Advocaat Checkpoint: Burgemeester wist waar handelsvoorraad lag opgeslagenmaandag 15 juni 2009 | 07:28 | Laatst bijgewerkt op: maandag 15 juni 2009 | 20:09
Tekstgrootte
MIDDELBURG - Advocaat Beckers stelt in de rechtszaak tegen coffeeshop Checkpoint dat burgemeester Lonink van Terneuzen wist in welke panden Checkpoint de handelsvoorraad had opgeslagen.
Rechtbank verslaggever Emile Calon hield maandag vanuit de rechtszaal de zaak live bij. Hieronder zijn zijn bijdragen terug te lezen.
Morgen is de tweede dag van de rechtszaak opnieuw live te volgen via deze site.
9:25 Het Openbaar Ministerie gaat 27, 650 miljoen Euro van eigenaar Meddy Willemsen van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen terugeisen. Dat geld zou volgens het OM illegaal verdiend zijn met de handel in softdrugs.
9:27 Volgens officier van justitie R. Rammeloo was Checkpoint gewoon te groot geworden waardoor de gedoogregels werden overtreden. Checkpoint creeërde een vraag en negentig procent van de klanten kwamen uit het buitenland.
9:31 Met een omzet van tien kilo per dag en 2000 tot 3000 klanten per dag was Checkpoint, aldus de officier van justitie, de grootste coffeeshop van de wereld geworden. Volgens hem worden kleine coffeeshops gedoogd zolang ze maar klein blijven.
9:35 De verdediging wil dat burgemeester Jan Lonink, officier van justitie Jo Valente en districtschef Jan Dalebout van de Zeeuws-Vlaamse politie worden gehoord door de rechter-commissaris om te weten te komen wat er precies speelde rond en tijdens het onderzoek naar Checkpoint.
9:44 De verdediging wil ook dat oud-burgemeester Ron Barbé, vele Terneuzense politiechefs, belastingambtenaren, meerdere officieren van justitie, medewerkers van de gemeente en advocaten laten horen om een beeld te krijgen hoe het beleid was rond Checkpoint.
9:53 Advocaat André Beckers van Checkpointeigenaar Willemsen stelt dat dit proces gezien kan worden als een proefproces. Hier wordt volgens hem bepaald in welke gevallen het Om kan en mag optreden tegen coffeeshops.
10:07 Volgens Beckers heeft het OM te zware middelen ingezet tijdens het onderzoek naar Checkpoint. Hij doelt met name op de telefoontaps en het bijna permanent observeren. Volgens hem wist de gemeente en de belastingdienst heel veel over de bedrijfsvoering. Het OM had volgens hem bij die diensten alle informatie kunnen halen.
10:10 Volgens Beckers zitten uitgewerkte verslagen van vertrouwelijke telefoongesprekken tussen Willemsen en zijn advocaat in het politiedossier. Hij vindt dat de rechtbank onderzoek moet doen naar de rechtmatigheid daarvan.
10:22 Volgens officier van justitie R. Rammeloo vormen afspaken tussen een coffeeshop en de gemeente en met de belastingdienst geen vrijbrief. Volgens hem was Checkpoint te groot geworden. ,,Dit was te gortig, dit was te gek aan het worden". Om die reden werd er volgens hem ingegrepen.
10:32 Officier van justitie Rammeloo erkent dat vertrouwelijke gesprekken tussen Willemsen en zijn advocaat niet in het dossier hadden mogen zitten. Hij is akkoord met een onderzoek door een deskundige naar de invloed van die gesprekken op het onderzoek.
10:37 Volgens officier van justitie Rammeloo deden gemeente Terneuzen en Checkpoint veel te weinig om de groei van het coffeeshoptoerisme in te dammen en te beperken.
10:43 Als de ontnemingsvordering van ruim 27 miljoen wordt toegekend moet Willemsen maar bij de belastingdienst om teruggave van te veel betaalde belasting vragen, aldus de officier van justitie. Want over dat bedrag is al belasting betaald. Maar daar heeft het OM niets mee te maken.
10:48 Volgens advocaat Beckers wist burgemeester Jan Lonink van Terneuzen in welke panden Checkpoint zijn handelsvoorraad had opgeslagen.
10:50 Beckers stelt ook dat het OM Checkpoint niet mag verwijten dat de coffeeshop softdrugs verkocht aan Belgen en Fransen.
10:53 Volgens advocaat Beckers was het lang de gewoonte om bij controle door de politie van Checkpoint joints niet mee te wegen bij het vaststellen van de handelsvoorraad.
12:00 Na een schorsing heeft de rechtbank beslist dat alle mensen die iets kunnen zeggen over de beginperiode van Checkpoint en de jaren daarna gehoord worden door de rechter-commissaris. De rechtbankvoorzitter Meeuwisse zei dat de rechtbank zelf ook pecies wil weten wat er gespeeld heeft. Het gaat in totaal om 27 getuigen. Het gaat onder andere om de huidige en vorige burgemeester, verschillende officieren van justitie, politiemensen en ambtenaren.
12:01 De rechtbank schorst tot 13.30 uur.
1:38 Zitting rechtszaak is hervat.
Deze maal horen enkele medewerkers van Checkpoint waarvan ze verdacht worden.
1:41 Advocaat M. van der Want wil dat eigenaar Meddy Willemsen ook gehoord worden als getuige. Volgens hem kunnen thuiswerkster, die voor Checkpoint bijvoorbeeld joints draaiden, niet gezien worden als lid van een criminele organisatie.
1:44 Volgens Van der Want is deze rechtszaak vooral voor eenvoudige medewerkers van Checkpoint zeer ingrijpend.
1:54 Volgens officier van justitie R. Rammeloo zullen de medewerkers van Checkpoint ook te maken krijgen met een ontnemingsvordering. Ze moeten volgens hem niet bang zijn dat ze hun salaris moeten inleveren, wel het geld dat ze kregen omdat ze bijvoorbeeld hun huis beschikbaar stelden voor de opslag van softdrugs.
1:58 De rechtbank vindt het goed dat Meddy Willemsen gehoord wordt als getuige. Hij kan dan de rechter-commissaris vertellen welke rol alle medewerkers vervulden en hoe alles geregeld was.
2:00 De regiezitting van de Middelburgse rechtbank wordt gesloten. Morgen, dinsdag 16 juni wordt die zitting vervolgd.
http://www.pzc.nl/regio/zeeland/5114969/Advocaat-Checkpoint-Burgemeester-wist-waar-handelsvoorraad-lag-opgeslagen.ece