aangevallen, zijn ze niet heel erg gevaarlijk.

© ANP


Gast48368

  • Gast
Reactie #1707 Gepost op: 21 augustus 2009, 12:42:00
Mishandelde buschauffeur rijdt tegen brug

Uitgegeven: 21 augustus 2009 12:29
Laatst gewijzigd: 21 augustus 2009 12:29

UTRECHT - Een 49-jarige chauffeur van een streekbus is donderdagavond in Utrecht mishandeld, waardoor hij een aanrijding veroorzaakte. Dat heeft de politie vrijdag bekendgemaakt.
 © Inertia StockDe chauffeur kreeg een vuistslag tegen zijn hoofd van een passagier, terwijl hij de bus bestuurde.

De buschauffeur raakte buiten bewustzijn en reed op de Lucasbrug in Utrecht met zijn bus tegen een metalen afzetting.



 
De dertig passagiers in de bus bleven allen ongedeerd. De verdachte is aangehouden door de politie.

© ANP  

 :o :-X


Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #1708 Gepost op: 21 augustus 2009, 12:49:23
De chauffeur kreeg een vuistslag tegen zijn hoofd van een passagier, terwijl hij de bus bestuurde.


Dan moet  je dus wel als passagier...(ingrijpen)  Zo iemand speelt met het leven van alle passagiers. :-X


riromic

  • bhv
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,409
Reactie #1709 Gepost op: 21 augustus 2009, 21:24:11
5 Doden en 2 vermisten door instorten klif in Portugal  21-08-09    :o
  
Het dodental op een strand in de Algarve in Zuid-Portugal is opgelopen tot vijf mensen. Vier vrouwen en één man. Ze kwamen om het leven doordat ze werden bedolven onder een instortende klif.

Zeker vier andere mensen raakten gewond bij de aardverschuiving en nog twee mensen, een man en een kind, worden vermist. De brandweer zoekt met twintig man naar de vermisten.

Toeristen
De nationaliteit van de doden is niet bekendgemaakt. Het strand, dat bij de drukke badplaats Albufeira ligt, is populair bij Portugese en buitenlandse toeristen.

Het was bekend dat dat gedeelte van de rotsen van het Maria Luisa-strand op afbreken stond. Er waren waarschuwingsborden geplaatst.

De Portugese president Anibal Cavaco Silva heeft de rampplaats bezocht.
 
nos.nl