nieuwe bachelor opleiding

Auteur Topic: nieuwe bachelor opleiding  (gelezen 12573 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #20 Gepost op: 9 april 2009, 15:04:06
Beste Rescue,

Ik zit even naar de juiste reactie te zoeken, maar ik moet je dan zoveel uitleggen dat ik er niet eens aan begin.

Je hebt simpelweg klinische ervaring nodig. Mensen voelen, ruiken, troosten, verslagenheid zien, tussen de regels door het probleem zien, heel veel mensenkennis en natuurlijk veel aspecten van de gezondheidszorg zien. Hoe werkt de extra murale zorg, wat kan er wel wat niet?

Het leger is geen goede voorbereiding. Dat is niet parallel te trekken aan de klinische setting. Dat heb ik niet van mijzelf maar van de enorme bult ex militairen die dit werk doen. De emoties, de leeftijd categorie en letsels zijn niet te vergelijken met ambulancezorg. Dus is die ervaring relatief.

Je hebt werkelijk geen idee waar de Nederlanse Ambulancezorg voor staat. Juist NU moeten we deze kwaliteit hoog houden! Het kan gewoon niet zo zijn dat we plegen op de auto krijgen die mensen in stroomschema's proppen. No way!  :-X
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


peter_730

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 112
Reactie #21 Gepost op: 9 april 2009, 21:25:05
Tintin je hebt helemaal gelijk

Anders krijg je "plegen" die dit soort dingen gaan doen:




Sorry ik kon het niet laten


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #22 Gepost op: 10 april 2009, 01:27:15
Dag,

Ik heb net als velen de ambitie om ambulanceverpleegkundige te worden en volg daarom de HBO-V.

Ik loop momenteel in het ziekenhuis stage (cardiologie/interne geneeskunde) en merk dat het werken in een ziekenhuis niet echt mijn ding is. het is ook niet te vergelijken met de ambulancezorg (heb zelf gewerkt als chauffeur op de ambulance). Maar toch zal je eerst naar links (ziekenhuis) moeten om uiteindelijk rechts (ambulance) terecht te komen. terwijl je als je (bijv)politieagent wilt worden, `direct`de politieopleiding kunt gaan volgen. Aan de ene kant heel vreemd, aan de andere kant heel begrijpelijk.

Nu mag ik volgend jaar stage lopen op de ambulance in Groningen, dus dat is helemaal super. Deze dienst heeft verpleegkundigen (met minimaal 1 jaar ervaring) intern opgeleid. Ze gaven aan dat het wel veel investering kost, maar dat ze het wel als positief hebben ervaren. Heeft mede te maken natuurlijk met de moeilijkheid om aan gespec. verpleegkundigen te komen.

maar zijn deze intern opgeleiden ambu verpleegkundigen dan niet of minder geschikt ?

Ik heb vernomen dat deze verpleegkundigen prima functioneren. Ik zou graag jullie mening willen horen.

gr martien.


Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #23 Gepost op: 10 april 2009, 09:57:51
Hi!

Ten eerste mijn respect dat je de switch aan het maken bent! Ontzettend goede ontwikkeling dat ch. verder gaan.

Ik ken het systeem in Groningen van horen zeggen. Ik denk dat hier wel een goede mogelijkheid ligt mits er goede, strakke eindtemen zijn voor deze interne opleiding.
Helder hebben wat je die mensen wilt leren. En de leerstof niet stoppen bij de kreet: "de LP zegt wel of iets een infarct is". Nee ga de diepte in, wellicht stages op IC's, SEH's etc...
Zorg dat je bij de kern van het beroep komt. Groningen staat er wel om bekend zijn eigen koers te varen, zijn ook een beetje ontrouw naar de SOSA toe. En op de een of andere manier kan ik dat wel waarderen, maar nogmaals als het maar grondig gebeurd. Dus inversteren in je personeel!

Het grappige maar tevens ook trieste feit is dat de ambulancediensten veel kennis in hun eigen pand hebben rondlopen maar er nauwelijks gebruik van maken!
Er ligt nog zoveel open om ons beroep te professionaliseren.... O0
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


Freeze

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 78
Reactie #24 Gepost op: 10 april 2009, 19:42:17
Dag,

Ik heb net als velen de ambitie om ambulanceverpleegkundige te worden en volg daarom de HBO-V.

Ik loop momenteel in het ziekenhuis stage (cardiologie/interne geneeskunde) en merk dat het werken in een ziekenhuis niet echt mijn ding is. het is ook niet te vergelijken met de ambulancezorg (heb zelf gewerkt als chauffeur op de ambulance).

gr martien.

Ik ben het daar niet mee eens, ik denk namelijk dat de kern van het verpleegkundige zijn in het ziekehuis juist precies hetzelfde is als op de ambulance. Het mooie aan de ambulance is dat je daar nog veel meer zelfstandigheid en diepgang in je werkt kunt vinden en een heel scala aan extra vaardigheden, die er juist voor zorgen dat je nog meer plezier uit je werk kunt halen.


Het niveau van de huidige pas afgestudeerde plegen is inderdaad bedroevend,  maar dat heeft deels te maken met competentie gericht onderwijs. En daarom wil ik er iets aan doen.


WM

Hier heb je absoluut een punt wat betreft de directe zorg naar een patient toe. Er is bij ons op de opleiding ook altijd kritiek geweest van de studenten naar de schoolleiding toe over het feit dat wij te weinig parate kennis bezitten en hier te weinig ondertseuning en les in krijgen om dit te verwerven.

Als ik op een afdeling kwam moest ik in mijn vrije tijd alle ziektebeelden en functionele anatomie nog leren. Terwijl school haar studiepunten weggeeft op zaken als het kennen van GVO modellen, die toepassen e.d. Ook belangrijk, maar dit gaat ten koste van de basis.

We hebben nu namelijk een heel zootje studenten die perfect weten hoe ze een wetenschappelijk artikel over diabetes moeten beoordelen, maar het verschil tussen endocrien en exocrien klierweefsel niet eens kennen. Laat staan dat ze de hormonen glucagon en insuline kennen. Terwijl ze tijdens hun stage dagelijks een lading GDC's doen bij diabetici.

Ook ik ondervind hier problemen mee. En ik vind dit erg jammer.
Hominem ad deos nulla re propius accedunt quam salutem hominibus dando, In nothing do men more nearly approach the gods, than in giving health to men.


seh/ic broeder

  • (alg.) Verpleegkundige Spoedeisende Hulp en Ambulancezorg Belgie
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 862
  • Alles komt goed !
Reactie #25 Gepost op: 12 april 2009, 12:56:38
dag,

De kern van het verpleegkundig vak is ook in mijn ogen precies hetzelfde als in het ziekenhuis. Ik zeg ook niet dat het totaal verschillend is. Maar er zijn wel degelijk veel verschillen en daar doelde ik op.

Het is op sommige aspecten te vergelijken, zoals patientencontact.

Maar er zijn ook veel verschillen te benoemen. in het ziekenhuis zijn patienten te gast bij jouw organisatie, bij de ambulancezorg kom jij bij mensen thuis (regelmatig). In het ziekenhuis bepaalt de arts voor een groot gedeelte en kun je bij twijfel andere collega`s en/of artsen om een advies vragen. In de ambulancezorg is dit een stuk minder/moeilijker.
Patienten in het ziekenhuis liggen `klaar`in een bed, in de ambulancezorg weet je nooit hoe je de patient(en) aantreft. het vergt dan (in mijn ogen) een andere werkwijze als verpleegkundige, dan als een verpleegkundige in een ziekenhuis.

Daarom vind ik aan de ene kant dat ervaring in het ziekenhuis erg waardevol is, aan de andere kant zou een opleiding (+ervaring) gericht naar de ambulancezorg ook een goede mogelijkheid kunnen zijn. Bijvoorbeeld zoals Groningen verpleegkundigen intern opleid door bijv. stages op de IC en SEH. Dit zijn dan gerichtere ervaringen die passen bij de weg naar ambulanceverpleegkundige.

Gr martein


peter_730

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 112
Reactie #26 Gepost op: 12 april 2009, 13:23:33
Wil je op een ambulance werken als verpleegkundige dan heb je een "klinische blik" nodig daar is iedereen het wel mee eens.
Het probleem hiervan is de ontwikkeling hiervan.
Door veelvuldig ziektebeelden te zien ga je ze uiteindelijk herkennen en beter nog misschien wel voorkomen. Dit geeft je controle over de situatie en geeft je veel meer zelfvertrouwen.

Een shock, sepsis (of iets anders) is voor vele al moeilijk te herkennen als een patient gewoon in bed ligt. Een ambulance verpleegkundige dient dus heel ervaren te zijn in het herkennen en inschatten van deze ziektebeelden buiten de kliniek.
Je kan dit mijns inziens niet leren met een stage van 1 maand op een IC!!! Hier gaat echt een jarenlange training aan vooraf. Natuurlijk zijn er talenten die het zeer snel oppikken maar een ambulance verpleegkundige die direct na de HBO-V de wagen opgaat doet in mijn ogen de patient te kort.

Wat ik wel snap ( maar dat is een andere discussie) deze verpleegkundigen die je volgens een amerikaans model ( skills teaching) laat werken zijn straks veel goedkoper dan een ervaren IC-pleeg. En daar zal het wel opuit draaien...... alle gespecialiseerde plegen van de auto en protocolplegen erop. verdien je per pleeg enkele duizenden euro's per jaar :P


VpkAgz

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 403
Reactie #27 Gepost op: 12 april 2009, 19:21:14
Wat ik wel snap ( maar dat is een andere discussie) deze verpleegkundigen die je volgens een amerikaans model ( skills teaching) laat werken zijn straks veel goedkoper dan een ervaren IC-pleeg. En daar zal het wel opuit draaien...... alle gespecialiseerde plegen van de auto en protocolplegen erop. verdien je per pleeg enkele duizenden euro's per jaar :P

En daar draait het om... de knikkers.
De paramedics en EMT's zoals ze in de USA kennen, scheelt centen heh.


Danoontje

  • Gespecialiseerd Verpleegkundige met ruime praktijkervaring
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 312
Reactie #28 Gepost op: 12 april 2009, 21:35:19
... scheelt pegeltjes...maar daarmee sla je dus een andere weg in. Een weg van mindere kwaliteit van zorg.
Ik word daar niet blij van; maar goed het is dan ook mijn brood, het werk is mijn trots, en ik sta voor de zorg die ik lever.
Ik zie deze andere weg al snel als bedreiging... schieten de tranen van in mijn ogen. :'(
IC vpk, AVP, Docent, MBO, HBO


Joffry Ambu-Vpk

  • Ambulanceverpleegkundige
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 3,455
  • Ambulanceverpleegkundige
Reactie #29 Gepost op: 13 april 2009, 10:15:49
Helaas laat de beroepsvereniging ambulancezorg (BVA) in deze materie erg weinig van zich horen, uberhaupt over scholingsvraagstukken, toekomstscenarios ambulancezorgberoepen/functies en opleidingsveranderingen wordt nog maar weinig nagedacht en gecommuniceerd met de achterban (ambulanceverpleegkundigen en ambulancechauffeurs).
Mijns inziens hebben vooral de AVP etc de grootste deskundigeheid, ervaring en het recht van spreke in deze materie.
Als dit soort vraagstukken bij medisch specialisten zouden spelen en overheid en anderen zouden zich met beroepsinhoud en beroepsontwikkeling bemoeien dan zou het ziekenhuis te klein zijn...

Overigens bemoeit de overheid/inspectie zich behoorlijk met het uitvoerende medisch specialistenwerk op niveau van kwaliteitseisen en financiele aspecten, maar in mindere mate met toekomstscenarios vann het med. specialistenberoep.
HBO-V, ACLS, IC, SOSA, PHTLS, PALS, LOV. PO AMLS en nog wat andere semi-interessante afkortingen. Ambulanceverpleegkundige instructeur (P)BLS AED, rod