Ik was het niet vergeten, alleen ik probeer een heldere definitie te krijgen door een vraag te stellen..
De reden is dat ik zeg maar "eerste hulp dienstverleners" die dan wel degelijk aan de onderstaande beschrijving voldoen.
Onder medische dienst versta ik een dienst die een daadwerkelijke behandeling kan opstarten, evt met medicamenten danwel een andere behandeling kan inzetten. In ieder geval een dienst welke een groot aantal gevallen daadwerkelijk kan afhandelen.
Bij een eerstehulp-dienst versta ik datgene wat de naam duidelijk aangeeft, de eerste hulp verlenen, dat wil zeggen: niet medicamenteus, geen ziekte-diagnoses geven etc etc etc.
Vallen medische dienstverleners als EMS, Medical Team, MedicalRescue, Service Medical, M.O.S. vallen dan ook onder die definitie.. ? Zij zijn dienstverleners leveren allemaal diensten die verder gaan dat het eerste hulp boekje, vallen allen onder toezicht van inspectie voor de volkgezondheid.
De reden waarom ik het aangeef, is dat de grens van eerste hulp dienstverleners, steeds meer vervaagd.
Steeds meer "eerste hulp dienstverleners" gaan verder. Er zijn ook eerste hulpdienstverleners die altijd werken met artsen, echter heel bewust zich toch "eerste hulp dienstverlener" noemen.. Zij starten alleen een geavanceerde vorm van eerste hulp op, echter een groot deel van de ernstige situaties gaat toch met de reguliere ambulance vervoerder mee..
Ik wil alleen maar zeggenDefinities liggen niet vast.. Het onderscheid tussen BLS en ALS is niet eens scherp, en verschilt per organisatie.. Zelfs IGZ en NAI handteren verschilllende definities. Volgens de een is een nekkraag aanleggen BLS handeling en volgens de ander een ALS handeling..
Ik denk dat de term "Medische Dienst" afhangt welke vorm van
dienstverlening je aanbiedt..
1 Zelfstandige werkende eerste Hulpverlener met een uitgebreide tas, maakt geen medische dienst en kan ook nooit wettelijk aansprakelijk gesteld worden..
2. Een team van "
geavanceerdere eerste hulpverleners" die een dienstverleningspakket hebben, met een complete dienstbeschrijving, kvk, bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, met een kwaliteitsplan, geavanceerdere uitrusting en medicatie vallend onder toezicht van de IGZ, etc..
Ik denk dat "medische" markt van de dienstverleners, buiten de reguliere zorg instellingen, inmiddels toe is aan scherpere definities en ook een stukje kwaliteitszorg..
Voor MMT en Ambulancezorg en huisartsenzorg is er de H.K.Z. certificering en is er een compleet diensten pakket..
Diverse professionele zorginstellingen is er ook de H.K.Z. certificering.
Stichting MOS, Stichting Service Medical, Stichting MedicalTeam.NL, Stichting MedicalRescue.NL, E.M.S. B.V. hebben allemaal vergelijkbare diensten aan opdrachtgevers. Echter een clubje huisartsen die op een evenement werken (buiten hun reguliere huisartsenpraktijk), leveren vaak op dat moment ook een eerste hulp dienst, (althans volgens hun verzekeraar.)
Voor clubs als EMS, MOS, MedicalRescue, Service Medical zou je een onderscheid kunnen maken naar de aard van de
dienstverlening. Medische Technisch gezien doen ze ongeveer het zelfde, echter allemaal leveren ze een echt andere dienst dan een gemiddelde eerste hulp vereniging of een gemiddelde rode kruis groep..
Echter zou je een dienstbeschrijving maken dan is het onderscheid niet zo eenvoudig, door dat definities over BLS, ILS en ALS niet zo helder zijn..
Misschien iets voor een aparte topic ?