Waarde forum-genoten,
Ik zie dat 't alweer even geleden is dat dit onderwerp besproken is, maar wil toch graag nog enige duidelijkheid scheppen.
Als je met een veiligheidsregio zaken wilt doen, dan heb je je als organisatie te richten naar hun wensen. DARES heeft haar diensten aangeboden en hoort nu graag hoe de veiligheidsregio's ons willen inzetten. Het gezamenlijk ondertekenen van een convenant zoals in maart met de VR Gooi & Vechtstreek is afgesloten, vormt hierin een eerste stap. Gezamenlijk rampenscenario's bekijken, gezamenlijk procedures opstellen en concrete afspraken maken. En deze procedures ook periodiek toetsen door DARES eens per een of twee jaar als volwaardig partner te laten meeoefenen in een grote regionale rampenoefening. Daar staan we op dit moment. Onze (geregistreerde en binnenkort gecertificeerde) deelnemers worden tijdens inzet opgenomen in de logistiek van de oefening of de daadwerkelijke inzet en zijn dan verzekerd conform de richtlijnen die gelden voor de vrijwillige brandweer. Naar verwachting zullen dit jaar nog enkele andere veiligheidsregio's een convenant met DARES afsluiten, al betekent dit natuurlijk niet dat alle voornemens direct uitgevoerd kunnen worden.
Het verzoek om versleuteling van berichten komt van de politie, die ook partner is in de 25 veiligheidsregio's die Nederland kent. Zendamateurs mogen dat niet zomaar, dus zijn wij hierover met het Agentschap Telecom in gesprek. DARES houdt zich namelijk verre van illegale activiteiten. Er zijn diverse manieren om berichten te versleutelen of ze op een manier te verzenden dat ze niet of zeer moeilijk door derden onderschept kunnen worden. DARES is bezig om een landelijk Winlink-netwerk op te zetten, waarmee e-mail via de ether verzonden kan worden; dat is een instrument dat op dit moment - met wat aanpassingen - bruikbaar lijkt. De praktijk zal moeten uitwijzen of we zo aan alle wensen van de veiligheidsregio's kunnen voldoen.
73,
Michel (PD0MAC), coördinator communicatie & public relations
en bestuurslid Stichting DARES