Voorbereiding op CBRN incidenten

Auteur Topic: Voorbereiding op CBRN incidenten  (gelezen 2127 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Gepost op: 17 april 2012, 09:21:02
Citaat
Zeven landelijke organisaties werken samen om een leidraad ‘Ontsmetten bij CBRN-incidenten’ (chemische, biologische, radiologische of nucleaire middelen) in te voeren. De leidraad moet eerstelijns hulpverleners van brandweer, politie, ambulancezorg en ziekenhuizen beter voorbereiden op hoe zij moeten handelen bij slachtoffers van incidenten met chemische, biologische of radioactieve stoffen. Het waarborgen van de eigen veiligheid en ontsmetting van slachtoffers is bij de ‘first responders’ in de hulpverlening een nog onderbelicht gebied. De hulpverleningswereld gaat in de voorbereiding op CBRN-incidenten ook de samenwerking met defensie intensiveren.

Incidenten die regelmatig voorkomen variëren van een ongeval met een vracht- of tankwagen met gevaarlijke stoffen tot een incident in een tuinderskas waar werknemers aan bijvoorbeeld landbouwgif zijn blootgesteld. Wat kun je dan als eerst aankomende hulpverlener en hoe herken je überhaupt of wel of niet sprake is van een mogelijk CBRN-risico? De politie en ambulancehulpverlening zijn daarin niet getraind en vooral in incidenten waarbij CBRN-effecten niet direct zichtbaar zijn schuilt een risico voor deze groepen hulpverleners.
Bron: Incident 20212-03, Sdu Uitgevers

Stelling: De onbekendheid met CBRN-effecten bij met name kleine incidenten vormen een groot risico voor de eerst aankomende hulpverlener.

Ben je het met de stelling eens en ben je ook van mening dat jij te weinig voorbereid bent voor deze incidenten?




Dinges

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 5,168
Reactie #1 Gepost op: 17 april 2012, 19:11:10
Allereerst jammer dat er weer een nieuwe afko  ;) bedacht is voor de NBC. NBC is namelijk eindelijk een beetje bekend in HV-land, vanuit de militaire wereld. Oftewel; Nucleair Biologisch Chemisch.

NBC weten we allen inmiddels te linken naar bepaalde incidenten die zich voordoen in de wereld, en die zich ook in ons kikkerlandje voor zouden kunnen doen. Maar wat moet ik me voorstellen bij de ''R" van de afkorting CBRN? Radiologisch...kleine incidenten met radiologisch materiaal? Zoals..denk ik dan..?

Tel daarbij op de protocollen voor ongevallen met tankwagens + gevaarlijke stoffen, oftewel: wachten op sein veilig van de brandweer..


Lt. Col. Me

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,568
  • Nederland moet door!
Reactie #2 Gepost op: 17 april 2012, 19:51:16
@Dinges: de R van Radiologisch heeft inderdaad te maken met (relatief kleine) incidenten met radiologisch (nucleair) materiaal, waarbij geen sprake is van een daadwerkelijke nucleair incident (bijvoorbeeld in de vorm van een zeer krachtige explosie). Bij Defensie wordt het onderscheid gemaakt aan de hand van een atoombom en een vuile bom. Bij de laatste wordt er door een conventionele explosie radioactief materiaal verspreid (dus stralingsgevaar/-letsel), bij de eerste zorgt het radioactieve materiaal zelf voor de explosie. Voor reguliere hulpverlening zou je het kunnen vergelijken met een grootschalig incident in een kerncentrale (nucleair) of een kleinschalig incident met een röntgenapparaat (radiologisch).

@stelling:
Ik ben het wel met deze stelling eens. CBRN-middelen zijn niet zelden moeilijk waar te nemen, of indien ze worden waargenomen (m.n. ruiken, voelen) is het al te laat. Dat gecombineerd met de neiging om graag te willen ingrijpen is een groot risico. Ik denk dat het afhankelijk is van het bewustzijn van de hulpverleners. Tankwagens, en zeker tankwagens met een oranje plaat laten waarschijnlijk al wel alarmbellen afgaan. Massale onwelwording waarschijnlijk ook wel (enigszins?). Maar ik denk dat bedrijven waarbij eigenlijk onbewust met potentieel gevaarlijke stoffen (m.n. als ze bij elkaar komen) wordt gewerkt zonder dat dit als zodanig bekend is, wel degelijk een risico inhouden.
"Success is not final, failure is not fatal: it is the courage to continue that counts." -- Winston Churchill