hilversum - In tegenstelling tot andere regio's hebben politie, brandweer en ambulancedienst in de veiligheidsregio Gooi en Vechtstreek geen problemen met C2000. Niettemin zijn vanaf vrijdag radio-zendamateurs officieel vangnet, mocht het systeem voor onderlinge communicatie onverhoopt toch een keer plat gaan.
,,Als er een stroomstoring is in Hilversum, ik noem maar wat, dan valt C2000 ook uit. In dat geval kunnen de zendamateurs toch de verbindingen tot stand brengen'', zegt beleidsmedewerker preparatie, repressie en nazorg Hendrik Jongerden van de brandweer in Hilversum.
Vroeger tijden herleven dan niet, want de amateurs zenden uit via een beveiligde verbinding. Afluisteren van de communicatie tussen de verschillende diensten is er dus ook in noodgevallen niet bij.
Gooi en Vechtstreek is één van de eerste regio's in het land die een overeenkomst sluit met de stichting Dutch Amateur Radio Emergency Services (DARES). De radio-specialisten zorgen als dat nodig is voor de communicatie bij een ramp, crisis of grootschalig incident. Jongerden: ,,Denk bijvoorbeeld ook aan overstromingen. Als een kast van C2000 nat wordt, is het over en uit met de communicatie in het gebied.''
Bij een noodoproep vanuit Hilversum worden door het nationale hoofdkwartier van DARES amateurs opgetrommeld in deze regio. Overigens gaat het in het Gooi om maar twee of drie aangesloten specialisten. Die worden aangestuurd vanuit Flevoland, waar er meer zijn.
Het inschakelen van de radio-amateurs wordt gestimuleerd door het ministerie van binnenlandse zaken. Jongerden: ,,Het is echt een vangnet, voor het geval dát. Daarom is het goed dat we het geregeld hebben.'' Vrijdag tekenen regionaal brandweercommandant René Moraal en voorzitter Leisink van DARES het Gooise convenant.
De diensten van de amateurs beperken zich tot de onderlinge communicatie van politie, brandweer en ambulancedienst. Het informeren van burgers bij rampen is een taak van onder meer de regionale omroep
Bron : Gooi en eemlander