Extra rij-opleiding voor brokken makende politiedonderdag 19 maart 2009 | 08:19 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 19 maart 2009 | 14:33
APELDOORN - Politiekorpsen staan voor een dilemma; meer blauw op straat of het op peil houden van de rijvaardigheid van agenten.
Veel korpsen kiezen voor het eerste, met als gevolg dat er steken vallen in de rijvaardigheid. Tussen jaren 2004 en 2007 kwamen door ongevallen met politievoertuigen tien agenten en een burger om. In totaal raakten 43 agenten en 440 burgers gewond.
Op de politieacademie in Apeldoorn leren agenten tijdens meerdaagse cursussen rijden in politievoertuigen. Het gaat om een basiscursus, aangevuld met les in rijden op hoge snelheid, door rood licht rijden en snel keren. In Apeldoorn staat ook een rijsimulator die gevaarlijke situaties nabootst.
Sinds 2006 is er ook een aanvullende cursus in Lelystad, waar de politiemensen eenmaal per twee tot drie jaar hun rijkunsten op peil houden.
Het aantal agenten dat die cursus volgt, blijft achter bij de verwachtingen, zegt Rien van Burg, teamleider Politiële Rijtaken Noord- en Oost-Nederland.
De aanvullende cursus duurt vier uur per agent. "Tel daar de reistijd bij op en een agent is een groot deel van de dag niet inzetbaar. Korpsen willen hun agenten niet zo lang missen", aldus Van Burg. In Lelystad is capaciteit om jaarlijks 20.000 agenten hun aanvullende cursus te geven.
In Nederland liepen in 2007 ongeveer 16.000 agenten rond zonder aanvullende cursus, meldt politiebond NPB. Van Burg wil alles op alles zetten op de achterstand in te lopen. "Korpsen nemen zelf ook maatregelen. De academie stuurt regelmatig rijdocenten naar de korpsen toe om de rijvaardigheid op peil te houden. Ook nemen korpsen zelf instructeurs in dienst."
De Raad van Hoofdcommissarissen van politie erkent dat de aandacht voor de extra rijvaardigheden is verslapt. De korpschefs gaan ervoor zorgen dat eind dit jaar alle korpsen hun mensen hebben aangemeld voor zo'n cursus.
Eerste prioriteit is om de 'gewone' agenten de training van de politieacademie in Lelystad te laten volgen, omdat zij het meest intensief op de weg zitten. Dat zijn er naar schatting 20.000.
Daarna komen de meer gespecialiseerde politiemensen aan de beurt, onder wie bij voorbeeld rechercheurs.
Het totale wagenpark van de politie bestaat uit ruim 13.000 auto's, busjes en motoren. Daarvan bevinden zich er circa 9500 24 uur per dag op de weg.
De aard van de ongevallen waarbij tussen 2005 en 2007 tien politiemensen omkwamen, loopt zeer uiteen. Het woon-/werkverkeer is erin meegenomen en ook bij voorbeeld een dodelijk ongeval tijdens een oefening. Een keer werd een agent op een vluchtstrook doodgereden en drie politiemensen stierven toen hun auto te water raakte.
http://www.destentor.nl/regio/apeldoorn/4685362/Extra-rijopleiding-voor-brokken-makende-politie.ece