Tja, aan paracetamol opzich kan er weinig mis gaan. Het gaat gewoon om het principe dat er geen medicatie verstrekt wordt door leken. Het gaat niet om het pilletje geven maar ook om de indicatie stelling. Is het wel echt nodig? Paracetamol kan wel schadelijk voor de lever zijn, dus als je iemand hebt met leverCA of levercirose en die geef je 1 gr paracetamol kan dat niet zo lekker uitpakken. Dan zou je het supp ( voor leken rectaal ) moeten geven en dat lijk me ook weer niet de bedoeling bij BHV, EHBO. De stap word ook klein om andere spullen te gaan geven ' want paracetamol mag toch ook ?' Dicofenac bijvoorbeeld kan je niet zomaar geven en word daarom ook op voorschrift gegeven. Diclofenac kan de maag nl behoorlijk schade. Daarom wordt daarbij vaak nexium voorgeschreven ( gaan we weer, nog een pilltje erbij ). Asprine zou ik helemaal niet geven want dat werkt ook als antistolling. Voor ons heet dat ook wel ascal of acetylsalicylzuur. Er zit wel een verschil in de dosis als het gaat om de indicatie waarom je het geeft. Ter pijnstilling of als antistolling.
Dus paracetamol en dergelijke gewoon voor eigen gebruik want je kent de achtergrond van de mensen niet. Soms weten mensen zelf nieteens wat ze slikken en waarvoor. In het ziekenhuis wordt er ook gewoon een recept voor getekend voor verpleegkundige. Als het voor 'zo nodig' erop staat is het inderdaad aan ons om te beoordelen of het wel of niet nodig is. Mensen krijgen wel meer pijnstillers en soms vragen ze ernaar maar zit het te dicht op elkaar en zullen wij het ook niet geven en dit uitleggen. Maar dan praten we alweer over een hele andere setting.
Hoe het zit met aansprakelijkheid, ja ik ben geen jurist. Maar dat zal denk ik via het strafrecht gaan als er een zaak van komt. Maar geef gewoon niets. Dat is mijn inziens het beste.