GRIP 3 Zeer grote brand Winkelcentrum de Bloemkorf - Zaandam 04-03-2009

Auteur Topic: GRIP 3 Zeer grote brand Winkelcentrum de Bloemkorf - Zaandam 04-03-2009  (gelezen 43145 keer)

0 gebruikers (en 3 gasten bekijken dit topic.

grizz

  • Senior GGP, Senior OC, opstapper KNRM Andijk
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,000
  • Niets is onmogelijk
lijkt me niet DB, het is namelijk een huurflat, en dat zou betekenen dat elke huurbaas een inboedel/brand verzekering moet gaan afsluiten voor al zijn huurders... lijkt mij dat de huurders zelf verantwoordelijk zijn voor hun huurwoning en dat zij dus zelf een brandverzekering moeten hebben...
Ik breng altijd mijn eigen schoenen thuis.....


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Klopt helemaal iedereen die een huurwoning heeft moet zelf een brand en inboedel verzekering afsluiten, dat deze mensen dat niet hebben gedaan is dus hun eigen schuld en hebben dus ook geen recht van spreken vind ik.


Diamondback

  • is BHV-er/ EHBO-er. was HBT-er
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,430
  • Diamondback, verslaafd aan Colt en de brandweer!
Interresant.

Een brand bij de buren zorgt ervoor dat mijn verzekering dus opdraait voor mijn schade en dus niet de verzekering van de buren.


grizz

  • Senior GGP, Senior OC, opstapper KNRM Andijk
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 2,000
  • Niets is onmogelijk
In eerste instantie wel, het zou echter wel zo kunnen dat jouw verzekering de schade gaat verhalen op de verzekering van jouw buren. Echter... als jij geen verzekering hebt... dan zul je zelf een civiele procedure moeten opstarten, en dan lijkt me de woningbouw, of verhuurder niet de aangewezen partij om daar de civiele procedure op te laten starten...Dan nog is het nog afwachten of je je die procedure wel wint...

Al met al is het gewoon veiliger (zekerder) om een verzekering te nemen.... (ooowwwww heten die dingen daarom zo) lol
Ik breng altijd mijn eigen schoenen thuis.....


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Heb ook even gegoogeld en kwam op het volgende:


Zo’n zevenduizend keer per jaar rukt de brandweer uit om branden in woningen te blussen. De schade per brand bedraagt gemiddeld €22.000. Stel dat er brand bij de buren is, maar u hebt zelf ook schade, wie draait daar dan voor op?

Brand is brand, argumenteert het Verbond van Verzekeraars, de overkoepelende organisatie van verzekeraars in Nederland. De regel is daarom dat de brandverzekering bij brandgerelateerde schade altijd uitkeert. Wie brandschade heeft (of blus-, roet of rookschade) kan daarom het best de eigen brandverzekering inschakelen. Ook als de brand bij een ander is ontstaan.

Na de melding komt een expert van de verzekering de schade bekijken. Hij kijkt ook of de schade onder de polisvoorwaarden valt. De expert zorgt voor de verdere afhandeling van de schade.

Als duidelijk is dat uw buren de veroorzakers zijn van de brand, zal uw verzekeraar de schade gaan verhalen op hun verzekeraar. Daar merkt u als verzekerde over het algemeen niets van. Uw schade wordt vergoed en dat staat los van de gebeurtenissen achter de schermen. Een andere mogelijkheid is dat de brandverzekeraar van de buren – die natuurlijk hun eigen schade vergoed willen zien – een kijkje komt nemen. Deze verzekeraar kan ook uw schade ‘meenemen’ en afhandelen. Dit komt in de praktijk minder vaak voor.

Onverzekerd

Blijkt dat de buurman of -vrouw bij wie de brand is ontstaan geen brandverzekering heeft of onderverzekerd is, dan heeft hij een probleem. Voor u is er in principe weinig aan de hand. Uw eigen brandverzekering betaalt immers uw schade. Uw verzekeraar zal die kosten wel proberen te verhalen op de buren, maar het risico dat de buurman het schadebedrag niet kan ophoesten, neemt de verzekeraar voor eigen rekening.

Hebt u zelf geen brandverzekering? Dan zult u de buren aansprakelijk moeten stellen voor uw schade. Zij hebben de schade tenslotte veroorzaakt.
De buren kunnen dan proberen hun ­eigen verzekering in te schakelen. Die zal naar de polisvoorwaarden kijken en beoordelen of uw schade gedekt is. Als de verzekering van de buurman uw schade niet betaalt, zal de buurman een beroep moeten doen op zijn AVP (aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren). Wanneer de buurman die niet heeft, zal hij de schade uit eigen zak moeten betalen.


In het ergste geval –  als de buurman geen verzekeringen heeft (en u ook niet) én hij ook geen geld heeft – is er echt een probleem. Er is namelijk geen waarborgfonds of ander potje om de schade op te verhalen. Dit rampscenario komt gelukkig weinig voor. In praktijk hebben de meeste ­Nederlanders wel een aansprakelijkheidsverzekering. En er zijn ook weinig mensen zonder brandverzekering. Maar mochten deze twee samenlopen en de fik vliegt erin, dan hebt u pech.

http://www.plusonline.nl/geldenrecht/artikelen/artikel/1107/brand-bij-de-buren-wie-betaalt-uw-schade


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/zaanstreek/article4477029.ece/Brandweerredding_was_secondenspel

Brandweerredding was secondenspel

    * Gepubliceerd op 13 maart 2009, 16:48
    * Laatst bijgewerkt op 13 maart 2009, 16:51

zaandam -

Het was een secondenspel met de dood. Bij de brand vorige week in winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam wist de brandweer een vader, moeder en drie jongen kinderen van een balkon te redden vlak voordat de vlammen daar insloegen, meldt Dagblad Zaanstreek.
 

Het Zaandamse gezin had die woensdagmiddag pas laat in de gaten dat het winkelcentrum waar boven ze woonden in de brand stond. ,,We zaten in de zitkamer thee te drinken'', vertelt Asisa Moussauouri. ,,We hoorden een raar geluid, een sirene. Dat was maar kort. Toen zag ik dat het winkelcentrum in de brand stond.''

De ouders verzamelden snel de kinderen van drie weken, 2,5 en 3,5 jaar oud. Nadat een zoontje uit zijn slaapkamer was gehaald knapte daar het raam van de hitte. ,,Toen ik bij de voordeur kwam, was de brand al daar'', zegt Asisa.


Twentsgeluk

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,987
Onderzoek naar brand Bloemkorf

Zaanstad - Het Crisis Onderzoeks Team, kortweg COT genoemd, gaat onderzoek doen naar de afhandeling van de brand bij winkelcentrum Bloemkorf in Zaandam. De Veiligheidsregio, een samenwerking van brandweer, politie en ambulancedienst, heeft om het onderzoek gevraagd.

Het COT gaat vooral kijken naar hoe het gemeentelijk beleidsteam heeft gefunctioneerd. Voor het eerst sinds Zaanstad werkt met zogeheten Grip kwalificaties voor rampen was er sprake van een Grip 3 situatie. Dat wil zeggen dat een gemeentelijk beleidsteam moet worden ingeschakeld en dat niet de hulpdiensten maar de burgemeester de leiding heeft.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/nieuws/stadstreek/zaanstreek/article4531305.ece/Onderzoek_naar_brand_Bloemkorf


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #97 Gepost op: 7 december 2009, 20:08:02
http://www.rbzw.nl/VrZW_EVALUEERT_BRAND_362.html

VrZW evalueert brand De Bloemkorf

Versterking crisisbeheersingsorganisatie noodzakelijk

 

De Veiligheidsregio Zaanstreek-Waterland (VrZW) wil van ieder incident leren om sterker te staan bij toekomstige crises en te kunnen voldoen aan de strenge eisen die met de Wet veiligheidsregio’s van kracht worden. Daarom heeft de VrZW het Instituut voor Veiligheids- en Crisismanagement (COT) de opdracht gegeven om de multidisciplinaire crisisbeheersings-organisatie tijdens de brand in winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam te evalueren.

 
 

Het gaat daarbij om het onderzoek naar de crisisorganisatie en de samenwerking tussen de verschillende diensten (brandweer, politie, GHOR en gemeenten). Uit het rapport van het COT blijkt dat door de verschillende crisisteams een goede inschatting is gemaakt van de kwesties en uitdagingen en dat deze actief zijn opgepakt. Tevens komt naar voren dat er verbeterslagen gemaakt moeten worden op het vlak van de crisisbeheersingsorganisatie. Dit heeft echter geen invloed gehad op de afloop en gevolgen van het incident.

 

Aanleiding onderzoek
Op 4 maart 2009 ontstond een zeer grote brand in winkelcentrum De Bloemkorf in Zaandam, die heeft geleid tot een opschaling van de hulpverlening. Naast de verschillende hulpdiensten was ook het gemeentelijk beleidsteam actief. De VrZW heeft vastgelegd dat ieder groot incident geëvalueerd wordt. Mede omdat deze brand het eerste incident in de regio Zaanstreek-Waterland betrof van deze omvang (GRIP 3) sinds de invoering van een nieuwe opschalingssystematiek, is ervoor gekozen een externe evaluatie te laten uitvoeren door het COT.


Onderzoek
De onderzoeksvraag aan het COT betrof het toetsen van het functioneren van de multidisciplinaire crisisbeheersingsorganisatie tijdens de brand in De Bloemkorf aan de basisvereisten van crisismanagement die met de inwerkingtreding van de Wet veiligheidsregio’s van kracht worden. Dit zijn: Melding & Alarmering, Opschaling, Leiding & Coördinatie en Informatiemanagement. Uit de evaluatie komt naar voren dat er verbeterslagen gemaakt moeten worden op het vlak van de crisisbeheersingsorganisatie. Dit heeft echter geen invloed gehad op de afloop en gevolgen van het incident. Wel is duidelijk dat versterking nodig is om in de toekomst crises die nog grootschaliger of complexer zijn aan te kunnen. Bij oefenen, trainen en opleiden liggen duidelijke verbeterpunten. Op het vlak van Informatiemanagement is gebleken dat de informatievoorziening en de informatie-uitwisseling tussen teams verbeteringen behoeft.

 

Verbetertraject
Crises en incidenten zijn niet te plannen en kunnen ons vandaag of morgen overkomen. Daarom zijn nu al verbeteringen uit het rapport doorgevoerd, zoals het uitbreiden en trainen van de pool van de ondersteunende functionarissen van de verschillende teams en het oplossen van enkele geconstateerde technische mankementen. Daarnaast wordt met het project Informatiemanagement ingezet op het zogenoemde ‘netcentrisch werken’. Dit is de toekomstige manier van informatie uitwisselen tijdens de acute fase van een incident. Hierbij staat het verkrijgen van een actueel, totaal en gedeeld beeld van de situatie centraal. De VrZW wil een sterke en veilige regio zijn. Evaluaties als deze zijn daarin van groot belang. Immers, alleen door te leren kunnen wij ons verbeteren.

 

Het college van burgemeester en wethouders van Zaanstad nam kennis van het rapport en neemt de aanbevelingen tot verbetering over. Wel vindt het  college het belangrijk het informatiemanagement direct aan te pakken en niet te wachten op het gereedkomen van het netcentrisch werken. Een grote calamiteit kan ook morgen gebeuren. Ook ziet het college veel in de komst van een klein vast regionaal team.    

Klik  hier voor het COT-rapport: “GRIP 3 De Bloemkorf. http://www.rbzw.nl/files/pdf/COT%20-%20Evaluatie%20GRIP%203%20De%20Bloemkorf%20-%20geanonimiseerd.pdf