http://www.bndestem.nl/regio/moerdijk/4575028/Blusvoorziening-niet-optimaal-bij-Moerdijk.ece'Blusvoorziening niet optimaal bij Moerdijk'
door Mariëtte den Engelse. vrijdag 27 februari 2009 | 00:29 | Laatst bijgewerkt op: vrijdag 27 februari 2009 | 00:31
Tekstgrootte tekst verkleinentekst vergroten
KLUNDERT - Corné Hagenaars, hoofd officier van dienst bij de brand bij Schütz, heeft er bewust voor gekozen het bluswater te halen vanuit Klundert op 2400 meter afstand van de brandhaard. "Alleen vanaf die plek hadden we honderd procent zekerheid dat we voldoende water zouden hebben.
Daar staat het water in verbinding met het Hollandsch Diep." Dat de situatie verre van optimaal was, beaamt Hagenaars van harte. "Als brandweer adviseren wij dat de afstand tot open water niet meer dan een kilometer is. Bij nieuwe industrieterreinen wordt daar rekening mee gehouden. Industrieterrein Moerdijk is aangelegd in de jaren zestig en voldoet aan de richtlijnen die toen golden."
De grote waterplas bij de rotonde aan de Zuidrand ligt dichter bij Schütz. "Maar de vijver staat niet in verbinding met open water. Er is gekozen voor zekerheid. Bij een grote brand als deze verbruiken we 8000 liter water per minuut. Je moet zeker weten dat er voldoende toevoer is." Bij de brand bij Schütz duurde het twee uur voordat er geblust kon worden met het water dat vanuit Klundert werd aangevoerd. Dit heeft volgens de brandweer niet tot problemen geleid bij de brandbestrijding. De eerste brandweereenheden hebben gebruik gemaakt van het bluswatersysteem van het bedrijf zelf. "Het primaire bluswater halen we verder uit de brandkranen die zijn aangesloten op het waterleiding netwerk. Daar zijn er meer dan voldoende van op Moerdijk. De capaciteit van de brandkranen is echter beperkt", verduidelijkt Hagenaars. "Het secundaire bluswater halen we het liefst uit open water. Die afstand was nu groot. We zullen voor de toekomst kijken of we dat kunnen optimaliseren." Dat gebeurt in overleg met het Havenschap Moerdijk.
De brand bij Schütz ontstond woensdag in een ruimte waar lege maar nog niet schoongemaakte kunststof vaten worden opgeslagen. Na reiniging worden deze vaten verpulverd, van de korrels worden onder meer nieuwe vaten en pallets gemaakt. Het productiegebouw van Schütz bestaat uit drie compartimenten. "Een is er compleet verwoest. De andere twee zijn we aan het schoon- en droogmaken. De machines daar zijn nog intact", zegt commercieel manager Dennis Blok. De schade is volgens hem moeilijk in te schatten maar zal in de buurt van de miljoen euro liggen. Het bedrijf heeft gisteren de afvulactiviteiten weer hervat. De productie van de vaten en ibc's wordt maandag hervat. De werkzaamheden die plaatsvonden in het verwoeste compartiment, zijn ondergebracht bij het hoofdkantoor in Selters vlakbij Koblenz.
Basell Benelux BV, pal achter Schütz gelegen heeft woensdag tijdens de brand honderd werknemers die buiten aan het werk waren geëvacueerd. "De fabriek is niet stilgelegd", zegt sitemanager Henk de Boon. "Er is geen productieschade, wel verloren manuren."