Om het overzicht te behouden kunnen we hier al eens een samenvatting geven:
De eerste opmerkingen die werden gegeven gaan over de vitale functies. Het is inderdaad belangrijk om de vitale functies te controleren. Toch mag een heel belangrijke zaak niet vergeten worden. Het is pas laat dat de eerste persoon denkt aan de eigen veiligheid. Als het gaat om een insekticide, is de kans groot dat er opname via de huid en de ademhaling mogelijk is. Meer zelfs de hulpverlener kan ook geintoxiceerd geraken door de stof die aanwezig is op de huid van de patiënt.
In dit geval was de ademhaling aanwezig. Beademing is dus niet nodig. Maar wat moet je doen als er een ademhalingsstilstand is ?
Beadem je, met het risico zelf geintoxiceerd te geraken, of beadem je niet?Wat ook interessant is, is dat mensen denken aan oververhitting, ondanks het feit dat het op het eerste zicht een vergiftiging is.
Welke symptomen zou je zien bij een oververhitting ? . Ik vind het heel positief dat mensen verder kijken dan het voor de hand liggende.
Wat zou een goede behandeling zijn voor oververhitting ? In de ambulancezorg hebben we geen echt antidotum... Atropine is wel een antidotum voor Cholinesteraseremmers, maar hiervoor bestaat geen specifiek protocol in de ambulancezorg...
Leuk, iemand heeft het antwoord op de vraag welke stof het zou kunnen zijn. Het gaat hier inderdaad duidelijk om een cholinesteraseremmer. In dit geval zijn het organophophaten. Cholinesterase is een lichaamseigen stof die een aantal belangrijke effecten heeft op ons lichaam. Ik onthoud de effecten van cholinesterase door te denken aan de effecten van atropine. Atropine doet het hart sneller slaan, doet de pupillen groter worden, stopt de speekselproductie, ... Cholinesteraseremmers hebben het omgekeerde effect.
Welke symptomen zou je nog kunnen verwachten (specialistenvraagje
)
Het antidotum is inderdaad atropine.
Een heel belangrijke opmerking bij insektenverdelgers van deze soort, is dat ze opgenomen worden via de ademhaling en de huid.
Welke voorzorgen kan je nemen als hulpverlener? (deze stoffen worden verkocht voor particulieren, zelfs in spuitbussen tegen insekten)
Een interessant weetje is ook dat deze stoffen meestal blauw gekleurd zijn. Dit omdat kinderen geen stoffen zullen drinken die een blauwe kleur hebben (de natuur heeft dat zo geregeld). Daarnaast bevatten ze meestal een emeticum. Als je ze drinkt ga je dus braken en het product weer overgeven.
Laat me tot slot nog de spanning wegnemen, en vertellen dat het in dit geval geen oververhitting is, toch niet in de eerste plaats. Dat neemt niet weg dat je op je hoede moet zijn, en het so afschermen tegen de zon.
Tot slot blijft er nog 1 oorspronkelijke vraag onbeantwoord: wat is de verdere behandeling op SEH.