Kennelijk dus wel....
Gehandicaptenvoertuig en scootmobielVoor gehandicaptenvoertuigen met een motor (zoals elektrische rolstoelen, scootmobielen en gesloten voertuigjes als bijvoorbeeld
de Canta) geldt:
De maximumsnelheid op de rijbaan is 45 km/uur. Op het (brom)fietspad is en blijft de maximumsnelheid 30 km/uur binnen de bebouwde kom en 40 km/uur daarbuiten.
De maximale afmetingen zijn: 1,10 meter breed, 2 meter hoog en 3,50 meter lang.
Een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig mag op de rijbaan rijden, behalve op autowegen en snelwegen. U mag er ook mee op het fietspad en het voetpad. Op een fietspad hebben deze voertuigen dezelfde rechtspositie als een fietser. Op het voetpad hebben ze dezelfde rechtspositie als een voetganger. Op het voetpad en trottoir is de maximumsnelheid 6 kilometer per uur. Dit om de kans op letselschaden voor voetgangers te verminderen.
U moet minimaal zestien jaar oud zijn om een elektrische rolstoel, scootmobiel of ander gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig te mogen besturen. Tenzij het voertuig is uitgerust met een elektromotor die het niet sneller dan tien kilometer per uur kan laten rijden. Dan geldt geen minimumleeftijd.
Voor bovenstaande eis kunt u wel een ontheffing aanvragen op grond van artikel 5 van het Reglement rijbewijzen. De ontheffing moet u aanvragen bij de instantie die de wegen beheert waarop u rijdt. Meestal is dit de gemeente of provincie. Voor rijkswegen is dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Elk gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen moet verzekerd zijn. Een verzekerd voertuig is te herkennen aan een verzekeringsplaatje aan de achterzijde, zoals voor bromfietsen vóór de kentekening daarvan. Op gehandicaptenvoertuigen is een kenteken niet nodig. De letters van het verzekeringsplaatje mogen vanaf 1 januari 2009 zwart zijn. Vanaf 1 april 2009 moeten ze zwart zijn.
Op een scootmobiel of gehandicaptenvoertuig (gemotoriseerd) moet u overdag bij slecht zicht of 's nachts voor- en achterlicht moet als u gebruik maakt van de rijbaan, het fietspad of het fiets/bromfietspad.
Bij een ongemotoriseerd gehandicaptenvoertuig hoeft u alleen licht te voeren bij slecht zicht of 's nachts wanneer u gebruik maakt van de rijbaan, het fietspad of het fiets/bromfietspad.
Er wordt gewerkt aan een aanpassing van de regelgeving voor het mogen besturen van een gehandicaptenvoertuig. Een mogelijkheid is dat een gehandicaptenvoertuig met carrosserie (Canta, Amica, Arola, Mini Cruiser City) of een ander gehandicaptenvoertuig met een constructiesnelheid van meer dan 15 kilometer per uur alleen nog mag worden gebruikt door iemand die een handicap heeft. Een andere mogelijkheid is dat het gebruik als gehandicaptenvoertuig wordt beperkt tot gehandicapten en dat anderen er voorlopig gebruik van mogen maken als zij de regels voor een brommobiel of bromfiets volgen. De besluitvorming daarover moet nog plaatsvinden.
VerwijzingenMeer informatie
Wijzigingen verlening gehandicaptenparkeerkaart (uit Staatscourant nr. 63)
07-04-2008 | Pdf-document, 34 kB
bron:
http://www.verkeerenwaterstaat.nl/onderwerpen/vervoermiddelen/bijzondere/de_verschillende_voertuigen/gehandicaptenvoertuig_en_scootmobiel/'t Is dat mijn vrouw noodgedwongen in het bezit is van de kaart, anders had ik de aanschaf van zo'n canta wel overwogen. Scheelt een beaucoup parkeerdoekoe...
M.a.w: niet de handicap geeft je het recht om op een invalidenparkeerplaats te parkeren. Het bezit van een gehandicaptenvoertuig is al genoeg.