Brand Leiden / brandgedrag EPS

Auteur Topic: Brand Leiden / brandgedrag EPS  (gelezen 6745 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Guust

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 723
  • Don't shoot the messenger!
Gepost op: 12 juni 2008, 11:00:45
Was aan hetzoeken op het internet over EPS.

kwam onderstaand berichtje tegen;

TNO: "EPS niet oorzaak explosie brand Flevoweg"
Door: Chris de Waard

LEIDEN - 26 april 2005 - De explosie waarbij tijdens de brand in een bedrijvencomplex aan de Flevoweg drie brandweermannen gewond raakten is niet te wijten aan gasvorming uit de dakisolatie. Dat schrijft TNO op basis van de definitieve onderzoeksresultaten in een brief aan het Leidse College van B&W. "Een eerdere reconstructie van de toedracht, leidde tot het door anderen onterecht geuitte vermoeden dat EPS (piepschuim) de oorzaak was van de explosieve verbranding. De conclusie dat de explosieve verbranding te wijten was aan een van de in het gebouw gebruikte bouwmaterialen is nu, op basis van ons definitieve rapport, uitgesloten," aldus TNO in de brief. Eerder maakten gemeente en brandweer bekend dat EPS wel degelijk de veroorzaker was van de explosie. TNO zou volgens hen in een onafhankelijk onderzoek tot dezelfde conclusie zijn gekomen. TNO bestrijdt dat nu en houdt het in het definitieve rapport op een 'complex van factoren' als oorzaak voor de twee explosies.

Bovendien verzoekt TNO het college om het definitieve TNO-rapport door te zenden aan minister Dekker (VROM). Eerder verzocht de gemeente in een brief aan VROM om een onderzoek naar de toepassing van EPS.
Directeur Hans Tepper van de EPS-branchevereniging Stybenex reageert verheugd op het TNO-rapport: "Een eerdere reconstructie van de brand in Leiden, leidde tot de conclusie dat de explosieve verbranding veroorzaakt zou zijn door EPS. Als producenten van EPS waren wij er vanaf het begin van overtuigd dat dit onmogelijk was en betreurden dat ons materiaal ten onrechte in dit verkeerde daglicht kwam te staan. Gelukkig concludeert TNO nu in haar definitieve rapport dat de explosieve verbranding is veroorzaakt door een complex van factoren en pleiten zij EPS als bouwproduct vrij."


daarna gezocht op het hulpverleningsforum en weer op dit TOPIC  http://www.hulpverleningsforum.nl/index.php/topic,7049.0.html terecht gekomen.

Hoe is het nu eigenlijk met de brandwermannen die gewond waren??
weet iemand hoe het met ze gaat?
en heeft iemand dat TNO rapport?

Groeten
Guust




Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #1 Gepost op: 12 juni 2008, 15:02:26
Via deze link kun je een reportage van de EO bekijken over deze brand ;)

http://www.eo.nl/programma/doorhetvuur/2005-2006/page/Explosie_in_Leiden/episode.esp?episode=6384526


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #2 Gepost op: 12 juni 2008, 17:23:28
De lobby van de EPS fabrikanten / leveranciers is na het eerste rapport van TNO even aan het werk geweest.... Daarna heeft TNO een nieuwe conclusie getrokken... ;) :-X :-X :-X

(hoe onafhankelijk is TNO nog.....)


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #3 Gepost op: 12 juni 2008, 17:28:01
Wat vind je van dit stukje positieve (valse?) promotie....  :-X (linken kan je volgen in het orginele document)


http://www.isobouw.nl/?contentid=253


Gebruik SE-kwaliteitSE
Alle EPS die door IsoBouw geproduceerd wordt is van SE-kwaliteit (afgeleid van Schwer Entflammbar/ Self Extinguishing). Dit betekent dat de bijdrage tot de brandvoortplanting (bepaald volgens NEN 6065) zeer laag is (klasse 1  ???).


De SE componenten zorgen voor een brandveilige toepassing voor de totale levensduur van een gebouw en/of constructie. De componenten spoelen niet uit of lossen niet op in water en de werking verdwijnt niet in de loop van de tijd.
  

Gedrag EPS bij brandgedrag

Bij brand ontstaan hoge temperaturen.


Voor mensen zijn temperaturen boven  45 ºC onbehaaglijk. Vanaf 65 ºC kan al blijvende schade aan de longen ontstaan en bij nog hogere temperaturen kan een mens niet meer overleven. EPS-SE begint pas te verweken vanaf 90 ºC. Dus EPS-SE begint pas te smelten als de overlevingskansen voor mensen nihil zijn.
Bij ca. 450 ºC wordt de ontbrandingstemperatuur van EPS-SE bereikt. Een brand heeft bij deze temperatuur  reeds zijn volle omvang bereikt. Andere materialen, zoals hout branden in deze fase al lang (vanaf 340 ºC) of  zijn reeds opgebrand. EPS speelt daarom slechts een geringe rol bij een brand en doet geen inbreuk op de veiligheid van een gebouw.


 

Lees ook het artikel over het TNO-onderzoek naar aanleiding van een grote brand in Leiden in 2005 waarbij wetenschappelijk is aangetoond dat EPS de brand niet beinvloed heeft en niet de veroorzaker is van de bij deze brand optredende gevaarlijke gevolgen.

 

▲Terug naar boven▲
 
 

EPS in de toepassingtoepassingbrand

Bij de bepaling van de brandwerendheid van een constructie is niet het gedrag van de afzondelijke materialen maar die van de totale constructie bepalend. Of anders gezegd: bij een constructie waar een niet onbrandbaar materiaal beschermd wordt door andere materialen (bijvoorbeeld gipsplaten of een stenen muur) kan de brandwerendheid net zo groot zijn als bij een constructie waarin vermeend onbrandbaar materiaal verwerkt is.
EPS, wat overigens bij direct contact met vuur niet brandt maar wegsmelt,  wordt nooit als kaal materiaal toegepast maar altijd ingebouwd in een bepaalde constructie (hetzij fabrieksmatig, zoals bij dakelementen en staalsandwich panelen of op de bouw, zoals bij vloer- en spouwmuurisolatie). De IsoBouw producten voldoen daarom in hun toepassing aan de nieuwe Europese regelgeving (mei 2003).
  
 


▲Terug naar boven▲
 

 



Emissieemissie


Bij verbranding van constructies ontstaan diverse emissies. Deze kunnen ongevaarlijk zijn, maar kunnen ook een gevaar vormen voor de volksgezondheid.
Ook bij brand van constructies waarin isolatiemateriaal zit, ontstaan diverse emissies.                                                        


Onderzoek door TNO heeft aangetoond dat bij verbranding van bijvoorbeeld hout en kurk  meer schadelijke emissies ontstaan dan bij EPS-SE.
 

  





GEEN SCHADELIJKE EMMISIES BIJ DE VERBRANDING VAN EPS!



 Zie ook het onderzoek naar de gezondheidsschadelijke emissie van isocyanaat bij de meest gangbare isolatiematerialen.



▲Terug naar boven▲
 


                                
Nazorg na een brand in relatie tot materiaalgebruiknazorg
Na een brand rest de opruiming. Dit kan deels recycling zijn, maar vaak is dit niet meer aan de orde. Stort of vuilverbranding zijn dan de opties.
Bij EPS kunnen geen vezels vrijkomen. Er zijn bij het opruimen van EPS dan ook geen beschermende kleding of andere middelen nodig.


 

▲Terug naar boven▲
 



Invloed isolatiemateriaalinvloed
                                                                                              
Op basis van onderzoek (TNO, BDA, diverse publicaties) zijn wij van mening dat er geen verschil bestaat tussen branden in gebouwen waarin EPS is verwerkt of een ander isolatiemateriaal. Isolatiemateriaal maakt slechts een klein deel uit van een totaal gebouw. Ook de overige constructieonderdelen dragen bij aan een brand. Met name het interieur is veelal bepalend voor de totale vuurbelasting van een gebouw. Dus de rol van isolatiemateriaal in een brand is ondergeschikt. De toepassing van kostbare en zogenaamde "onbrandbare" materialen geeft dan ook geen garantie voor een beperkte gevolgschade.

 

Zie ook het artikel "Rol van isolatiemateriaal bij brand verwaarloosbaar" uit het VB verzekeringsmagazine dat u kunt downloaden in pdf-formaat.


 

▲Terug naar boven▲
 


 
Verzekeringsaspectenverzekering
Bij sommige verzekeringsmaatschappijen bestaat de indruk dat constructies met EPS wel branden en die met zogenaamde "onbrandbare" isolatiematerialen niet.
Niets is minder waar zoals blijkt uit diverse publicaties.
Constructies met  zogenaamde "onbrandbare" isolatie kunnen net zo goed of slecht branden als elk ander constructie. Onderzoek door BDA en TNO onderbouwt onze mening dat  de toepassing van zogenaamd "onbrandbaar" isolatiemateriaal een brand niet voorkomt en ook de gevolgschade achteraf niet beperkt.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #4 Gepost op: 12 juni 2008, 17:31:08
http://www.minbzk.nl/110808/antwoorden-op_6

Antwoorden op kamervragen over geëxpandeerd polystyreenschuim
26 februari 2008
Antwoorden op kamervragen van het lid Van Bochove (CDA) aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties over geëxpandeerd polystyreenschuim. (Ingezonden 6 februari 2008)

1. Vraag
Bent u bekend met het artikel: 'TU Eindhoven: 'Wetenschappelijk onderzoek nodig voor rol EPS?' 1)

1. Antwoord
Ja.

2
Hebben brandweerlieden bij het bestrijden van de branden in respectievelijk Leiden op 3 april 2005 en Heerlen op 25 juni 2005 verwondingen opgelopen? 2)

2. Antwoord
Ja.

3. Vraag
Kunt u het bestaan van de genoemde onderzoeken en de conclusie dat in ieder geval in Leiden smeltende EPS tijdens de brand een belangrijke rol heeft gespeeld met betrekking tot de
verwondingen van betrokken brandweerlieden bevestigen?

3. Antwoord
Het bestaan van de genoemde onderzoeken kan ik bevestigen.
Over de rol van EPS met betrekking tot de verwondingen zijn op grond van deze onderzoeken geen eenduidige conclusies te trekken. Volgens onderzoeken van brandweer en TNO is smeltend EPS de oorzaak van een geheel onverwachte explosie. In het definitieve rapport stelt TNO echter dat de aanwezigheid van EPS niet noodzakelijk is om het brandverloop te verklaren. Dit betekent dat de explosie ook een andere oorzaak kan hebben gehad.

4. Vraag
Is de TUE-rapportage 'Thermal decomposition of expanded polystryrene' 3) over de brandkarakteristieken van geëxpandeerd polystyreenschuim tot stand gekomen op basis van vragen, die zijn ontstaan na de bovengenoemde branden?

4. Antwoord
Ja.

5. Vraag
Kunt u aangeven wat de conclusies en aanbevelingen zijn in het in vraag vier genoemde rapport?

5. Antwoord
De conclusies luiden samengevat: EPS ontleedt bij verhitting in brandbare gassen. Bij brand kan daardoor een brandbaar gasmengsel ontstaan. Sommige daken bieden een route voor verspreiding van dit mengsel naar een plaats in het gebouw waar nog geen brand woedt. De aanwezigheid van brandvertragers in het EPS kan dit niet verhinderen.
Op grond van dit onderzoek zijn geen uitspraken gedaan over de rol van EPS bij specifieke branden.

De TU Eindhoven beveelt nader experimenteel onderzoek aan naar:
-ontleding in brandbare gassen van EPS afgezet tegen het gedrag van andere isolatiematerialen of inventarisgoederen;
-specifieke risico’s van de toepassing van EPS in dakconstructies in vergelijking met andere toepassingen.

6. Vraag
Zijn er gelijkluidende conclusies te trekken uit het TNO-onderzoek en de TUE-rapportage? Zo ja, hoe luiden die en wat gaat u daarmee doen? Zo neen, wat zijn de verschillen en wat gaat de minister nu doen?

6. Antwoord
-De conclusies en aanbevelingen zijn niet gelijkluidend, omdat de aanleiding voor beide onderzoeken verschilt. Het onderzoek van TNO is gericht op de feitelijke gebeurtenissen in Leiden, waarbij de concrete omstandigheden zijn onderzocht. Het onderzoek van de TUE is gericht op de abstracte eigenschappen van polystyreenschuim (EPS) zoals die in wetenschappelijke publicaties zijn beschreven.
-De aanbevelingen van de TUE zijn deels achterhaald door het later gepubliceerde definitieve TNO-rapport (zie antwoord op vraag 3).
-Ik wil bevorderen dat brandweerkorpsen op systematische wijze onderzoek verrichten naar branden in hun verzorgingsgebied. Binnen de onderzoeksprogramma's en opleidingsprogramma's van het NIFV wordt bekeken hoe en op welke wijze dit onderdeel kan uitmaken van het lesmateriaal. Op die manier wordt de kennis over oorzaken en verloop van branden aan de hand van praktijkbranden uitgebreid. Bij het systematische brandonderzoek is het gedrag van EPS (indien toegepast) bij brand een specifiek aandachtspunt. Door het delen van de onderzoeksresultaten tussen de brandweerkorpsen ontstaat een mogelijkheid om conclusies over het gedrag van (bijvoorbeeld) EPS te scheiden van conclusies over andere aspecten van een gebouw of de inventaris.

7. Vraag
Heeft u de andere brandweerkorpsen gewaarschuwd voor risico’s bij branden in panden waar mogelijk EPS-isolatie is gebruikt of bent u voornemens dat alsnog te doen?

7. Antwoord
In juni 2005 heeft de Inspectie Openbare Orde en Veiligheid naar aanleiding van de brand in Leiden een Inspectiebericht verzonden naar alle brandweerkorpsen. Daarin is onder andere aandacht besteed aan de vermoedens die op dat moment bestonden over de rol die EPS heeft gespeeld bij de brand. Dat is op dit moment voldoende.

1) Brand en Brandweer, juli/augustus 2007.
2) Zie noot 1.
3) 2007, in opdracht van het ministerie van BZK.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #5 Gepost op: 12 juni 2008, 17:37:25
Conclusies van de gemeente leiden: http://www.leiden.nl/dspage.asp?objectid=26602


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #6 Gepost op: 12 juni 2008, 17:40:10
http://www.leiden.nl/dspage.asp?objectid=26920

Conclusies TNO over explosie aan Flevoweg definitief
Publicatedatum: 29 april 2005
Het Centrum voor Brandveiligheid van TNO heeft op verzoek van de brandweer gemeente Leiden onderzoek verricht naar de explosie die plaatsvond tijdens een brand aan het bedrijfsverzamelgebouw Flevoweg te Leiden. Twee betrokken brandweerlieden raakten bij de explosie ernstig gewond.

Op 12 april heeft de gemeente Leiden de voorlopige conclusies van een eigen onderzoek en van het TNO-onderzoek publiekelijk gemaakt. De voorlopige conclusie was als volgt: de explosie heeft kunnen plaatsvinden doordat er een explosief mengsel gevormd is. Dit explosieve mengsel is waarschijnlijk ontstaan doordat de EPS-isolatielaag in de dakconstructie gesmolten is en dat een brandbaar damp/vloeistof mengsel (via de ‘kanalen’ in de dakconstructie) in de ruimte gekomen is waar de explosie heeft plaatsgevonden. Hierbij konden de brandwerende scheidingen tussen de verschillende ruimtes gepasseerd worden.

In haar definitieve conclusies laat TNO weten dat de explosieve verbranding door een complex van factoren moet zijn veroorzaakt, maar dat "Brandbare gasvorming […] zeer waarschijnlijk afkomstig [is] van door de brand ontledende materialen van de dakconstructie". Het dak bestaat uit stalen dakplaten, EPS dakisolatie en een bitumen dakbedekking. Hoewel de conclusies in het definitieve TNO-rapport anders en voorzichtiger zijn geformuleerd, ziet de Leidse brandweer niet veel verschil met de op 12 april gepresenteerde vermoedens.

Doordat bovengenoemde dakconstructie in Nederland op zeer grote schaal wordt toegepast, vreest de brandweer gemeente Leiden dat een ongeval zoals dat zich in Leiden heeft voorgedaan, in heel het land kan plaatsvinden. Ook de ervaring dat brandcompartimentering door een dergelijke constructie van dakbedekking teniet wordt gedaan, blijft de brandweer grote zorgen baren. De Leidse Brandweer zal het TNO-rapport onder de aandacht van de minister van VROM brengen.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #7 Gepost op: 12 juni 2008, 17:50:23
Erg veel interessante info (te veel om hier te plaatsen) in onderstaand document

http://www.kemisol.be/pdf/techdoc%20ALL%20nl.pdf

Citaat

De informatie en gegevens in deze technische documentatie zijn het resultaat van de ervaringen die
de grondstofleveranciers en KEM-products verworven hebben betreffende het gebruik en de
karakteristieken van geëxpandeerd polystyreen. Ze worden U in goed vertrouwen gegeven. Deze
handleiding heeft niet de pretentie volledig te zijn.
De eigenschappen in deze handleiding hebben enkel betrekking op geëxpandeerd polystyreen (EPS)
van KEMISOL.
Bij gecacheerde produkten met een kern uit geëxpandeerd polystyreen worden de eigenschappen in
hoofdzaak bepaald door de bekleding en de toegepaste lijmsoort. Gelieve dus voor deze producten
onze afzonderlijke productfiche op te vragen of KEM-products te raadplegen.
Aarzel zeker niet voor specifieke problemen KEM-products te contacteren, wij staan te uwer
beschikking.
Europese normen voor geëxpandeerd polystyreen (EPS): “Factory made products of expanded
polystyrene”
·  EN 13163: Thermal insulation products for buildings.
·  EN 14309: Thermal insulation products for building equipment and industrial installation.
·  EN ………: Light weight fill and insulation products for civil engineering applications (CEA).
De europese normen zijn ‘open normen’ waarbij de fabricant vrij is betreffende de productiemethode
om de ‘levels’ te bereiken. Bepaalde ‘levels’ zullen bereikt worden met een andere volumemassa
afhankelijk van de productiemethode / productielijn: blokvorm, continulijn of matrijsgevormd.
KEMISOL heeft momenteel enkel BLOKVORM PRODUCTIE. De technische documentatie
heeft betrekking op het productieproces bij KEMISOL.
In de documentatie zijn de Belgische polystyreentypes afgekort met “PS”, de Europese
types met “EPS”. De verwijzing in de Belgische types naar de volumemassa is GEEN eis
meer, de levels (de producteigenschappen) uit de Europese normen hebben voorrang en
dienen voldaan te worden.

(...)

7.2.3 Brandeigenschappen - SE kwaliteit
Deze kwaliteit bevat een kleine hoeveelheid (< 1%) hexabromocyclododecaan (HBCD). Dit is een
cyclo-alifatische broomverbindig, en behoort NIET tot de groep van aromatische broomverbindingen,
zoals de PBDO’s (polybroomdifenyloxiden) of PBB’s (polybroombifenylen), die vanwege hun
risicopotentiaal (vorming van dioxines en furanen tijdens verbranding) niet meer gebruikt kunnen
worden. Geëxpandeerd polystyreen bevat overigens ook geen chloorverbindingen.
Deze SE kwaliteit heeft een voordelig effect wanneer EPS blootgesteld wordt aan een brandhaard.
Het schuim smelt snel weg van de warmtebron en vermindert de ontstekingswaarschijnlijkheid. De
ontbindingsprodukten van de additieven veroorzaken het uitdoven van de vlam zodat wanneer een
kleine ontstekingsbron verwijdert wordt, EPS niet verder zal blijven branden.
Alhoewel de complexiteit van een echte brand het zeer moeilijk maakt om de globale brandreactie te
voorspellen vanuit laboratorium tests, zijn er verschillende kleinschalige tests die duidelijk aangeven
dat het veel moeilijker is om SE kwaliteit te ontsteken in tegenstelling tot de normale kwaliteit.
In de aanwezigheid van een grote ontstekingsbron of een belangrijke warmteflux afkomstig van de
brand van ander materiaal zal ook de SE kwaliteit van geëxpandeerd polystyreen branden, wat
weerspiegeld wordt door de organische oorsprong van polystyreen.


(...)

De huidige indeling van reactie bij brand van EPS is verschillend van land tot land (zie paragraaf 7.1).
Binnen enkele jaren zal overgegaan worden naar de Europese klassificering. De SE-kwaliteit van EPS
zal ingedeeld worden bij ‘Euroklasse E’ in onbeklede of onbeschermde vorm (Small Flame Test
volgens norm prEN ISO 11925-2). De gewone kwaliteit wordt ingedeeld bij ‘Euroklasse F’.
Definitie Euroklasse E : product dat gedurende een korte periode kan weerstaan aan een kleine vlam
zonder substantiële vlamuitbreiding.




Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #8 Gepost op: 28 april 2009, 09:24:21
http://www.leiden.nl/dspage.asp?objectid=26920

Conclusies TNO over explosie aan Flevoweg definitief
Publicatedatum: 29 april 2005

Doordat bovengenoemde dakconstructie in Nederland op zeer grote schaal wordt toegepast, vreest de brandweer gemeente Leiden dat een ongeval zoals dat zich in Leiden heeft voorgedaan, in heel het land kan plaatsvinden. Ook de ervaring dat brandcompartimentering door een dergelijke constructie van dakbedekking teniet wordt gedaan, blijft de brandweer grote zorgen baren. De Leidse Brandweer zal het TNO-rapport onder de aandacht van de minister van VROM brengen.


Tjah...........inmiddels zijn we weer enkele ervaringen rijker....... :(