Brandweerduikers moeten meer oefenen

Auteur Topic: Brandweerduikers moeten meer oefenen  (gelezen 14691 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Gepost op: 26 maart 2009, 14:58:28
Brabants Dagblad, 25 maart 2009

DEN BOSCH - Duikers van de brandweer in Den Bosch en Oss mogen voorlopig geen taken uitvoeren. ,,Maar als iemand dreigt te verdrinken, komen we uiteraard wel in actie", benadrukt commandant Joost Knopper van de brandweer in Den Bosch.

De reden is dat de Arbodienst heeft geconstateerd dat onvoldoende is voldaan aan verplichte oefeningen. Duiktaken, zoals het zoeken naar lijken of bewijsmateriaal onder water, worden waargenomen door duikers uit regio's. Knopper: ,,De komende weken gaan onze duikers veel oefenen, onder meer met avondduiken. Daarna verwacht ik dat we binnen enkele weken weer voldoen aan de eisen." De brandweer Den Bosch telt dertig duikers.


Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch


Sebosch

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 184
  • 112 als elke seconde telt
Reactie #1 Gepost op: 27 maart 2009, 18:44:49
Pas op de plaats voor duikers Osse brandweer


  
OSS - De Osse brandweerduikers komen voorlopig slechts in actie wanneer een slachtoffer direct hulp nodig heeft.

Voor overige duiktaken worden collega's uit de regio opgetrommeld. Brandweercommandant Peter Bandsma: "Vandaag krijgen we bezoek van de arbodienst. Daaruit moet blijken of onze duikafdeling aan alle voorwaarden voldoet."

De arbodienst constateerde eerder deze week dat de brandweerduikers van Den Bosch onvoldoende hebben voldaan aan verplichte oefeningen. De Bossche duikers gaan de komende weken extra oefenen om weer aan de eisen te voldoen.

Bandsma: "Wij werken veel samen met Den Bosch, dus de kans bestaat dat er bij ons hetzelfde wordt geconstateerd. Mochten er inderdaad knelpunten naar voren komen, dan herstellen we die en dan gaan we weer duiken. Tot die tijd maken we pas op de plaats. Vergelijk het met een APK-keuring. De auto kan best nog veilig zijn, maar zo nu en dan moet die gewoon gecontroleerd worden." Bandsma kan niet zeggen hoe lang de pas op de plaats duurt. "Eerst het onderzoek afwachten."

Bron: Brabants dagblad


ritger

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 214
Reactie #2 Gepost op: 27 maart 2009, 18:54:39
Vrijwilliger brandweer in Wageningen heft duikteam op

http://www.gelderlander.nl/voorpagina/devallei/4725034/Vrijwilliger-brandweer-in-Wageningen-heft-duikteam-op.ece

donderdag 26 maart 2009 | 14:19 | Laatst bijgewerkt op: donderdag 26 maart 2009 | 15:45

WAGENINGEN - Het duikteam van de vrijwillige brandweer in Wageningen houdt per 6 mei op te bestaan. Dit heeft burgemeester Geert van Rumund vanochtend bekendgemaakt. Het duikteam heeft twintig jaar bestaan. De eisen aan de opleiding en oefening van duikers zijn aangescherpt na een ongeval in Terneuzen in maart vorig jaar waarbij een duiker van de brandweer is omgekomen.


De nieuwe eisen maken het vrijwillige brandweerkorpsen volgens Van Rumund onmogelijk de bezetting van een duikteam op peil te houden. Wageningen is met zeven duikers ver onder de norm van twaalf duikers gekomen. Nieuwe duikers werven, stuit als gevolg van de opleidingseisen op problemen. De opleiding wordt alleen overdag georganiseerd en duurt vijf weken. "Voor mensen met een baan ernaast, is dit niet te doen", stelt Van Rumund.


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #3 Gepost op: 27 maart 2009, 21:03:28
Brabants Dagblad, 25 maart 2009

DEN BOSCH - Duikers van de brandweer in Den Bosch en Oss mogen voorlopig geen taken uitvoeren. ,,Maar als iemand dreigt te verdrinken, komen we uiteraard wel in actie", benadrukt commandant Joost Knopper van de brandweer in Den Bosch.

De reden is dat de Arbodienst heeft geconstateerd dat onvoldoende is voldaan aan verplichte oefeningen. Duiktaken, zoals het zoeken naar lijken of bewijsmateriaal onder water, worden waargenomen door duikers uit regio's. Knopper: ,,De komende weken gaan onze duikers veel oefenen, onder meer met avondduiken. Daarna verwacht ik dat we binnen enkele weken weer voldoen aan de eisen." De brandweer Den Bosch telt dertig duikers.

Om hierop nog een korte toelichting te geven is het niet de Arbodienst maar de Arbeidsinspectie geweest die de controle heeft uitgevoerd.

Inhoudelijk gezien gaat het om het registreren van duikinzetten, oefeningen en repressief. Dit werd op verschillende manieren gedaan maar niet (voldoende) in de standaard logboeken waardoor oefeningen niet terug te vinden waren in een overzichtje.

Gevolg: Een deel van de duikers moet nu opnieuw de verplichte oefenduiken maken om aan de eisen te voldoen ook al waren deze gemaakt maar niet juist geregistreerd. Deze noteren in het logboek en probleem weer opgelost. Een administratieve kwestie.

Inzetten tellen hierbij niet mee.


Brandpreventist

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 18,993
Reactie #4 Gepost op: 4 april 2009, 11:13:20
http://www.ad.nl/groenehart/gouda/3127018/Kleine_duikploeg_vreest_opheffing.html

zaterdag 04 april 2009
Kleine duikploeg vreest opheffing
Door LUC VAN DEN OEVER

GROENE HART - L uctor et emergo is niet langer een passende leus voor de duikers van de Reeuwijkse brandweer.

Voor de tweede keer in vier jaar tijd wordt de vrijwilligersploeg, die dit jaar al twee keer levensreddend optrad, met opheffing bedreigd. De duikploeg lijkt ditmaal voorgoed te verdwijnen.

,,Je hebt echt een gat in je schedel als je deze beslissing neemt.’’ Hoofd brandwacht Tim Keller uit Reeuwijk is de diplomatie ruim voorbij. Hij vindt het, op zijn zachtst gezegd, nogal vreemd dat de duikploeg ter discussie staat.

,,Dit is de meest waterrijke gemeente in het Groene Hart. Stoppen met de duikersploeg hier is hetzelfde als in Amsterdam de narcoticabrigade opheffen.’’

Toch dreigt de geschiedenis zich te herhalen. In 2005 wees onderzoek uit dat de duikploeg in Reeuwijk geen bestaansrecht meer zou hebben. In die periode werden duikploegen in Waddinxveen en Koudekerk opgeheven.

,,In Reeuwijk is toen actiegevoerd en bij de politiek aangeklopt.’’ Het charme-offensief miste zijn uitwerking niet. Een meerderheid van de Reeuwijkse politiek nam het voortbestaan van de duikploeg - onder druk van de publieke opinie - in het verkiezingsprogramma op, waardoor de ploeg het vege lijf kon redden. De vraag is of de komende gemeenteraadsverkiezingen op tijd komen om de duikploeg wederom overeind te houden.

De ervaren brandweerman Gerrit Oskamp betwijfelt dat. ,,Er ligt een negatief advies en de raad wil het op 6 april als een hamerstuk afdoen. We zijn een dorp van 20.000 mensen tussen dertien plassen. Iedereen heeft een boot of op zijn minst een sloot voor de deur. Ons probleem is dat de regionale brandweercommandant Van Oosten heeft gezegd dat wij duikers niets meer zijn dan lijkenruimers die altijd te laat komen. Ik vind dat hij daarop moet worden afgerekend. Van de tien ongelukken in het water komt misschien negen keer iemand om het leven, maar dat mag de norm niet zijn. We treden wel degelijk levensreddend op en halen en passant ook de koeien, brillen en fototoestellen uit de sloot.’’

Hij vervolgt: ,,De landelijke norm is een aanrijtijd van 15 minuten. Duikers uit Gouda kunnen hier in theorie binnen een kwartier zijn, maar dan moet er helemaal niets tegenzitten. Er is een passer op Gouda gezet en een cirkel getrokken. Daardoor zijn wij nu dood verklaard. De praktijk is dat wij moeten toekijken hoe de Goudse duikers 10 minuten later aankomen dan wij zelf zouden zijn geweest.’’

Op dit moment zijn er nog drie vrijwillige duikers in Reeuwijk actief. Vanwege die onderbezetting mogen zij niet meer uitrukken. Oskamp vermoedt dat daarnaast ook geld een rol speelt.

,,De verbouwing van de kazerne, die door de arbodienst was afgekeurd, zat 30.000 euro boven de begroting. Daarop worden we afgerekend. Drie jaar geleden is er nog een nieuwe duikauto aangeschaft. Nu stoppen is gewoon kapitaalvernietiging.’’

Oskamp pleit daarom voor een ‘combi-alarm’ samen met Gouda, zodat de Reeuwijkse vrijwilligers, die alle kennis, kunde en spullen in huis hebben, ook hun ding kunnen blijven doen.

,,Maar dat mag niet, terwijl dat in andere regio’s wel wordt gedaan. De tendens is dat de vrijwilligers de beroepskrachten in de weg lopen. De regionalisering van de brandweer wordt de doodsteek van de vrijwilligers. Dit wordt een landelijk probleem,’’ voorspelt de brandweerman. Het zit hem en de meeste andere Reeuwijkse brandweerlieden behoorlijk dwars dat hun commandant Uitterbogaard hun afraadt de straat op te gaan en steun te zoeken voor de kwestie.

Duiker René Graafland toont wel enig begrip voor het lastige parket waarin zijn commandant verkeert: ,,Hij is beroepsbrandweer, maar ook gewoon een ambtenaar met opdrachten. De gemeente is vorige keer financieel bijgesprongen. Nu moet de brandweer zelf betalen voor de kosten van de duikploeg. Bij zijn aanstelling heeft hij eerst de kant van de duikers gekozen, maar nu ligt er een negatief advies. Zo gaat dat.’’


zwaailampmaker

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 976
  • R & D- OGS
Reactie #5 Gepost op: 6 april 2009, 00:21:58
tja een zeer herkenbaar beeld in het hele land denk ik, bijna iedere duikploeg heeft er mee te maken.
waarschijnlijk zal na diverse opheffingen het aantal slachtoffers wel toenemen maarja dan terugkomen op een beslissing door de overheid zal wel niet gebeuren het lijkt C2000 wel.
Nemo me impune lacessit


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #6 Gepost op: 9 april 2009, 09:24:44
Zijn hier cijfers van?

Hoeveel mensen zijn er per jaar nu daadwerkelijk gered en hebben het overleefd dankzij een snelle inzet van brandweerduikers en hoeveel hebben het er niet overleefd?


RalfW

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,795
Reactie #7 Gepost op: 9 april 2009, 21:45:05
Zijn hier cijfers van?

Hoeveel mensen zijn er per jaar nu daadwerkelijk gered en hebben het overleefd dankzij een snelle inzet van brandweerduikers en hoeveel hebben het er niet overleefd?

wat wil je met de cijfers? elk slachtoffer dat gered wordt is er 1... ik vind dat de regering in een waterrijke omgeving een duikteam verplicht moet stellen binnen 5/10 minuten... als het hoog zomer is en je valt van een boot... grote kans dat er mensen van andere boten achter je aan springen met mogelijk alle gevolgen van dien...


Shave

  • Beroepsbrandweerman
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 6,355
Reactie #8 Gepost op: 11 april 2009, 11:06:49
Volgens mij is dat geen antwoord op mijn vraag  8)

Neem het aantal geredde personen eens van de afgelopen jaren en zet dat af tegen de kosten, risico's etc. Wil je dan een duikteam van drie man in stand houden?

Het is fijn dat mensen zo betrokken zijn met hun vak/taak maar volgens mij moet je ook af en toe die roze bril eens af durven zetten.


joostvankempen

  • REDDINGSBRIGADE
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 944
  • projectmanager ICT lokale overheid
    • Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch
Reactie #9 Gepost op: 13 april 2009, 12:10:43
Nu begeef je je wel in gevaarlijk gebied Shave, want dan is de volgende vraag: wat mag een mensenleven kosten?

Er zijn weinig politici die op die manier de krant willen halen: een artikel over de afschaffing van het duikteam in je regionale krant met daarnaast een blokje met 'de feiten': het aantal geredden, de kosten voor instandhouding en de prijs per gered persoon en dan moeten uitleggen waarom dat te duur is ;)

Ik ben het met RalfW eens dat juist de overheid de taak heeft om bepaalde functies en diensten, ongeacht de kosten, in stand te houden. Net als er voor ambulances een landelijk dekkend net is met vastgestelde aanrijtijden en dit voor brandweer zo is, moet er in waterrijke gebieden ook een dekkend net van duikteams zijn met maximale aanrijtijden. Je kunt je wel afvragen of dit dan persé bij de brandweer moet liggen, of kun je reddingsbrigades of zelfs de lokale duikclub niet van materiaal en een set piepers voorzien??
Bestuurslid Reddingsbrigade 's-Hertogenbosch