Er zijn met betrekking tot eerstehulp en de BHV-er geen wettelijke eisen.
Er is een (verouderde) voorlichtings folder van het ministerie van BZK waarin enige minimale vaardigheden (!) van de BHV-er staan vermeld, maar deze folder heeft geen wettelijke status.
Als uit een RI&E blijkt dat je meerkennis en aanvullende vaardigheden nodig hebt, dan zijn er verschillende mogelijkheden.
Bij de deeltaak Brand -en Ontruiming is er niet echt veel te extra winst uit een opleiding te behalen.
Is er brand : iedereen weg, maatregelen nemen en alarmeren !
(Tenzij je praat over een bedrijfsbrandweer)
Wel, uit artikel 15 van de Arbowet blijkt toch iets anders:
Artikel 15: Deskundige bijstand op het gebied van bedrijfshulpverlening
in Hoofdstuk 3: Samenwerking, overleg, bijzondere rechten van de ondernemingsraad, de personeelsvertegenwoordiging en de belanghebbende werknemers en de regeling van de deskundige bijstand
De werkgever laat zich ten aanzien van de naleving van zijn verplichtingen op grond van artikel 3, eerste lid, onder e, van deze wet bijstaan door een of meer werknemers die door hem zijn aangewezen als bedrijfshulpverleners.
Het verlenen van de bijstand houdt in elk geval in:
het verlenen van eerste hulp bij ongevallen;
het beperken en het bestrijden van brand en het beperken van de gevolgen van ongevallen;
het in noodsituaties alarmeren en evacueren van alle werknemers en andere personen in het bedrijf of de inrichting.
De bedrijfshulpverleners beschikken over een zodanige opleiding en uitrusting, zijn zodanig in aantal en zodanig georganiseerd dat zij de in het tweede lid genoemde taken naar behoren kunnen vervullen.
Uiteraard is de RIE je tool om de restrisico's in kaart te brengen en hierop te anticiperen.
Effectiviteit/slagkracht van de bhv is effectief wanneer binnen 3 minuten na het onstaan van een incident hulp geboden kan worden
Dit is geen wet maar een gewenste situatie.
Kort door de bocht verhaal mbt "Bij de deeltaak Brand -en Ontruiming is er niet echt veel te extra winst uit een opleiding te behalen".
Juist hier is winst te behalen in de soortenblusmiddelen en toepassingsgebieden te verduidelijken en de beperkingen.
Het leren kijken naar een brand en brandverloop, rstv scan, compartimentering en overige preventieve voorzieninigen.
Nog steeds zie ik opleiders welke reusachtig grote vuren stoken tijdens trainingen. Dit geeft voor de bhv een vertekend beeld.
Begin van brand niet meer niet minder, daarna sportschoenen aan en ontruimen.
Ook al is in de wet het verhaal communiceren en of samenwerken met de hulpdiensten verdwenen, dit is nog steeds een belangrijk iets te denken valt aan bijzondere gevaren qua lokatie.
Het maatwerk c.q. scenario trainen op lokatie, bezien of het opstelde ontruimingsplan ook daadwerkelijk funtioneerd of wellicht hiaten hierin aanwezig zijn. Het op elkaar ingespeeld raken als bhv groep evt onderleiding van een ploegleider.
Communicatie is uitermate belangrijk, uit het veld weten we dat veel oefeningen en inzetten anders lopen dan gewenst door "verkeerde" communicatie. Dit onderdeel in de bhv wordt vaak onderschat, alarmeren is één aanvullend informeren wordt vaak verzuimd.
Het uitschrijven van certificaten en diploma's is commerciele uitbuiting.
Je moet als bedrijf kunnen aantonen dat de medewerkers geschoold en getraind zijn voor de bhv taak dan voldoe je aan de wet.
hoe je daar een mouw aan past.....