Is een lid van de reddingsbrigade een officiele hulpverlener?
En hebben die dan ook de beschikking over profesionele hulpverleners waarmee je kan praten na een ernstig ongeval?
Hallo Julien,
Feitelijk stel je 2 vragen.
Over de eerste lopen al wat discussie's, vooral gericht op het project Regionale Voorziening Reddingsbrigades (RVR) van de KNBRD en het ministerie van BZK. Het ministerie heeft de reddingsbrigades in diverse brieven erkend als hulpverleningsdienst, hoewel een wettelijke status vooralsnog ontbreekt.
Maar jouw tweede staat daar eigenlijk los van. De arbo-wet (hfst. 2, art.1, 2 en 3) zegt dat de werkgever verplicht is om maatregelen te nemen om de (psychische) schade van agressie incidenten en andere schokkende gebeurtenissen voor medewerkers zoveel mogelijk te verminderen. Werknemers moeten zoveel mogelijk beschermd worden tegen ongewenst gedrag van anderen en de nadelige gevolgen daarvan. Als het toch gebeurt dan moeten er afdoende maatregelen genomen worden om het ongewenste gedrag te doen stoppen. Helaas heeft (nog) niet iedere werkgever een goede opvang en nazorg geregeld. Vaak staat er wel iets op papier maar is er in de praktijk geen sprake van een adequate opvang.
Onze organisatie, de Veiligheidsregio Kennemerland, heeft bijvoorbeeld in het bedrijfszorgpakket ook ondersteuning van maatschappelijk werkers geregeld.
Reddingsbrigades zijn veelal verenigingen, die uitzonderingen kennen van de arbo-wet. Maar of dit er ook één is kan ik niet meteen terugvinden. De brigade waar ik lid ben geweest, Dordrecht, had een heel actief nazorg-beleid. Niet vanwege de verplichting, maar helaas vanuit eigen ervaring.
Beetje off-topic, maar gericht op jouw eigen werk: jouw werkgever is in ieder geval dus wél verplicht om de nazorg voor jou te regelen! En de ondernemingsraad van jouw bedrijf zou daar prioriteit aan moeten geven.