Uit de media 2009

Auteur Topic: Uit de media 2009  (gelezen 546459 keer)

0 gebruikers (en 11 gasten bekijken dit topic.

Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1850 Gepost op: 15 september 2009, 15:08:03
Werkdruk leidt tot zelfmoorden Rogier Strijland

PARIJS -  De laatste twee zelfdodingen deden de emmer overlopen. De Franse minister van Economische zaken Christine Lagarde eist dat de directie van France Telecom onmiddellijk bijeenkomt en doeltreffende maatregelen neemt. Sinds het begin van het jaar hebben 23 medewerkers van het telecommunicatiebedrijf zich van het leven beroofd.

De Franse staat is grootaandeelhouder van France Telecom, maar desondanks is het zeer ongebruikelijk dat een minister op deze wijze ingrijpt. De bewindsvrouw heeft eveneens de Arbeidsinspectie gevraagd poolshoogte te gaan nemen.

Vorige week maakten twee werknemers op gruwelijke wijze een einde aan hun leven. Een 32-jarige medewerkster van de incassoafdeling sprong voor het oog van haar collega's uit een raam op de vijfde verdieping. Een paar dagen ervoor stak een technisch medewerker tijdens een vergadering een mes in z'n buik.

De vakbonden schrijven de zelfdodingen toe aan de permanente herstructurering van het bedrijf. "Van de een op de andere dag horen werknemers dat ze worden overgeplaatst naar een locatie die zich 50 of 100 kilometer van hun huidige werkplek bevindt", legt een personeelswoordvoerder uit. "De vrouw die uit het raam sprong, was in korte tijd tweemaal met haar afdeling verhuisd en had net te horen gekregen dat er weer een reorganisatie ophanden was."

France Telecom was tot 1997 van de Franse staat. Maar sinds het bedrijf zelfstandig is en moet concurreren met andere telecombedrijven, wordt de bedrijfsstructuur grondig aangepast. Zo kan het gebeuren dat een technisch medewerker die voorheen op zijn gemak telefoonlijnen aanlegde, nu op een callcenter terechtkomt waar doelstellingen gehaald dienen te worden. Het personeel klaagt volop over de hoge werkdruk en over managers die geen oog hebben voor hun problemen.

"Het is een structureel probleem dat zich voordoet bij voormalige staatsbedrijven die commercieel zijn gaan werken", legt een woordvoerder van de vakbond CFTC uit.

http://www.telegraaf.nl/buitenland/4836052/__Werkdruk_leidt_tot_zelfmoorden__.html


rjvaneyk

  • Noodhulpteam Hollands Midden
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 579
Reactie #1851 Gepost op: 15 september 2009, 15:12:38
Buschauffeur rekent af met vier berovers
Uitgegeven: 15 september 2009 14:42
Laatst gewijzigd: 15 september 2009 14:42

TILBURG - Een 44-jarige buschauffeur van Veolia heeft maandagavond bij het Centraal Station in Tilburg beroving door vier mannen voorkomen.
 Rond middernacht stapten de mannen in, die het op zijn geldlade en tas voorzien hadden. Er ontstond een handgemeen waarbij de chauffeur klappen en schoppen incasseerde.

Het tumult ging verder buiten de bus op het wegdek. De chauffeur wist een van zijn belagers te overmeesteren. Een omstander kon een tweede verdachte vasthouden. De twee anderen sloegen op de vlucht.



Gealarmeerde agenten arresteerden de daders, een 28-jarige man uit Delft en een 29-jarige man zonder vaste woonplaats. De politie is nog op zoek naar het voortvluchtige duo.

De chauffeur heeft aan de vechtpartij schaafwonden en blauwe plekken overgehouden.

© ANP


tatuta

  • NRK - EHBO'er
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 418
  • Geinterreseerde
    • Valvas Multimedia
Reactie #1852 Gepost op: 15 september 2009, 15:32:44
Politie wil attente vrouw bedanken
ELBURG - De politie in Elburg is op zoek naar een vrouw die op zaterdag 12 september een agente heeft geholpen toen zij onwel werd.

De agente regelde het verkeer tijdens de plaatselijke Botterdagen toen ze werd gestoken door een wesp. De agente was allergisch voor wespen en raakte daardoor onwel. Een voorbijrijdende vrouw zag het gebeuren en hield de agente door met een insectenpen het gif weg te zuigen.

De agente maakt het volgens de politie inmiddels weer goed en wil graag de vrouw bedanken voor haar hulp.

bron: omroepgelderland.nl
NRK:                                         District ’s-Hertogenbosch e.o.       EHBO’er


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1853 Gepost op: 15 september 2009, 21:32:01
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/10/29/R004.htm

    
Thema-avond zelfredzaamheid: niet bang maar voorbereid
   Datum nieuwsfeit: 29-10-2009

Gemeente Spijkenisse


Thema-avond zelfredzaamheid: niet bang maar voorbereid

15 september 2009

Niet bang maar voorbereid

Donderdag 29 oktober 2009 vanaf 19.30 uur in het burgerzaal in het stadhuis.

Steeds meer mensen met een beperking slagen er prima in zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen. Vooral met hulp van familie, vrienden of professionele verzorgers. Maar hoe kunnen zij zichzelf behelpen als er bijvoorbeeld brand uitbreekt in hun woning? Wie kan ze helpen om zo snel mogelijk weg te komen? Over dit soort vragen organiseert de Wmo Adviesraad op donderdag 29 oktober 2009 een informatie- en discussiebijeenkomst. Door een goede voorbereiding en door de juiste maatregelen te treffen, kan de zelfredzaamheid bij rampen toenemen.



Bewust maken
Doel van de bijeenkomst is om burgers informatie te geven over wat ze zelf kunnen doen en welke maatregelen ze kunnen treffen om zichzelf (als ze minder zelfredzaam zijn) of (bijvoorbeeld) de mensen voor wie ze zorgen, te helpen. Iemand van de brandweer en de ambtenaar rampenbestrijding van de gemeente zullen iets vertellen over `community safety', het Engelse begrip voor `een veilige gemeenschap'. Ook zal een film worden vertoond. Er is ook volop tijd voor vragen en discussies. Wethouder Hanneke Hamerslag opent de bijeenkomst, burgemeester Mirjam Salet neemt de afsluiting voor haar rekening.



Aanmelden
De bijeenkomst over `community safety' vindt donderdagavond 29 oktober 2009 plaats in de Burgerzaal van het stadhuis aan de Raadhuislaan. Aanvang: 19.30 uur.

U kunt zich tot uiterlijk 20 oktober 2009 aanmelden door een
* e-mail te sturen naar aanmelding@wmoadviesraadspijkenisse.nl
* het aanmeldingsformulier in te vullen (zie Externe links)
* telefonisch via 't Spil op (0181) 69 67 00 ('t Spil)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1854 Gepost op: 15 september 2009, 21:36:39
Ze mogen blij zijn dat ze geen echte bedrijfsbrandweer moeten hebben...  ;) http://www.nvbr.nl/fe/ReadFile.aspx?ContentID=1448&ObjectID=12654&Type=1&File=0000001017_CIV-LNB_prog_05-03-2008.pdf  :)



http://www.pzc.nl/regio/zeeland/5515928/ProRail-baalt-van-strenge-regels-rangeren-Nieuwdorp.ece

ProRail baalt van strenge regels rangeren Nieuwdorp

dinsdag 15 september 2009 | 07:14 | Laatst bijgewerkt op: dinsdag 15 september 2009 | 08:42
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
foto Ronald den Dekker

foto Ronald den Dekker

DEN HAAG - ProRail heeft de Raad van State gevraagd met spoed een aantal strenge voorschriften te schrappen die de provincie Zeeland heeft opgenomen in de nieuwe milieuvergunning voor het rangeerterrein aan de Luxemburgweg in Nieuwdorp. "Op het moment dat er geïnvesteerd moet worden, laat ProRail het afweten", reageerde een woordvoerder van het provinciebestuur gisteren in Den Haag.

Een woordvoerder van ProRail zei dat Zeeland veel verder gaat met het opleggen van veiligheidsmaatregelen voor gevaarlijke stoffen dan andere provincies. Het verschil met de rest van het land zou erin zitten dat het gehele rangeerterrein bereikt moet kunnen worden door bluswater. Verder moet altijd de stroom van de bovenleiding afgehaald kunnen worden. "Ook op plaatsen waar geen gevaarlijke stoffen worden gerangeerd", klaagde de woordvoerder van ProRail. Dit vereist aanpassing van de installatie.

De goederenvervoerder verzet zich er ook tegen dat het emplacement dag en nacht bezet moet zijn door een personeelslid, ook als er geen wagons met gevaarlijke stoffen staan. "In de buurt van het rangeerterrein woont niemand", aldus ProRail. De provincie wees erop dat in de buurt van het emplacement bedrijven staan waarvan de werknemers beschermd moeten worden. Brand in een lpg-wagon kan eenvoudig overslaan naar andere wagons, waardoor een calamiteit kan ontstaan, aldus de provincie die gisteren een deskundige van de regionale brandweer meenam naar Den Haag. De uitspraak volgt binnen enkele weken


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1855 Gepost op: 16 september 2009, 18:51:18
http://www.telegraaf.nl/binnenland/4845557/__Alarm_om_gevluchte_Turkse_topcrimineel__.html?p=12,1

Alarm om gevluchte Turkse topcrimineel door John van den Heuvel en Bert Huisjes

ARNHEM -  Politie en justitie zijn een internationale klopjacht begonnen op de uiterst beruchte Turk Saban Baran (38). De extreem gewelddadige crimineel vluchtte nadat het gerechtshof in Arnhem hem onverwachts enkele dagen vrijaf gaf vanwege 'persoonlijke omstandigheden'.


http://images2-telegraaf.nl/multimedia/archive/00657/baransaban_jpg_657467b.jpg
Saban Baran is met de noorderzon verdwenen.

De crimineel is spil in een onderzoek naar ernstige mishandeling van vrouwen, die met een eigen 'brandmerk' achter de ramen werden gezet in diverse rosse buurten in ons land. Hij kreeg vorige week een paar dagen verlof om bij zijn vriendin te kunnen zijn.

Hij was samen met zijn broer onderwerp van een van de grootste vrouwenhandelzaken die ooit door de Nationale Recherche werd verricht. Justitie verzamelde sinds 2006 maar liefst twaalfhonderd dossiers tegen hem en vijftien medeverdachten, onder wie zijn even gewelddadige broer Hassan Baran.

De man werd vorige zomer bij de rechtbank in Almelo veroordeeld tot 7,5 jaar cel. De broers werden eerder in Duitsland gearresteerd toen zij in een Porsche Cayenne het land ontvluchtten. Zij hadden vernomen dat zij zouden worden gearresteerd.

De Turkse topcrimineel kwam vrij gedurende zijn hoger beroep, toen het gerechtshof in Arnhem medelijden toonde. Hij mocht enkele dagen vrijaf, onder voorwaarde dat hij zich dagelijks meldde bij de politie. Justitie tekende onmiddellijk bezwaar aan tegen deze verlofregeling, vanwege het uitzonderlijke vluchtgevaar. De topcrimineel verdween vrijwel onmiddellijk met de noorderzon.

Saban Baran kwam bij justitie in beeld na informatie dat hij met zijn broer een groot aantal jonge vrouwen dwong zich te prostitueren. De vrouwen kregen gedwongen borstvergrotingen, waarbij de operaties in België werden uitgevoerd. Ook werden zij gebrandmerkt met tatoeages, zodat iedereen wist dat zij bezit waren van de broers. Verder lieten ze gedwongen abortussen uitvoeren. Meer dan honderd jonge vrouwen werden het slachtoffer.

Justitie wilde Baran in hoger beroep tot een veel zwaardere straf veroordeeld zien te krijgen. Zij heeft de hulp ingeroepen van internationale opsporingsdiensten, om hem alsnog terug te vinden. Hoewel de Nationale Recherche verwacht dat hij na het bevel van het gerechtshof onmiddellijk het land heeft verlaten, sluit de dienst niet uit dat hij in Nederland is ondergedoken. De recherche heeft Europese arrestatiebevelen laten uitgaan, naar onder meer alle landen op de Balkan en Turkije.


http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/430605/2009/09/16/Brute-pooier-door-gerechtsblunder-vrij.dhtml

Brute pooier door gerechtsblunder vrij

AMSTERDAM - Leider Saban B. (38) van de zeer gewelddadige bende Turks-Duitse vrouwenhandelaars die tientallen prostituees achter de ramen van onder meer de Wallen dwong, heeft door een gerechtelijke blunder kunnen vluchten.
Dit meldt Het Parool.

Saban B., die zijn slachtoffers met honkbalknuppels bewerkte als ze niet deden wat hij van ze eiste, is in de gevangenis getrouwd met één van die slachtoffers, die hij had 'ingepalmd'. Hij heeft een kind bij haar verwekt, dat in de zomer is geboren.

Om dat kind te kunnen zien, is hij vorige week maandag 'op humanitaire gronden' een week vrijgelaten. Het hof wist dat de vrouwenhandelaar eerder al had geprobeerd naar Turkije te vluchten toen hij er achter was gekomen dat de politie hem in beeld had. Toen kon een arrestatieteam hem net op tijd klemrijden, op weg naar een Duits vliegveld.

De Nationale Recherche kreeg vorige week na zijn vrijlating al snel informatie binnen dat B. weer naar het buitenland zou vluchten, waarna hij opnieuw is opgepakt.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde echter dat de aanwijzingen voor vluchtgevaar onvoldoende waren en liet hem donderdag wéér vrij, onder de voorwaarde dat hij zich dagelijks zou melden op een politiebureau in Alkmaar, waar hij toen verbleef.

Sinds zaterdag heeft Saban B. zich niet meer gemeld en is hij spoorloos. De recherche is er van overtuigd dat hij is gevlucht. Mogelijk is hij nu in zijn geboorteland Turkije, dat geen onderdanen uitlevert en dus als ideaal toevluchtsoord geldt voor gezochte Turken.

''Nu is hij definitief pleite en zit hij waarschijnlijk met een vals paspoort in Turkije,'' zegt een bron die is betrokken bij het onderzoek naar B.'s groepering, onder codenaam Sneep. ''Na jaren van grootschalig onderzoek, dat vele miljoenen heeft gekost en ontzettend veel capaciteit van de recherche en justitie, geven ze een gevaarlijke hoofdverdachte van wie je kunt verwachten dat hij vlucht, zomaar toestemming weg te wandelen.''

Saban B. kreeg in juli vorig jaar van de Almelose rechtbank 7,5 jaar cel, na een strafeis van twaalf jaar, omdat hij de groep pooiers leidde en ook zelf extreem geweld had toegepast op slachtoffers. Na de klappen met knuppels, schoppen of stompen dwong hij ze soms in koud water te springen om de zwellingen en blauwe plekken te beperken.

Justitie hoopte in hoger beroep op een veel zwaardere straf voor B., omdat de 7,5 jaar cel in de ogen van het Openbaar Ministerie bepaald niet in verhouding staat tot hetgeen de rechtbank bewezen heeft verklaard.

Bovendien loopt inmiddels nog een nieuwe strafzaak tegen hem. Hij zou met zijn eveneens zeer gewelddadige medeverdachte Bekir I. in de Jan Evertsenstraat in stadsdeel De Baarsjes betrokken zijn geweest bij een steekpartij met een rivaliserende groep.

Op een nieuwe zitting besloot het gerechtshof gisteren dat B. weer moet worden vastgezet. Politie en justitie zijn daarop een internationale zoektocht begonnen. Woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket: ''Wij willen meneer B. zo snel mogelijk weer in de cel hebben en doen er alles aan hem te vinden.''

Advocaat Jan-Hein van Dijk van B. erkent dat zijn cliënt 'zich niet meer heeft gemeld'. Hij voelt zich 'niet vrij' te zeggen of hij op de hoogte is van diens verblijfplaats. ''Wat ik ervan weet, is dat het Openbaar Ministerie mijn cliënt op humanitaire gronden verlof heeft toegestaan, omdat zijn echtgenote onlangs een kind heeft gekregen.''

De jonge prostituee met wie B. is getrouwd, ontkent zelf slachtoffer van vrouwenhandel te zijn. De rechtbank zag voldoende bewijs dat zij door B. is 'ingepalmd', waarna ze jarenlang door hem achter de ramen is gedwongen en geregeld is mishandeld.

In elk geval van 1 oktober 2000 tot en met 31 december 2004 zou hij ook haar met geweld, bedreigingen of zijn 'overwicht' voor steeds vele uren achtereen achter het raam hebben gedwongen en de opbrengsten voor een groot deel hebben ingepikt.

De rechtbank achtte bewezen dat hij haar 'meermalen' met een 'ijzeren of metalen honkbalknuppel' heeft geslagen. Dat ze toch bij hem bleef terugkomen, wijten deskundigen aan het syndroom waaraan slachtoffers van vrouwenhandel of mishandelde vrouwen vaak lijden: dat ze ondanks alles toch weer terugverlangen naar hun onderdrukker.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #1856 Gepost op: 16 september 2009, 23:45:14
http://www.ad.nl/ad/nl/1000/Nieuws/article/detail/430605/2009/09/16/Brute-pooier-door-gerechtsblunder-vrij.dhtml

Brute pooier door gerechtsblunder vrij

AMSTERDAM - Leider Saban B. (38) van de zeer gewelddadige bende Turks-Duitse vrouwenhandelaars die tientallen prostituees achter de ramen van onder meer de Wallen dwong, heeft door een gerechtelijke blunder kunnen vluchten.
Dit meldt Het Parool.

Saban B., die zijn slachtoffers met honkbalknuppels bewerkte als ze niet deden wat hij van ze eiste, is in de gevangenis getrouwd met één van die slachtoffers, die hij had 'ingepalmd'. Hij heeft een kind bij haar verwekt, dat in de zomer is geboren.

Om dat kind te kunnen zien, is hij vorige week maandag 'op humanitaire gronden' een week vrijgelaten. Het hof wist dat de vrouwenhandelaar eerder al had geprobeerd naar Turkije te vluchten toen hij er achter was gekomen dat de politie hem in beeld had. Toen kon een arrestatieteam hem net op tijd klemrijden, op weg naar een Duits vliegveld.

De Nationale Recherche kreeg vorige week na zijn vrijlating al snel informatie binnen dat B. weer naar het buitenland zou vluchten, waarna hij opnieuw is opgepakt.

Het gerechtshof in Arnhem oordeelde echter dat de aanwijzingen voor vluchtgevaar onvoldoende waren en liet hem donderdag wéér vrij, onder de voorwaarde dat hij zich dagelijks zou melden op een politiebureau in Alkmaar, waar hij toen verbleef.

Sinds zaterdag heeft Saban B. zich niet meer gemeld en is hij spoorloos. De recherche is er van overtuigd dat hij is gevlucht. Mogelijk is hij nu in zijn geboorteland Turkije, dat geen onderdanen uitlevert en dus als ideaal toevluchtsoord geldt voor gezochte Turken.

''Nu is hij definitief pleite en zit hij waarschijnlijk met een vals paspoort in Turkije,'' zegt een bron die is betrokken bij het onderzoek naar B.'s groepering, onder codenaam Sneep. ''Na jaren van grootschalig onderzoek, dat vele miljoenen heeft gekost en ontzettend veel capaciteit van de recherche en justitie, geven ze een gevaarlijke hoofdverdachte van wie je kunt verwachten dat hij vlucht, zomaar toestemming weg te wandelen.''

Saban B. kreeg in juli vorig jaar van de Almelose rechtbank 7,5 jaar cel, na een strafeis van twaalf jaar, omdat hij de groep pooiers leidde en ook zelf extreem geweld had toegepast op slachtoffers. Na de klappen met knuppels, schoppen of stompen dwong hij ze soms in koud water te springen om de zwellingen en blauwe plekken te beperken.

Justitie hoopte in hoger beroep op een veel zwaardere straf voor B., omdat de 7,5 jaar cel in de ogen van het Openbaar Ministerie bepaald niet in verhouding staat tot hetgeen de rechtbank bewezen heeft verklaard.

Bovendien loopt inmiddels nog een nieuwe strafzaak tegen hem. Hij zou met zijn eveneens zeer gewelddadige medeverdachte Bekir I. in de Jan Evertsenstraat in stadsdeel De Baarsjes betrokken zijn geweest bij een steekpartij met een rivaliserende groep.

Op een nieuwe zitting besloot het gerechtshof gisteren dat B. weer moet worden vastgezet. Politie en justitie zijn daarop een internationale zoektocht begonnen. Woordvoerder Wim de Bruin van het landelijk parket: ''Wij willen meneer B. zo snel mogelijk weer in de cel hebben en doen er alles aan hem te vinden.''

Advocaat Jan-Hein van Dijk van B. erkent dat zijn cliënt 'zich niet meer heeft gemeld'. Hij voelt zich 'niet vrij' te zeggen of hij op de hoogte is van diens verblijfplaats. ''Wat ik ervan weet, is dat het Openbaar Ministerie mijn cliënt op humanitaire gronden verlof heeft toegestaan, omdat zijn echtgenote onlangs een kind heeft gekregen.''

De jonge prostituee met wie B. is getrouwd, ontkent zelf slachtoffer van vrouwenhandel te zijn. De rechtbank zag voldoende bewijs dat zij door B. is 'ingepalmd', waarna ze jarenlang door hem achter de ramen is gedwongen en geregeld is mishandeld.

In elk geval van 1 oktober 2000 tot en met 31 december 2004 zou hij ook haar met geweld, bedreigingen of zijn 'overwicht' voor steeds vele uren achtereen achter het raam hebben gedwongen en de opbrengsten voor een groot deel hebben ingepikt.

De rechtbank achtte bewezen dat hij haar 'meermalen' met een 'ijzeren of metalen honkbalknuppel' heeft geslagen. Dat ze toch bij hem bleef terugkomen, wijten deskundigen aan het syndroom waaraan slachtoffers van vrouwenhandel of mishandelde vrouwen vaak lijden: dat ze ondanks alles toch weer terugverlangen naar hun onderdrukker.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4853824/___Saban_B._levensgevaarlijk___.html

wo 16 sep 2009, 23:17 | lees voor
'Slachtoffers gevluchte Saban B. hun leven niet zeker'

AMSTERDAM -  Het Coördinatiecentrum Mensenhandel vreest dat slachtoffers van de beruchte crimineel Saban B. hun leven niet zeker zijn, nu hij gevlucht is tijdens een verlof. „Ze moeten onderduiken, ik denk dat de raadsheren dat niet beseft hebben”, aldus Ineke Smidt van het centrum woensdag in het programma Netwerk.

Smidt haalt hard uit naar de rechters die besloten Saban B. met verlof te laten gaan. „Ik denk dat ze zich niet verdiept hebben in de zaak en geen verstand hebben van wat mensenhandelaren met hun slachtoffers doen. Deze gerechtsheren behandelen deze man als een ordinaire tasjesdief.” Smidt vreest dat het gevolg is dat minder van dergelijke zaken voor de rechter komen, omdat de slachtoffers geen verklaring meer af durven te leggen. Volgens Netwerk heeft justitie de slachtoffers van B. inmiddels op de hoogte gesteld van de vlucht van de crimineel.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1857 Gepost op: 17 september 2009, 20:19:13
Brand in Centraal Militair Hopitaal

 AMSTERDAM -  In het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht heeft woensdagavond brand gewoed. In een van de röntgenruimtes in het ziekenhuis voor militairen brandde een dimmer door.

Tijdens de brand waren er geen patiënten of personeel aanwezig. Ook zijn er geen schadelijke stoffen vrijgekomen.

De röntgenafdeling is door roet- en rookschade donderdag buiten gebruik. Patiënten die een röntgenfoto moeten laten maken, worden behandeld in het Universitair Medische Centrum of het calamiteitenhospitaal in Utrecht.

http://www.telegraaf.nl/binnenland/4856632/__Brand_in_Centraal_Militair_Hopitaal__.html


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1858 Gepost op: 17 september 2009, 20:39:06
VVD stelt vragen over brand clubhuis Kon-Tiki

dinsdag 15 september 2009 00:00http://www.deputtenaer.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/VVD-stelt-vragen-over-brand-clubhuis.419088.news

College deelt zorgen VVD over brandweer niet

woensdag 16 september 2009 13:18

PUTTEN - Het college van Putten deelt de zorg van de VVD-fractie over de slagkracht van de brandweer bij calamiteiten in het buitengebied niet. Dat blijkt uit de beantwoording van schriftelijke vragen, die de VVD stelde naar aanleiding van de brand in het clubgebouw van scoutinggroep Kon-Tiki, vorige week.

De VVD stelde de vragen naar aanleiding van berichten in de pers waaruit zou blijken dat voldoende bluswater in de directe omgeving van de brand niet voorhanden was. De VVD vroeg het college hierover om opheldering.

Volgens het college heeft de grote afstand tot voldoende bluswater geen invloed gehad op de adequate bestrijding van de brand. Wel erkent het college dat er in de gemeente plekken zijn waar de afstand tot aan voldoende bluswater groot is. ,,Daarom is er destijds ook geïnvesteerd in een slangenwagen met extra slanglengte'', laat het college weten.
Het college voegt daaraan toe dat er weliswaar landelijke richtlijnen zijn opgesteld over aanvaardbare afstanden tot voldoende bluswater, maar dat die richtlijnen voor het buitengebied niet gelden. ,,Dat is technisch en economisch niet haalbaar. En dit is in 1989 één van de argumenten geweest voor de aanschaf van de slangenwagen'', aldus het college.

,,De slangenwagen beschikt over 1.000 meter aan slangen. Als dat niet genoeg is, kan de brandweer terugvallen op de samenwerking met andere korpsen. Verder kan de brandweer beschikken over middelen voor 'groot water transport'. Dat zijn containers en slangen ter lengte van maximaal 2,5 kilometer.
De zorg van de VVD over mogelijke slachtoffers bij een brand als die in het scoutinggebouw -omdat voldoende bluswater niet direct beschikbaar zou zijn- deelt het college evenmin: ,,Voor de eerste aanval voor het redden van mensen heeft de tankautospuit een reservoir van 2.500 liter water. De tweede tankautospuit heeft nog eens 4.000 liter ter beschikking. Dat is normaliter voldoende om een redding uit te voeren'', meent het college.

http://www.deputtenaer.nl/page/Lokaal/Regionaal-Detail/College-deelt-zorgen-VVD-over-brandweer.419952.news


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1859 Gepost op: 17 september 2009, 20:46:22
Eis: cel na stichten brand in Amersfoort

16-09-2009 09:13 | Van onze correspondent

AMERSFOORT – Een 21-jarige Amersfoorter moest zich dinsdag voor de Utrechtse rechtbank verantwoorden voor brandstichting in een schuur aan de Hamseweg in zijn woonplaats. Hij hoorde 360 dagen celstraf tegen zich eisen, waarvan 282 dagen voorwaardelijk.

In februari vorig jaar ging de man met een vriend naar de schuur na een ruzie met zijn ouders. Volgens de verdachte had hij die dag zoals gebruikelijk veel wiet gerookt. In de schuur maakte hij een vuurtje, dat hij naar eigen zeggen doofde toen hij wegging.

De volgende dag hoorde hij echter dat de schuur was afgebrand. Een halfjaar later meldde hij zich als dader bij de politie. Hij vertelde toen ook dat hij al veel vaker brandjes had gesticht in vuilcontainers. Volgens deskundigen heeft de 21-jarige man een gedragsstoornis en een wietverslaving.

De officier van justitie benadrukte dat de inzet van zijn eis was om te voorkomen dat de man „definitief ontspoort.” Ook stelde hij dat de man een intensieve behandeling gaat volgen, een verbod krijgt voor het gebruik van wiet en drank, en contact houdt met de reclassering.

Raadsman W. Hendrickx stelde dat niet met zekerheid kon worden vastgesteld dat zijn cliënt verantwoordelijk was voor de brand. De rechtbank doet uitspraak op 29 september.

http://www.refdag.nl/artikel/1432685/Eis+cel+na+stichten+brand+in+Amersfoort.html