Parkeren op een invalidenparkeerplaats.

Auteur Topic: Parkeren op een invalidenparkeerplaats.  (gelezen 16994 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

nebb

  • Gast
Reactie #10 Gepost op: 16 januari 2009, 21:02:15
Hallo allemaal, die 45 KM auto,s zeggen niets over de valiedietijd van de gebruiker.
bij ons in de wijk zijn het speeltjes van de jeugd, ze worden net als vroeger de brommers enorm opgevoerd en halen snelheden van rond de 100.
graties parkeren is dus nog mooi meegenomen.

groeten.


Maxx

  • Senior GGP
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,615
Reactie #11 Gepost op: 16 januari 2009, 21:07:02
@ Maxx,

Ik adviseer je met klem om met je oma naar haar gemeente te gaan en zo'n kaart aan te vragen. Die leverancier weet misschien een hele hoop van canta, maar dus niks over waar je zo'n ding mag parkeren. Het scheelt je oma straks een bon en mogelijk zelfs parkeergeld omdat het met zo'n kaart in een groot aantal gemeentes ook nog eens gratis parkeren is.

Het valt me trouwens tegen dat ook de gemeente zo slecht in haar informatie verstrekking is.

Dus mag het nou wel of niet, met een canta op zo'n parkeerplaats? Iemand een artikel/verduidelijking, ik kon het niet vinden  :)


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #12 Gepost op: 16 januari 2009, 21:38:48
Ik wel.

( citaat)

Art. 26: Gehandicaptenparkeerplaats

Op een gehandicaptenparkeerplaats mag alleen geparkeerd worden door:

een gehandicaptenvoertuig of
een voertuig op meer dan twee wielen waarin een geldige gehandicaptenparkeerkaart duidelijk zichtbaar is aangebracht.
indien de gehandicaptenparkeerplaats is gereserveerd voor een bepaald voertuig, dat voertuig.
Indien op een onderbord een maximale parkeerduur is vermeld, is artikel 25, tweede lid, van overeenkomstige toepassing, met dien verstande dat de parkeerplaats niet hoeft te zijn voorzien van een blauwe streep.


Een herkenbaar gehandicaptenvoertuig hoeft dus geen gehandicaptenparkeerkaart in de auto te hebben liggen.

Als het een bijzondere gehandicaptenparkeerplaats is, wordt dit met een onderbord aangegeven. Meestal staat daar het kenteken van het motorvoertuig vermeld.
Artikel 8, tweede lid, onderdeel d, onderdeel 4°, BABW maakte het alleen mogelijk bij bord E10 (parkeerschijfzone) met verplicht gebruik van parkeerschijf, tevens parkeerverbod indien er langer wordt geparkeerd dan de parkeerduur die op het bord is aangegeven) de maximale duur aan te geven waarop – met gebruik van een parkeerschijf – mag worden geparkeerd.

Bij met name de gemeentelijke wegbeheerders is er behoefte door middel van onderborden ook voor het parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats de maximale duur aan te geven waarop – met gebruik van een parkeerschijf – mag worden geparkeerd. De wijziging van artikel 8, tweede lid, onderdeel d, onderdeel 4°, BABW maakt dit mogelijk.

De wijziging van artikel 26 RVV 1990 regelt het verbod langer te parkeren dan op het onderbord is aangegeven en anders te parkeren dan met een parkeerschijf. Overtreding van het verbod is een strafbaar feit krachtens artikel 92 RVV 1990.

Anders dan bij een parkeerzone het geval is, hoeft een gehandicaptenparkeerplaats waarbij is aangeven dat een maximale parkeerduur geldt en een parkeerschijf moet worden gebruikt, niet te worden aangegeven door middel van een blauwe streep.

(einde citaat)

 http://www.infopolitie.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=693:stilstaan-en-parkeren&catid=45:reglement-verkeersregels-en-verkeerstekens-1990&Itemid=31

Rest alleen de vraag of een 45 kilometerwagentje van het merk canta ook voor de wetgever gezien wordt als een gehandicaptenvoertuig.
Of voor wat dat betreft wat de wetgever überhaupt indentificeerd als gehandicaptenvoertuig.
Want iedereen kan een 45 kilometervoertuig aanschaffen. En dus kan iedereen die zich een gehandicaptenvoertuig aanschaft zonder handicap dus wel gebruik maken van de invalidenparkeerplaatsen.

Maar iets in mij zegt dat dat dus nooit de bedoeling kan zijn.

Wie o wie?


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Reactie #13 Gepost op: 16 januari 2009, 21:53:27
Kennelijk dus wel.... ???

Gehandicaptenvoertuig en scootmobiel
Voor gehandicaptenvoertuigen met een motor (zoals elektrische rolstoelen, scootmobielen en gesloten voertuigjes als bijvoorbeeld de Canta) geldt:

De maximumsnelheid op de rijbaan is 45 km/uur. Op het (brom)fietspad is en blijft de maximumsnelheid 30 km/uur binnen de bebouwde kom en 40 km/uur daarbuiten.  
De maximale afmetingen zijn: 1,10 meter breed, 2 meter hoog en 3,50 meter lang.
Een gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig mag op de rijbaan rijden, behalve op autowegen en snelwegen. U mag er ook mee op het fietspad en het voetpad. Op een fietspad hebben deze voertuigen dezelfde rechtspositie als een fietser. Op het voetpad hebben ze dezelfde rechtspositie als een voetganger. Op het voetpad en trottoir is de maximumsnelheid 6 kilometer per uur. Dit om de kans op letselschaden voor voetgangers te verminderen.
U moet minimaal zestien jaar oud zijn om een elektrische rolstoel, scootmobiel of ander gemotoriseerd gehandicaptenvoertuig te mogen besturen. Tenzij het voertuig is uitgerust met een elektromotor die het niet sneller dan tien kilometer per uur kan laten rijden. Dan geldt geen minimumleeftijd.
Voor bovenstaande eis kunt u wel een ontheffing aanvragen op grond van artikel 5 van het Reglement rijbewijzen. De ontheffing moet u aanvragen bij de instantie die de wegen beheert waarop u rijdt. Meestal is dit de gemeente of provincie.  Voor rijkswegen is dat het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).
Elk gemotoriseerde gehandicaptenvoertuigen moet verzekerd zijn. Een verzekerd voertuig is te herkennen aan een verzekeringsplaatje aan de achterzijde, zoals voor bromfietsen vóór de kentekening daarvan. Op gehandicaptenvoertuigen is een kenteken niet nodig. De letters van het verzekeringsplaatje mogen vanaf 1 januari 2009 zwart zijn. Vanaf 1 april 2009 moeten ze zwart zijn.
Op een scootmobiel of gehandicaptenvoertuig (gemotoriseerd) moet u overdag bij slecht zicht of 's nachts voor- en achterlicht moet als u gebruik maakt van de rijbaan, het fietspad of het fiets/bromfietspad.
Bij een ongemotoriseerd gehandicaptenvoertuig hoeft u alleen licht te voeren bij slecht zicht of 's nachts wanneer u gebruik maakt van de rijbaan, het fietspad of het fiets/bromfietspad.  
Er wordt gewerkt aan een aanpassing van de regelgeving voor het mogen besturen van een gehandicaptenvoertuig. Een mogelijkheid is dat een gehandicaptenvoertuig met carrosserie (Canta, Amica, Arola, Mini Cruiser City) of een ander gehandicaptenvoertuig met een constructiesnelheid van meer dan 15 kilometer per uur alleen nog mag worden gebruikt door iemand die een handicap heeft. Een andere mogelijkheid is dat het gebruik als gehandicaptenvoertuig wordt beperkt tot gehandicapten en dat anderen er voorlopig gebruik van mogen maken als zij de regels voor een brommobiel of bromfiets volgen. De besluitvorming daarover moet nog plaatsvinden.

VerwijzingenMeer informatie
Wijzigingen verlening gehandicaptenparkeerkaart (uit Staatscourant nr. 63)
07-04-2008 | Pdf-document, 34 kB

bron: http://www.verkeerenwaterstaat.nl/onderwerpen/vervoermiddelen/bijzondere/de_verschillende_voertuigen/gehandicaptenvoertuig_en_scootmobiel/

't Is dat mijn vrouw noodgedwongen in het bezit is van de kaart, anders had ik de aanschaf van zo'n canta wel overwogen. Scheelt een beaucoup parkeerdoekoe...

M.a.w: niet de handicap geeft je het recht om op een invalidenparkeerplaats te parkeren. Het bezit van een gehandicaptenvoertuig is al genoeg.


Jerommeke

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 17,683
  • Blauwe Motormuis
Reactie #14 Gepost op: 16 januari 2009, 22:54:38
Vergeet niet dat een gehandicaptenvoertuig iets anders is dan een brommobiel. Een brommobiel rijd max. 45 en heeft een kentekenplaat en een gehandicaptenvoertuig is voorzien van een verzekeringsplaat ;)
GEBRUIK MIJN FOTO'S NIET ZONDER TOESTEMMING ! !


6301

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 319
  • BHV er Hulpv. NRK. {sigma} NRK verbindingsdienst.
Reactie #15 Gepost op: 17 januari 2009, 07:58:56
Voor wat betreft het parkeergedrag van de buren: tijd voor een gesprek met je wijkveldwachter.
[/quote]

Dit is al gebeurd.
Ze hebben zelf de keuringrapporten gezien.
Het heeft helaas niet geholpen. :'(
We zullen het mog eens proberen met hulp
van de wijkagent. :(
alvast iedereen die gereageerd heeft bedankt. O0
We zijn een hoop wijzer geworden.  O0
Verbeter de wereld maar begin bij je zelf.


Ron-Almere

  • Gast
Reactie #16 Gepost op: 23 januari 2009, 20:17:00

Ach in Swalmen doet men het op deze manier 8)
bron:Geen Stijl.NL


6301

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 319
  • BHV er Hulpv. NRK. {sigma} NRK verbindingsdienst.
Reactie #17 Gepost op: 3 februari 2009, 08:48:35
Je weet natuurlijk niet wat er aan de hand was.
Misschien was er een spoedmelding en was er geen
andere parkeerplaats beschikbaar. :(
als er wel andere parkeergelegenheid was
dan in dit natuurlijk not done :'(
Verbeter de wereld maar begin bij je zelf.


6301

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 319
  • BHV er Hulpv. NRK. {sigma} NRK verbindingsdienst.
Reactie #18 Gepost op: 3 februari 2009, 10:08:44
Voor wat betreft het parkeergedrag van de buren: tijd voor een gesprek met je wijkveldwachter.


Dit is al gebeurd.
Ze hebben zelf de keuringrapporten gezien.
Het heeft helaas niet geholpen. :'(
We zullen het nog eens proberen met hulp
van de wijkagent. :(

Het 2de gesprek is er inmiddels geweest. :)
Deze mensen zijn helaas niet voor rede vatbaar. :(
Er is nu afgesproken dat als het weer gebeurd
er direct geschreven gaat worden zonder waarschuwing. O0
Zij hebben aangegeven dat ze elke evt. bekeuring aan zullen vechten.
Helaas we hadden het graag doormiddel van praten op willen lossen
maar dit is met deze mensen niet mogelijk. :'(
Verbeter de wereld maar begin bij je zelf.