Inzet van drones bij de brandweer

Auteur Topic: Inzet van drones bij de brandweer  (gelezen 74643 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

Crashtender

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,172
Reactie #10 Gepost op: 10 februari 2011, 19:34:20
Reageer in een crisissituatie met kalmte en bedenk in een kalme periode dat er altijd weer ergens een crisis in de maak is.


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #11 Gepost op: 11 februari 2011, 12:54:33
Achtergrondinfo op de site van de NVBR:

De toegevoegde waarde van onbemand vliegende waarnemingssystemen

http://www.nvbr.nl/algemene_onderdelen/innovaties/2010/techniek/toegevoegde-waarde/

Brandweer en politie hebben tijdens incidenten en evenementen sterk behoefte aan een real-time overzicht van alles wat er gebeurt. Informatie die bij voorkeur gedeeld moet kunnen worden met andere veiligheidspartners. Bij de bestrijding van grote branden, de opsporing van personen en de handhaving van de wet kan het soms handig zijn als er mogelijkheden zijn om vanuit de lucht zaken waar te nemen.



Met het project Fire-Fly wil de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) onderzoeken op welke manier en onder welke condities kleine, onbemand vliegende waarnemingssystemen geïntegreerd kunnen worden in de commandovoeringketen. De gedachte is dat dergelijke systemen een bijdrage kunnen leveren aan een betere beeldvorming bij grote branden en afhandeling van incidenten. Bijvoorbeeld door het doorsturen van luchtfoto's en hittebeelden en informatie over de chemische samenstelling van (rook)gassen. Ook kunnen live videobeelden worden doorgestuurd naar commandovoeringsystemen en crisisruimten.


Gebruiksconcept



Projectleider Gerben Seevinck: "We zijn begonnen met het uitwerken van het gebruiksconcept van luchtwaarneming. We kijken naar de luchtwaarnemingsinstrumenten die beschikbaar zijn, naar command- en controlprocessen, en naar informatiesystemen en trainingsbehoeften. Naar aanleiding van tests worden er aanpassingen gedaan. De bedoeling is in het tweede kwartaal van 2011 een kant en klare business case te presenteren."

Fire-Fly moet een eerste stap zijn op weg naar de aanschaf van geïntegreerde vliegende waarnemingssystemen door de brandweer. Het project verschaft de brandweer inzicht in de eisen, processen en mogelijkheden van dit soort systemen. Daarnaast is er spin-off naar andere spelers in de veiligheidssector, zoals het KLPD en de politiekorpsen. Ook zij zouden in de toekomst van geïntegreerde vliegende waarnemingssystemen gebruik kunnen maken.


Systemen



De Fire-Fly-projectgroep is overtuigd van de toegevoegde waarde van laagdrempelige waarnemingssystemen in de lucht en de integratie daarvan met informatiesystemen tijdens de operationele uitvoering bij incidenten. Gerben Seevinck: "Hoe meer ‘real-time' informatie, hoe sterker je staat. Met de inzet van dit soort systemen wordt de besluitvorming rond hoe te handelen versneld. Voor hulpverleners op alle niveaus en in de verschillende kolommen. Hulpverleners zelf kunnen ook veiliger worden ingezet en je mag verwachten dat incidenten beter kunnen worden afgehandeld. Daarmee beperk je ook economische schade."

De VNOG voert het project uit samen met het Nationaal Lucht- en Ruimtevaart Laboratorium, Nieuwland BV, Delft Dynamics en Geodan. Het Fire-Fly-project loopt van 1 januari 2010 tot 1 juli 2011.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #12 Gepost op: 28 maart 2011, 09:38:47
Ook het bedrijf Secure In Air maakt luchtopnames met onbemande helicopters tbv bijvoorbeeld bosbrandpreventie of brandonderzoek:

Het betreft een overzichtsvlucht op een groot bosgebied t.b.v. bosbrand preventie.
Robothelikopter UAV: Luchtopname Strabrechtse Heide Bosbrandpreventie


Luchtopname Brand Industrieterrein Mierlo

Foto: Secure In Air (Secure In Air Bv biedt compleet op maat gesneden diensten van operationele robotvliegtuigen en robothelikopters (ook wel bekend onder de naam uav, unmanned aerial vehicle).
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #13 Gepost op: 9 november 2011, 17:41:24
Brandweer Bergen test vliegende robots

Door: Ivo Haank
Gepubliceerd: maandag 7 november 2011 12:53
Update: maandag 7 november 2011 15:13

De brandweer in de Noord-Hollandse kustplaats Bergen gaat onbemande vliegtuigjes inzetten voor het bestrijden en ontdekken van bos- en duinbranden. Het gaat om een test van twee jaar. De vliegende robots moeten het makkelijker maken om de branden in kaart te brengen, meldt ontwikkelaar Almende maandag.

Natuurbranden zijn vaak lastig op te sporen en moeilijk in kaart te brengen. Nu wordt dat door menselijke verkenners gedaan, maar door rookwolken en de snelle verspreiding van het vuur is dat levensgevaarlijk.

De robots, genaamd Fireswarm, gaan deze taken overnemen. Bij een brandmelding worden ze gelanceerd en gaan vervolgens zelfstandig op zoek naar rook of vuur. De vliegtuigjes zijn uitgerust met verschillende sensoren en camera's. Almende werkte voor het project onder meer samen met de Universiteit Groningen en de TU Delft.

Het duin- en bosgebied bij Bergen wordt al enige jaren geteisterd door branden. Daarbij werden grote stukken natuur verwoest. In de meeste gevallen wordt brandstichting vermoed.

Geheel onbemand
'De vliegtuigen scannen een omgeving op een combinatie van rook, licht en warmte om tot analyseren of ergens brand is', zegt Janny Ramakers , woordvoerder van Almende tegen DePers.nl. 'De bedoeling is dat de software van de vliegtuigen helemaal onbemand tot die conclusie kunnen komen'


Video: Defensie zette tijdens de grote duinbrand in Bergen in april 2010 onbemande vliegtuigjes in om nasmeulende delen in de gaten te houden

Inzet Cougar en Raven bij duinbrand Bergen
door defensie op 17 apr 2010

Defensie zet op verzoek van de gemeente Bergen een team in met onbemande verkenningsvliegtuigjes. Deze Ravens kunnen met hun speciale warmtebeeldcamera´s het gebied in de gaten houden waar een grote duinbrand nasmeult. Cougar-transporthelikopters vliegen intussen af en aan met bluswater.
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #14 Gepost op: 9 november 2011, 17:42:28
FireSwarm ontwikkelt vliegende robots voor detectie duinbranden

http://www.almende.com/almende/news/576/FireSwarm-ontwikkelt-vliegende-robots-voor-detectie-duinbranden.html?style=pressrelease

FireSwarm is een Nederlands onderzoeksproject dat kleine, zelfstandig vliegende robots ontwikkelt voor de brandweer. Deze onbemande vliegtuigjes kunnen worden ingezet voor het detecteren en monitoren van natuurbranden. De mini-vliegtuigjes worden in de praktijk getest door Brandweer Bergen (Noord-Holland), dat afgelopen voorjaar een zware kluif had aan het bestrijden van duinbranden. FireSwarm vierde afgelopen week haar kick-off.

Duinbranden opsporen en monitoren

Duinbranden zijn lastig op te sporen en kunnen veel schade veroorzaken. Op dit moment worden zulke branden nog door menselijke verkenners gemonitord; een gevaarlijke klus vanwege giftige CO-wolken en de razendsnelle versprijding van het vuur.

De FireSwarm moet deze taak vanuit de lucht overnemen. Bij melding van brand wordt de FireSwarm gelanceerd en gaan de vliegtuigjes zelfstandig op zoek naar rook of vuur. De brandhaarden worden in kaart gebracht, zodat de brandweer meteen weet waar moet worden ingegrepen. Ook tijdens de blusacties blijven de vliegtuigjes in de lucht om de voortgang te monitoren.

Zwermrobots

Voor het FireSwarm project worden kleine, goedkope vliegtuigjes uitgerust met verschillende sensoren (voor o.a. koolmonoxide, temperatuur) en camera's. Focus van het project ligt op slimme beeld- en patroonherkenningstechnieken waarmee het systeem zelf de brandhaarden kan herkennen en localiseren. Verder moeten de onbemande vliegtuigjes zelfstandig in een zwerm leren vliegen, aangezien het onmogelijk is om een dergelijke zwerm met mensenhand te besturen.

De projectpartners kiezen voor een zwerm kleine vliegtuigjes, in plaats van éénn enkele complexe drone. Met een zwerm is sneller een groot gebied te bestrijken. Daarnaast zijn kleine vliegtuigjes minder gevaarlijk voor ander vliegverkeer en eventuele passanten op de grond: ze worden niet groter of zwaarder dan een meeuw.

Projectpartners

Het Rotterdamse ICT-onderzoeksbedrijf Almende is coördinator van het FireSwarm project. Andere deelnemers zijn Universiteit Groningen, het MAV-lab van TU Delft, DevLab en Eagle Vision. Praktijkpartners Brandweer Bergen en de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord zullen het systeem testen.

Het FireSwarm project wordt gesubsidieerd vanuit het programma Innovatie voor Maatschap-pelijke Veiligheid van AgentschapNL en duurt twee jaar.

Download het volledige persbericht (in pdf)
Samen sterk in de hulpverlening!


Live

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 65,815
  • pay it forward
    • Hulpverleningsforum
Reactie #15 Gepost op: 26 november 2011, 00:27:58
Achtergrondinfo op de site van de NVBR:

De toegevoegde waarde van onbemand vliegende waarnemingssystemen

BRANDWEER HELICOPTER Scout-Cam .wmv

BRANDWEER HELICOPTER
Samen sterk in de hulpverlening!


secureinair

  • Observatie naar een hoger niveau
  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 38
  • Luchtopnames met robothelikopters
    • Onbemande Robothelikopters voor luchtopnames
Reactie #16 Gepost op: 20 april 2012, 16:43:12
Hopelijk valt het niet onder het kopje spam ::), We hebben onlangs een demonstratie gegeven bij een brandweeropleiding centrum en oefenterrein, ik vond het leuk dit hier ook even te vermelden.

Demonstratie Inzet Onbemande Helikopter bij Brandweer Oefenterrein
Inzet van robothelikopters bij calamiteiten:  http://www.robothelikopters.nl


Peter71

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 21,386
  • Hoofdbrandwacht
Reactie #17 Gepost op: 20 april 2012, 16:48:13
Hopelijk valt het niet onder het kopje spam ::), We hebben onlangs een demonstratie gegeven bij een brandweeropleiding centrum en oefenterrein, ik vond het leuk dit hier ook even te vermelden.

Demonstratie Inzet Onbemande Helikopter bij Brandweer Oefenterrein
Integendeel, wij zijn erg blij met dit soort goede bijdrages!! O0

Maar de heli geeft een erg goed en scherp beeld, waardoor je goed vanaf boven een goed en duidelijk overzicht krijgt. ;)


skippy02

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,541
  • Scanman Jan
Reactie #18 Gepost op: 20 april 2012, 18:16:36
Hopelijk valt het niet onder het kopje spam ::), We hebben onlangs een demonstratie gegeven bij een brandweeropleiding centrum en oefenterrein, ik vond het leuk dit hier ook even te vermelden.

Demonstratie Inzet Onbemande Helikopter bij Brandweer Oefenterrein

Mooie beelden, duidelijk en niet trillend. Perfect dus. Maar nu een vraag: Kan er ook overgeschakeld worden op een warmtebeeldcamera en nightvision?
Scannerluisteraar in hart en nieren en verslaafd aan nieuws.


FlyingDutchman

  • HV-geïnteresseerde ingenieur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,298
Reactie #19 Gepost op: 23 april 2012, 14:22:08
Waar we ons nu meer op richten is de brandweer. Dit begint met de "gemakkelijke" vraag: Hoe kunnen we dit bruikbaar maken voor jullie? Uit gesprekken kwam naar voren dat snel overzicht vanuit de lucht kan erg belangrijke informatie verschaffen. Onze mening is dat iets aanbieden zonder je in de wens vd klant te verdiepen leidt tot een leuke gadget voor even maar uiteindelijk staat te verstoffen op de schappen. Helaas zijn hier al enkele voorbeelden van te noemen, wat jammer is van de potentie van deze systemen. Natuurlijk waarderen we het ook als we via deze weg input krijgen  O0

Dit loopt van de organisatorische kant, tot de eindgebruiker, opleiding en de implementatie in bestaande systemen. Binnenkort gaan we hier enkele pilots mee uitvoeren :-) Ik zal dan enkele foto's posten.

Een filmpje wat we onlangs hebben gemaakt in de Achterhoek bij een opleidings- en oefenterrein voor de brandweer:

Demonstratie Inzet Onbemande Helikopter bij Brandweer Oefenterrein

@secureinair, ik kan me voorstellen dat een snelle verkenning vanuit de lucht soms voordelen kan hebben: relatief snel opgezet en uitgevoerd, geen gevaar voor mensen e.d.

Maar ik heb toch een vraag: hoe goed is het systeem inzetbaar bij een brand, waar convectiestromingen heersen die het robotje misschien snel uit de juiste orientatie brengen?
Groeten  FlyingDutchman  "Be careful out there..." ("Hill Street Blues")