De studies over compression only CPR door omstanders (dus alleen compressies, geen beademingen), die de AHA aanhaalt, zijn studies die voornamelijk in de Verenigde Staten en Japan zijn uitgevoerd. De conclusie was dat minder dan 6 minuten chest compression only reanimatie er geen significant verschil was in mortaliteit (sterfte), als dit echter langer duurde is er wel een beduidend verschil en vielen slachtoffers die niet beademd waren slechter uit. Waarom ze dan toch dit advies uitgeven, komt omdat de responstijd korter is dan in Nederland. Daar kunnen ze binnen die zes minuten ALS opstarten. In Nederland ligt de gemiddelde responstijd op 9,8 minuten. Hierdoor is het niet zinvol iets dergelijks in Nederland aan te bevelen.
Die gemiddelde responstijd verschilt natuurlijk nogal van regio tot regio. In Rotterdam duurt het echt geen 9,8 minuten voor er ofwel ambulance, danwel brandweer (met aed en beademingsmasker) aanwezig is.
Eerste punt lijkt me erg lastig in een één hulpverlener situatie, maargoed. Bedenk wel dat je ook de dode ruimte aan het ventileren bent. Het risico op aspiratie ligt voor een groot deel aan jezelf als hulpverlener, als jouw slachtoffer braakt en aspireert betekent dat meestal dat je beademingen niet succesvol waren.
Net zoveel dode ruimte als wanneer je beademt.
Zoals al gezegd wordt er door borstcompressies echt veel lucht verplaatst. Bij patienten die bijv gebraakt hebben, spuit het braaksel er werkelijk uit.
Verder zou een compression only reanimatie veel te veel gericht zijn op slachtoffers met een initieel circulatieprobleem. Slachtoffers die gereanimeerd worden ten gevolge van een stoornis in de Airway of Breathing zijn juist gebaat bij beademing.
Inderdaad zal een deel van de slachtoffers meer gebaat zijn bij beademing. De vraag blijft echter staan of mond- op mondbeademing effectief is om de saturatie op peil te houden, danwel omhoog te brengen na verstikking/verdrinking.
Delta:
welk 'bepaald onderzoek' laat zien dat iemand bij reanimatie na 4-6 minuten gedesatureerd is?
Het is ook logisch dat je saturatie zakt, de vraag is of mensen die mond- op mondbeademing ontvangen minder snel desatureren dan de mensen die geen mond- op mondbeademing ontvangen...