Rechtspositieregeling vrijwillige brandweer (car-uwo)

Auteur Topic: Rechtspositieregeling vrijwillige brandweer (car-uwo)  (gelezen 5349 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Gepost op: 18 september 2008, 20:40:57
Naar aanleiding van http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,24957.0.html kwam ik het volgende tegen:

http://www.car-uwo.nl/smartsite.dws?ch=CAU&id=72726#5
Citaat
(...)
Aanspraken bij ongeval
De aard van de werkzaamheden brengt met zich mee dat een vrijwilliger een groter ongevalsrisico loopt. De werkgever is verplicht een ongevallenverzekering te sluiten. Voordat hij in dienst treedt moet de gemeente hem over die verzekering informeren. Dat is met name van belang omdat de omschrijving van wat onder een ongeval moet worden verstaan in die verzekering staat.

Wanneer de vrijwilliger slachtoffer is van een dienstongeval, bestaat recht op:

    * een uitkering wegens (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid, voorzover dit wordt gedekt door de gemeentelijke verzekering;
    * een éénmalige uitkering bij volledige arbeidsongeschiktheid ter hoogte van het verzekerde bedrag;
    * een nabestaandenuitkering volgens de bepalingen van de gemeentelijke verzekering, indien de vrijwilliger in de uitoefening van zijn brandweerfunctie komt te overlijden;
    * vergoeding van geneeskundige kosten voor zover dit wordt gedekt door de gemeentelijke verzekering.

Of er sprake is van een dienst-ongeval moet door een arts worden vastgesteld. Wanneer een vrijwilliger geneeskundige kosten maakt die niet voor vergoeding door de gemeentelijke verzekering in aanmerking komen, dan kan de werkgever in bijzondere gevallen een extra vergoeding of uitkering geven.
(...)

Betekent dit nu dat als de gemeente (hoe gaat het als je in dienst bent van van de veiligheidsregio?? ???) een verzekering heeft die iets niet dekt, je geen uitkering krijgt terwijl je in diensttijd een ongeval krijgt??  ??? ??? Wie heeft ooit gecontroleerd wat de 'gemeentelijke verzekering' allemaal dekt?  ???

Of lees ik het nu verkeerd?  ???




Jacco

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 37
  • Al aangemeld op Brandweervrijwilligers.nl?
    • Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
Reactie #1 Gepost op: 18 september 2008, 21:16:40
Het is inderdaad waar dat in de CAR-UWO staat dat de gemeente slechts aansprakelijk is voor hetgeen zij een verzekering heeft afgesloten. Daarom staat er ook in een van de eerste artikelen de verplichting dat bij indiensttreding en bij wijzigingen in de verzekeringen deze worden uitgereikt aan de Brandweer Vrijwilligers. Veel gemeenten hebben dit verzuimd. Daarnaast is de wetgeving ondertussen veranderd en de CAR-UWO nog niet. Hierdoor is de aansprakelijkheid verder, op grond van goed werkgeverschap, dan slechts de verzekering.

Het is dus erg belangrijk om te controleren welke rechtspositieregeling van toepassing is voor jou, want de CAR-UWO is niet algemeen bindend verklaard voor alle gemeenten in Nederland. Daarnaast zijn gemeenten gemachtigd om ook nog eens wijzigingen aan te brengen in de CAR-UWO (wel in overleg met het Georganiseerd Overleg). Vervolgens moet je nagaan hoe de gemeente of brandweerorganisatie omgaat met de verzekeringskwestie. Er zijn ook gemeenten die wel de CAR-UWO toepassen, maar alle schaden eerst zelf vergoeden om vervolgens te kijken of de verzekering wil uitkeren.

Een aantal veiligheidsregio's zijn nu verplicht om een rechtpositieregeling vast te stellen voor de Brandweer Vrijwilligers (convenant met BZK), echter zij worstelen met het probleem dat veel gemeenten afwijken van de CAR-UWO en dat er ook nog compleet andere rechtspositieregelingen zijn vastgesteld. Zij moeten dus op korte termijn harmoniseren, zonder iemand te kort te doen.

Het zal je niet verbazen dat de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) (http://www.brandweervrijwilligers.nl) veel aandacht heeft voor dit probleem dat ontstaat en streeft voor eenzelfde rechtspositieregeling in heel Nederland. Volg daarom hun acties op hun website de komende weken.
Heb jij je al aangemeld op http://www.brandweervrijwilligers.nl?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 18 september 2008, 21:21:55
Misschien kan je ons hier ook op de hoogte houden van ontwikkelingen van de vak vereniging?  ??? :)


Jacco

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 37
  • Al aangemeld op Brandweervrijwilligers.nl?
    • Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
Reactie #3 Gepost op: 18 september 2008, 21:25:31
Als ik het niet vergeet, zal ik dat zeker doen.
Heb jij je al aangemeld op http://www.brandweervrijwilligers.nl?


Jacco

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 37
  • Al aangemeld op Brandweervrijwilligers.nl?
    • Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
Reactie #4 Gepost op: 18 september 2008, 21:30:42
Zag trouwens dat jij gevestigd bent in Haaglanden. Ook hier wordt binnenkort een regionaal platform opgericht. Dit betekend dat ook de VBV in deze regio actief de belangen gaat behartigen van de Brandweer Vrijwilligers en aandacht zal vragen voor de gaten die in de arbeidsvoorwaarden en arbeidsomstandigheden zijn gevallen (om wat voor reden dan ook).

In Rotterdam-Rijnmond (ben daar zelf actief) hebben wij al veel bereikt. Geaccepteerd als gesprekspartner, een betere verzekering voor veel Brandweer Vrijwilligers dan voorheen en actief betrokken in de medezeggenschap. Binnenkort zal er een gesprek plaatsvinden met de Algemeen Directeur over de arbeidsvoorwaarden. Dus het is goed dat er eindelijk een vertegenwoordiging is voor deze groep!
Heb jij je al aangemeld op http://www.brandweervrijwilligers.nl?


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #5 Gepost op: 19 september 2008, 11:59:16
Welke formele inspraak heeft de VBV als ik vragen mag?

Voorlopig heeft de VBV nog geen vaste voet aan de grond gekregen...........


Jacco

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 37
  • Al aangemeld op Brandweervrijwilligers.nl?
    • Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers
Reactie #6 Gepost op: 19 september 2008, 13:18:17
Wij worden niet formeel toegelaten tot het Landelijk Overleg Gemeentelijke Arbeidsvoorwaarden (LOGA). Simpelweg omdat wij nog niet langer formeel bestaan dan 2 jaren (daadwerkelijke oprichting op 20 december 2007). Je zult ook begrijpen dat de andere partijen van het LOGA niet zitten te wachten op een nieuwe vakbond en dus de VBV liever buiten de deur houdt.

Men kan zich eens afvragen welke status het College van Arbeidszaken (CvA) heeft. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) treed op als werkgever, maar niet alle gemeenten zijn aangesloten bij de VNG. Ook zijn gemeenten nog eens gerechtigd om af te wijken van de CAR-UWO, dus dat maakt het er niet eenvoudiger op. Veiligheidsregio's zijn een gemeentelijke regeling en vallen wel onder de verantwoordelijkheid van de gemeenten, maar hebben weer geen relatie met de VNG. Zij hebben dan ook een veiligheidsberaad opgericht. Ook BZK wil graag de brandweer organiseren op dezelfde wijze als de politie. Er zijn dan op die punten genoeg mogelijkheden.

Vervolgens moet het nog regionaal of lokaal worden vastgesteld. Ook dit is een kans om uniforme arbeidsvoorwaarden te gaan vaststellen. Dat is wel wat meer werk, maar niet onrealistisch. Houdt ze dus goed in de gaten!
Heb jij je al aangemeld op http://www.brandweervrijwilligers.nl?


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #7 Gepost op: 7 januari 2009, 22:32:23
http://parlando.sdu.nl/cgi/login/anonymous

En dan zoeken op:

Bibliografische beschrijving
Vragen van het lid Van Raak (SP) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV). (Ingezonden 24 november 2008); Antwoord
Bestand:     16 Kb
Inhoud:    Vrsgen naar aanleiding van het manifest dat de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers (VBV) aan de VNG en het ministerie van BZK heeft aangeboden. De VBV wil als officiële stem betrokken worden in het overleg bij het vaststellen van de nieuwe rechtspositie van brandweervrijwilligers. De VNG en het Veiligheidsberaad zouden de VBV niet als partner willen erkennen, tegen de opvatting van minister Ter Horst (BZK) over de status van de VBV in.
Rubriek(en):    Arbeid (Overig) Criminaliteit en openbare orde (Brandpreventie en brandbestrijding)
Trefwoorden:    Brandweer Vrijwilligerswerk
Vindplaats:    Kamervragen met antwoord 2008-2009, nr. 967, Tweede Kamer
Vraagnr.  bij indiening:    2080906010
Afkomstig van:    Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK)
Indiener:    Van Raak(SP)
Datum reaktie:    15-12-2008
Datum indiening:    24-11-2008
Document-id:    KVR34367
Omvang:    2 pag.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #8 Gepost op: 9 januari 2009, 21:04:20
http://www.nieuwsbank.nl/inp/2009/01/09/R245.htm

ABVAKABO FNV

Onderhandelingsinzet vrijwillige brandweer

Aan de hand van uw suggesties hebben wij een voorlopige inzet bepaald voor de onderhandelingen. Bijgaand treft u deze aan. Wij verzoeken u ons uiterlijk 15 januari a.s. te laten weten of u instemt met deze punten. U kunt dat laten weten door een email te sturen aan ons adres:

Verstuur de mail met in de onderwerpregel: stem: ja/nee. Als je tegenstemt, vermeld er dan bij op welke punten er bezwaren zijn.

Voorlopige inzet Vrijwillige Brandweer


1. Eén landelijke regeling: de afgelopen jaren is er een verscheidenheid aan lokale regelingen ontstaan mbt vrijwilligers. De bonden zijn van mening dat er een uniforme rechtspositie tot stand moet komen. Daarvoor is het noodzakelijk dat cao-partijen eerst inzicht krijgen in de verschillende lokale regelingen.
2. Vrijwilliger: arbeidsrechtelijk kennen we eigenlijk maar twee begrippen: de werknemer en de ambtenaar. Hierbij kun je vervolgens nog onderscheid maken naar full- en parttimers. Kenmerk is dat er in beide gevallen sprake is van arbeid verrichten onder een gezagsverhouding en betaling van loon voor die arbeid. Het begrip vrijwilliger wordt in het spraakgebruik gehanteerd voor werk zonder gezagsverhouding, en zonder loonbetaling. Principieel hebben we dan ook grote moeite met dit begrip, omdat deze niet strookt met de praktijk. Daarbij speelt een rol dat "vrijwilligers" in de loop der jaren wel heel veel als part-time-werknemer worden ingezet( de "verplichtingen" voor de werknemer) maar niet de bijbehorende voordelen genieten. Deze ontwikkeling is ook strijdig met de wet flex- en zekerheid, waarmee aan de toenemende flexibiliteit zekerheden zijn verbonden. Wij zijn dan ook voorstander van het gelijkschakelen van "vrijwilligers" aan "gewone ambtenaren". Wij beogen hiermee te bereiken dat tegenover de (toegenomen) verplichtingen ook zekerheden staan, zoals pensioen, verzekering, en sociale zekerheid( ww en ziekengeld).

3. Oefenvergoeding: als gevolg van het betoog onder punt 2, zien wij dan ook niet de logica van het behoorlijke verschil in hoogte van de oefen- en de uitrukvergoeding. Wij vinden dat de oefenvergoeding even hoog moet zijn als de uitrukvergoeding.
4. 55 jaar: de huidige regeling bepaalt dat een vrijwilliger in principe op zijn 55-ste moet stoppen. Wij zijn voorstander van het schrappen van deze bepaling. In het belang van de burger en de medewerker achten wij een jaarlijkse keuring vanaf die leeftijd noodzakelijk.

5. Relatie andere/hoofd werkgever: wij zijn van mening dat de werkgever, in het belang van beide partijen, moet bevorderen dat de hoofdwerkgever meewerkt aan het uitoefenen van zijn werkzaamheden bij de brandweer.