27-01-2004
GHOR: Hulp bij ramp in Zeeland niet op orde
Gezien op
www.regioscannerzeeland.nl MIDDELBURG - Het publiek verwacht dat bij een ramp of groot ongeval in Zeeland de hulpverlening goed geregeld is. ,,Die verwachting is onterecht. De medische hulp is nog niet geregeld“, stelt Regionaal Geneeskundig Functionaris en manager van de Geneeskundige Hulp bij Ongevallen en Rampen in Zeeland (GHOR), Gerard Wessel.
,,Veiligheid is in eerste instantie de verantwoording van burgemeesters en wethouders. Maar het veiligheidsbewustzijn bij bestuurders is na Enschede en Volendam een eind weggezakt.“ Wessel doelt op de tegenzin van Zeeuwse gemeenten om extra geld uit te trekken voor twee parate Geneeskundige Combinaties die gewonden op de plaats van de ramp behandelen. De Rijksoverheid voorzag Zeeland van uitrusting voor drie zogeheten ambuteams ter waarde van acht ton elk, uitgaande van de risico-analyses die Zeeland als tweede hoogrisicogebied na Rotterdam classificeert. Nadat de Zeeuwse gemeenten in meerderheid een verzoek voor 200.000 euro afwezen voor de vergoeding van de bijbehorende manschappen voor twee teams, overwegen zij nu of er dan toch geld komt voor één team.
In maart moet dat besluit vallen. De 22 mensen die Wessels paraat heeft voor het ambuteam zijn bereid zich tot dan beschikbaar te houden. De uitrusting voor het tweede ambuteam blijft opgeslagen in Zeeland, maar de derde gele ambulancebus met aanhanger en toebehoren gaat terug naar Den Haag.
Motivatie
Wessel heeft grote moeite de motivatie bij de ambulancemedewerkers hoog te houden. ,,Deze mensen werken al anderhalf jaar, vanaf het moment dat de bestuurscommissie GHOR besloot te vragen om twee ambuteams, aan training en voorbereiding. Er wordt erg selectief omgegaan met geld voor de hulpverleningsschakels in de keten. Hoe kan het dat er 25 miljoen euro wordt geïnvesteerd in professionele tunnelbrandweer maar er geen twee ton komt voor de ambuteams. De brandweer blust en redt, maar eenmaal buiten moeten er teams staan die de slachtoffers behandelen en gereed maken voor vervoer naar ziekenhuizen.“ Ambuteams worden bijgestaan door Sigma-teams, snel inzetbare medisch assistentie van voornamelijk vrijwilligers. Samen vormen zij de medische voorhoede achter de rampbestrijders. Zonder eigen ambuteam kan Zeeland rekenen op inzet vanuit West-Brabant. ,,Maar daarmee verlies je het ’golden hour’, dat zo belangrijke eerste uur na de ramp. Het duurt eens zolang eer de medische hulp en afvoer van slachtoffers goed is geregeld. Dat kost mensenlevens.“
Nu maar hopen dat er niets vervelend gebeurd . . .