Bluswater beschikbaarheid & onderhoud brandkranen

Auteur Topic: Bluswater beschikbaarheid & onderhoud brandkranen  (gelezen 5347 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

circus

  • Gast
Gepost op: 4 juli 2006, 13:15:54
Weet iemand of er wettelijke kaders zijn tav levering van bluswater? Zijn de nutsbedrijven (in veel gevallen Vitens) hier verantwoordelijk voor? (contractueel).  Geldt dit dan ook voor het onderhoud van de brandkranen? Of is de brandweer in deze verantwoordelijk?  ;D 8)




Coen

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 165
  • Brandweer 4 Life
Reactie #1 Gepost op: 4 juli 2006, 16:57:29
Het NVBR heeft de Handleiding Bluswatervoorziening en bereikbaarheid uitgegeven.

Hierin staan o.a. de volgende onderwerpen verder uitgewerkt:
1. Beschikbaarheid primaire bluswatervoorziening
2. Beschikbaarheid secundaire bluswatervoorziening
3. Beschikbaarheid tertiaire bluswatervoorziening
4. Particulieren terreinen
5. Infrastructuur
6. Onderhoud
7. bereikbaarheid bij opbreking c.q. reconstructiewerkzaamheden
8. Voorbeeldscenario's
Een domme leert van zijn eigen fouten, een slimme van de fouten van een ander. Deel daarom de kennis die je hebt!


zafara

  • Gast
Reactie #2 Gepost op: 7 juli 2006, 13:43:03
Weet iemand of er wettelijke kaders zijn tav levering van bluswater? Zijn de nutsbedrijven (in veel gevallen Vitens) hier verantwoordelijk voor? (contractueel).  Geldt dit dan ook voor het onderhoud van de brandkranen? Of is de brandweer in deze verantwoordelijk?  ;D 8)

hier in de gemeente (De Bilt) zorgt de brandweer zelf voor het bluswatervoorziening.....


RobdeVries

  • Gast
Reactie #3 Gepost op: 11 augustus 2006, 12:53:57
Hallo,

Beetje laat maar beter dan nooit...

Voor de nutsbedrijven is er alleen de wettelijke verplichting tot leveren van kwalitatief goed drinkwater. Over bluswatervoorziening zijn geen wettelijke bepalingen opgenomen voor nutsbedrijven. In de brandweerwet staat dat het gemeentebestuur verantwoordelijk is voor de organisatie en functioneren van de brandweer en in de VNG modelverordening voor gemeenten staat dat B&W verantwoordelijk is voor een adequate bluswatervoorziening (openbaar). Zie hier het spanningsveld want wie levert het (blus)water. Juist de provinciale waterleidingsbedrijven. Dit gekoppeld aan het beleid van de dunne waterleidingen (om de leidingen schoon te houden) en je ziet waar het probleem blijft liggen..de brandweer.

Het betreft een landelijk probleem dat naar goed gebruik lokaal/regionaal wordt opgelost. Noord Holland Noord en Zaanstreek-Waterland hebben net een bluswaterbeleid opgesteld dat aan gemeentelijke brandweren kaders moet leveren voor advies op bluswatervoorziening. De NVBR heeft ook een werkgroep die zich hiermee bezig..hield?

M.vr.gr.
Rob


erik 67

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,622
  • Dit forum is het helemaal !
Reactie #4 Gepost op: 28 maart 2009, 17:36:43
Apeldoorn kan 4000 brandkranen missen
door Berend van de Sande. vrijdag 27 maart 2009 | 00:12

APELDOORN - De gemeente Apeldoorn kan in principe met vierduizend brandkranen minder toe.

De brandweer heeft in het stedelijk gebied 800 kranen nodig en in het buitengebied 1200. Het verwijderen van vierduizend kranen kost zo'n vier miljoen euro.

Over de brandkranen bestaat al langere tijd een conflict tussen Vitens en de 160 gemeenten in het werkgebied van het waterleidingbedrijf. Vitens wil af van de brandkranen en de gemeenten moeten de kosten betalen. Burgemeester Fred de Graaf gaf, naar aanleiding van vragen van GroenLinks, gisteravond in de gemeenteraad uitleg over de kwestie. Volgens De Graaf is het aanbod dat Vitens op tafel heeft gelegd een flinke verslechtering ten opzichte van de oude afspraak. De tarieven voor de brandkranen stijgen met 37 tot 148 procent, verwijderen is voor rekening van de gemeente, Vitens wil minder brandkranen en niet aansprakelijk zijn als er iets mis is met de brandkranen. De gemeenten zijn daar niet mee akkoord gegaan. Een commissie van goede diensten is nu bezig om naar een oplossing te zoeken. De gemeente is daarin niet vertegenwoordigd. ,,We willen ons niet committeren aan de resultaten'', zei De Graaf gisteren. Door zitting te nemen in de commissie, die met een bindend advies moet komen, zou de gemeente zich verplichten zich daarbij neer te leggen.

Volgens de burgemeester is het niet meer nodig dat er elke tachtig meter een brandkraan zit. ,,Iedere brandweerwagen heeft tegenwoordig 1500 liter water bij zich en dat is genoeg voor negentig procent van de branden.'' In nieuwe wijken worden ook meer retentievijvers aangelegd en putten geboord. Bovendien overweegt de brandweer om speciale waterwagens aan te schaffen.

http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4727473/Apeldoorn-kan-4000-brandkranen-missen.ece


RalfW

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,795
Reactie #5 Gepost op: 9 april 2009, 21:47:28
waarom verwijderen? waarom niet blokkeren door het deksel dicht te lassen of iets dergelijks en vevolgens uit de systemen schrappen... scheeld je een hoop geld?!