Ook ik heb als vrijwilliger zelfs 2 keer meegemaakt dat mijn gemeente (en dus mijn korps!) getroffen werd door een gemeentelijke herindeling
Eerst Boxmeer-Oeffelt en later Vierlingsbeek (Boxmeer), en daarna Bemmel-Doornenburg-Gendt-Huissen (Lingewaard).
Hoewel ik vindt dat ik zelf absoluut geen last heb van de hokjesgeest zoals die in veel korpsen heerst (mijn korps doet het perfect; de rest is "shit"
)
heb ik aan den lijve ondervonden dat cultuurverschillen uiterst voorzichtig benaderd moeten worden.
De tread over "boxmeer"spreekt wat dat betreft boekdelen)
Wel vind ik dat schaalvergroting noodzakelijk en onontkoombaar is!
Elk korps is iedere keer weer bezig met het wiel opnieuw uit te vinden
Voorbeelden:
1: er zijn geen 2 TS'n hetzelfde terwijl het bestek toch BZK-standaard is (weergaloze verspilling van tijd én gemeenschapsgeld)
2: Iedereen probeert zijn korps getraind te houden volgens de "leidraad Oefenen" van het NIBRA en maakt dus steeds zijn eigen leuke lesplannen enz (ook dit kan vele malen efficiënter als we gebruik maken van elkaars kennis en ervaring).
3: Het uitwisselen van instructeurs zou een mooie kruisbestuiving kunnen betekenen, maar ja "hij" is er geen van ons dús doen we het lekker zelf
4: Het kost steeds meer moeite voor vrijwilligers (en beroeps) om bij te blijven in de snel veranderende brandweerwereld, hier is een schone taak weggelegd voor de diverse regionale organisaties (bevelvoerderstrainingen, gezamenlijke (pelotons)oefeningen, regionaal infoblad enz)
5: het kost steeds meer moeite om de bezetting 24 uur per dag te garanderen, zowel kwantitatief als kwalitatief. Hierdoor wordt samenwerking onontkoombaar!
6: de politiek (en ook menig commandant) is vaak niet bereid om met "de buren" te praten over samenwerking
enz enz enz
Willen we nu een professionele hulpverlening kunnen blijven garanderen is het logisch dat het bekende estaffettestokje van de gemeenten weggehaald wordt en dat het Rijk meer waar voor zijn geld wil.
Het overgaan op een regionale brandweerorganisatie is in feite al ingezet met de Brandweerwet uit 1985.
Een en ander hoeft geen bedreiging te zijn voor de vrijwilligers, we gaan ongetwijfeld wat eigen identiteit inleveren, maar moeten altijd de doelgroep in gedachten houden:
mensen in nood hebben recht op de snelste en beste hulp die er beschikbaar is !Dit doel mogen we
NOOIT uit het oog verliezen, ook niet voor lokale sentimenten!!!!!!!!!!!!
The Chief