Nog veel vragen over dood van Tano Jansen
Tano (16) moest boeten voor klikkenhttp://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/5958479/Tano-16-moest-boeten-voor-klikken.ecewoensdag 16 december 2009 | 12:31 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 16 december 2009 | 16:07
APELDOORN - Tano Jansen, de 16-jarige Apeldoornse jongen die een verstikkingsdood stierf in de container waarin hij was opgesloten, moest boeten voor het feit dat hij de toen 18-jarige hoofdverdachte R. G. had verlinkt. G. is als gevolg daarvan voor enkele dagen in de cel beland.
Dat is vanochtend duidelijk geworden bij de start van het proces tegen vier van de vijf verdachten voor de rechtbank in Zutphen.
Officier van Justitie mr. C. Krol legde de verdachten dood door schuld ten laste en eiste tegen G. vijf jaar onvoorwaardelijk cel met aftrek van voorarrest. De 19-jarige medeverdachten J.C. en W.T. hoorden vier jaar cel met aftrek van voorarrest tegen zich eisen.
De daders hadden afgelopen zomer verschillende scenario's uitgedacht om Tano een lesje te leren. Eerste keus was hem eenzaam in een bos achter te laten. Maar dat mislukte omdat Tano de auto niet uit wilde. Uiteindelijk lukte het wel om hem een zeecontainer in te lokken en op te sluiten. Vermoedelijk heeft Tano daarin zelf een vuurtje gestookt en is hij vervolgens gestikt. Pas enkele dagen na zijn dood werd hij gevonden.
Aanklager Krol zei geen woorden te hebben voor 'zoveel gebrek aan gevoel' aan de zijde van de daders. Toen de jongeren Tano ogenschijnlijk levenloos aantroffen in de container, twee uur nadat ze hem hadden opgesloten, hebben ze niet gecontroleerd of hij nog leefde. Evenmin riepen ze hulp in, zelfs niet anoniem.
De rechters begonnen het proces vanochtend met het integraal voorlezen van een verklaring van Tano's moeder. Zij zegt nog steeds niet te kunnen begrijpen hoe dit heeft kunnen gebeuren. 'Het is stil in huis', schrijft ze in haar verklaring. 'Ik mis Tano en praat nog dagelijks tegen zijn foto.' Verder bleek dat ze nog vol boosheid zit over het politie-optreden. Lange tijd kreeg ze niet te horen wat er aan de hand was. Tano's moeder is nog zo van de kaart van het gebeurde, dat ze niet in staat is te werken.
Het proces tegen drie van de vier verdachten die vandaag terecht staan speelt zich af in de openbaarheid. Aansluitend wordt in de loop van de dag het proces tegen een 17-jarige verdachte achter gesloten deuren voortgezet. Volgend jaar staat de vijfde verdachte, een 15-jarig meisje, terecht.
==============================
Groepje wilde Tano lesje lerenhttp://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/5955590/Groepje-wilde-Tano-lesje-leren.ecedinsdag 15 december 2009 | 22:15 | Laatst bijgewerkt op: woensdag 16 december 2009 | 15:11
APELDOORN – Tano Jansen was zestien jaar toen hij op 21 juni stierf in een zeecontainer op een desolaat industrieterrein in Apeldoorn. Hij was opgesloten door jongeren die hem een lesje wilden leren. Morgen komen vier van de vijf verdachten in Zutphen voor de rechter.
Hadden ze kunnen voorzien dat hun daad Tano het leven zou kunnen kosten? Dat is een van de belangrijkste vragen van het strafproces dat morgen begint tegen vier van de vijf jongeren die worden verdacht van betrokkenheid bij de dood van Tano Jansen.
De rechtbank denkt de zaak in een dag te kunnen afhandelen. Drie jongens - 18 en 19 jaar oud - verschijnen gelijktijdig voor de meervoudige kamer. De zaak tegen een 17-jarige verdachte wordt aansluitend vanwege zijn leeftijd achter gesloten deuren behandeld. De vijfde verdachte, het 15-jarig meisje dat na een paar dagen het schokkende verhaal naar buiten bracht, moet in de loop van 2010 voorkomen. Alle verdachten komen evenals het slachtoffer uit Apeldoorn.
Tano stief op 21 juni een gruwelijke dood. Hij werd opgesloten in een zeecontainer en kwam door verstikking om het leven, nadat hij een vuurtje had gemaakt in de donkere ruimte. Aanvankelijk hield het openbaar ministerie (OM) de verdachten ook verantwoordelijk voor de brandstichting.
De dood van Tano zorgde voor veel ophef in het land. Niet alleen vanwege de jonge leeftijd van het slachtoffer en verdachten, maar ook door de manier waarop Tano stierf, dat hij pas enkele dagen na zijn dood werd gevonden en het feit dat hij slechthorend was en daardoor mogelijk een doelwit.
Vandaag moet duidelijk worden hoe het zo vreselijk mis kon gaan, wie de initiatiefnemers waren en wie de volgers. Alles lijkt er op dat de groep Tano een lesje wilde leren. De belangrijkste aanklacht tegen de verdachten is dat ze Tano hebben opgesloten in een container en hem daar hebben achtergelaten. ‘Wederrechtelijke vrijheidsberoving met de dood ten gevolge.’ In strafrechtelijke zin is dat dood door schuld. Daarnaast rekent het OM de verdachten aan dat ze hebben nagelaten Tano te helpen of hulp in te roepen toen ze voor de tweede keer bij de container kwamen, rook naar buiten zagen komen en ontdekten dat hij levenloos op de grond lag.
In opdracht van de rechtbank is onderzocht of Tano op het moment dat de groep terugkeerde bij de container nog te redden was geweest. Ze dachten dat hij dood was, maar was dat ook daadwerkelijk zo? De uitslag van dat onderzoek wordt op de zitting bekend gemaakt en is medebepalend voor de strafmaat.