http://www.ad.nl/binnenland/2902296/Met_lijfwachten_naar_de_infoavond.htmlvrijdag 09 januari 2009
Met lijfwachten naar de info-avond
Door ROBIN ROTMAN
ALMERE/HEERLEN - Na ambulancepersoneel, agenten en andere hulpverleners zijn medewerkers van het Leger des Heils het nieuwste mikpunt van hufterig geweld.
De lijst van incidenten, die het Leger op verzoek van deze krant opstelde, is lang en alarmerend.
Tientallen heilsoldaten botsten het afgelopen jaar met boze buurtbewoners. Meestal omdat het Leger in hun wijk opvang wil regelen voor daklozen, verslaafden of mensen met psychische problemen.
Voorjaar 2008. Regiodirecteur Evert Dijkstra van het Leger des Heils verruilt op een afgelegen parkeerterrein zijn auto voor een geblindeerd exemplaar. Drie breedgeschouderde beveiligers begeleiden hem naar een informatiebijeenkomst in de Heerlense wijk Molenberg.
Omringd door gorilla’s hoopt hij de wijkbewoners ervan te overtuigen dat een 24-uurs opvang in een kloosterpand in hun wijk de stad ten goede zal komen. Dijkstra heeft een positieve boodschap, vindt hij ook achteraf: ,,We halen de problemen juist van de straat. Mensen zullen geen last meer van ze hebben.’’
Bizar genoeg kan Dijkstra zijn werk echter niet doen zonder persoonsbeveiliging. Drie man sterk.
Dreigtelefoontjes aan het adres van de Limburgse regiodirecteur liegen er niet om. Hij zal Heerlen niet heelhuids verlaten. Hij kan klappen krijgen.
De bedreigingen zijn het zoveelste voorbeeld van een landelijke trend, sombert luitenant-kolonel Ine Voorham, directeur van de stichting Leger des Heils Welzijns- en Gezondheidszorg. ,,Informatie-avonden wáren al nooit gezellige bijeenkomsten, maar er is een verschil tussen je onvrede uiten en agressief worden.’’
Dat laatste komt steeds vaker voor, zegt Voorham. ,,Het gaat om intimidatie, bedreigingen, verbaal en fysiek geweld. Onze mensen kunnen best tegen een stootje. Dat moet ook wel, want onze cliënten zijn ook niet altijd de makkelijksten. Maar de laatste tijd gaat het te ver,’’ zegt Voorham.
Een greep uit die recente incidenten. In Den Bosch wordt een opvangcentrum voor verslaafden in brand gezet, nadat omwonenden eerder fel hadden geprotesteerd tegen de komst ervan. Een medewerker in Groningen houdt blijvende schade aan zijn gezichtsvermogen na rake klappen.
In Apeldoorn wordt een medewerker geregeld bedreigd door een ex-cliënt. Eén keer dreigt deze een mes te halen om hem neer te steken. Hij vertoont zich vaak op de galerij van de medewerker met de mededeling: ,,Ik gooi je van het balkon.’’ Zijn vrouw en twee kinderen krijgen dezelfde boodschappen voor hun kiezen.
Ondanks alle dreigementen is afgelopen december het pand in het Heerlense Molenberg toch in gebruik genomen door de eerste negen bewoners. De rest moet nog komen, maar de strijd met de omwonenden is nog niet gestreden.
Wijkbewoner Tom Albertsson, voormalig voorzitter van het actiecomité dat strijdt tegen de 24-uurs opvang: ,,De bewoners zijn nog steeds boos. We kregen ineens een briefje in de bus met de mededeling dat de opvang er komt. Middenin de wijk. Een voldongen feit. Maar waarom niet slechts vijf of zes mensen opvangen? Dáár valt best over te praten.’’
Albertsson keurt de bedreigingen af en weet niet van wie ze afkomstig zijn. Hij heeft er wél begrip voor: ,,Het Leger des Heils past altijd en overal in het land dezelfde overvalstechnieken toe. En steeds weigeren ze naar de omwonenden te luisteren. Die pikken dat niet en gaan soms over de schreef. Verwerpelijk, maar begrijpelijk. Het Leger moet leren luisteren.’’