http://www.dbsuriname.com/archief/nat/2009/apr09/30-04-09/Nat_Weer%20handgranaat%20gegooid%20op%20huis%20Menckendam.aspWeer handgranaat gegooid op huis Menckendam
Geplaatst: 30/04/2009
Paramaribo - Al enkele weken schijnt er sprake te zijn van een stormloop met handgranaten in Suriname. Woensdagochtend omstreeks half vier was het wederom raak. Er werd toen een handgranaat gegooid naar de woning van Diene Koorndijk te Menckendam en het projectiel is komen te ontploffen. Er hebben zich geen persoonlijke ongelukken voorgedaan. In deze kwestie betreft het een familieruzie. Koorndijk vertelt dat zij tegen kwart over drie in de ochtend naar het toilet moest. Toen zij op een gegeven moment in de woonkamer stond, keek zij door de shutters naar buiten. Zij herkende een kennis van de straat die voorbijliep. Niet lang daarna zag zij een manspersoon met een lange broek en hemd aan, ook voorbijlopen. ‘En plotseling hoorde ik een knal. En dat was het.’
Diene Koorndijk was op Goede Vrijdag op 10 april reeds verrast met een handgranaat op het erf. De ontsteker ervan was evenwel niet uitgetrokken. Er is aangifte gedaan bij de politie.
‘Diezelfde heer die vanochtend dat ding heeft gegooid’, geeft zij zonder nadenken te kennen op de vraag naar vermoedelijke daders die zij op het oog zou hebben. Voor haar is de oorzaak van de aanslag niet ver te zoeken. Het gaat om een familievete tussen haar en haar broertje dat in Nederland zit. Door hem zijn in het verleden tal van bedreigingen geuit. Hij heeft er niet voor geschroomd om personen te betalen en hen aan te zetten voor het in brand steken van de woning. De gevolgen hiervan zijn nog steeds zichtbaar. ‘Politie Latour weet dit alles en die van Geyersvlijt ook’, geeft zij met nadruk te kennen. Zij hoopt van harte dat de daders snel in de kraag gevat worden en zij niet meer wordt lastiggevallen door haar broertje.
Ook de woning van topdouanier M. aan de Koperstraat is niet bespaard gebleven van een aanslag met een handgranaat na het schandaal rond het kraken van het Asycuda-systeem door enkele corrupte douaniers. M. zou, naar zeggen van mensen die het wel behoren te weten, een van de personen zijn die deze corruptiezaak rond de douane aan het licht heeft gebracht.
Volgens politiewoordvoerder onderinspecteur Humphrey Naarden is het de politie nog niet gelukt om daders te achterhalen. Hij doet ook een dringend en zeer ernstig beroep op de gemeenschap om, indien zij over informatie beschikt over duistere zaken waarbij ook gebruikgemaakt zou worden van handgranaten, de politie meteen op de hoogte te stellen. Handgranaten zijn levensgevaarlijke spullen die niet in de handen van burgers terecht mogen komen. Vanwaar deze spullen afkomstig zijn, blijft een vraagteken. De mogelijkheid is niet uitgesloten dat tijdens de diverse inbraken die gepleegd zijn in de depots van de politie, deze handgranaten in handen zijn gekomen binnen het illegale circuit.
Het is ook niet onbekend dat de maffiawereld handel drijft in dergelijke zaken. Deze spullen zouden het land binnengesmokkeld zijn. Naarden waagt geen uitspraak te doen of deze nou vanuit het oosten, het westen of het zuiden Suriname worden binnengesmokkeld. Hij stelt wel voorop dat het ontploffen van een granaat in een menigte, zeer desastreuze gevolgen kan hebben. Doden en zware ongelukken zijn beslist niet uitgesloten. Naarden maakte een onderscheid van de diverse soorten handgranaten. Zo zijn er traangasgranaten waar het Korps Politie Suriname gebruik van maakt. Daarnaast zijn er ook scherpgranaten en luchtdrukgranaten. Deze worden gebruikt door het Nationaal Leger.
Dagblad Suriname heeft ook gesproken met het hoofd Defensiestrategische Planning en Opleidingen, luitenant-kolonel, drs. Justus Hew A Kee. Hij verduidelijkt dat alle granaten voorzien zijn van een lotnummer. Aan de hand hiervan kan de afkomst van de handgranaat afgelezen worden. Alle handgranaten waarover het leger beschikt, zijn geregistreerd en voorzien van een lotnummer. Als een nummer op een handgranaat niet overeenkomt met het registratienummer van het leger, dan is dit het duidelijk bewijs dat het betreffende handgranaat illegaal het land is binnengesmokkeld. Indien mocht blijken dat het registratienummer overeenkomsten vertoont met het registratienummer van het leger, zal het leger er niet voor schromen een intern onderzoek te plegen.
Ook door Hew A Kee wordt onderstreept dat het onbekwaam hanteren van handgranaten ernstige gevolgen kan hebben. Hierbij is het niet uitgesloten dat mensenlevens verloren gaan en zware verwondingen zullen vallen wanneer een handgranaat wordt gegooid op een plek waar personen aanwezig zijn.
Asha Bhagwat