Jan 2004 - Intoxicatie met pesticiden

Auteur Topic: Jan 2004 - Intoxicatie met pesticiden  (gelezen 17970 keer)

0 gebruikers (en 2 gasten bekijken dit topic.

Thijs

  • Gast
Reactie #20 Gepost op: 19 januari 2004, 13:13:13
Vergiftiging door opname via de huid. Met kleren en al onder de douche, met lauw water douchen in afwachting van de ambu. Schoenen uit laten trekken. Kledeing verzamelen in een zak en bewaren voor onderzoek.
Bij beademing erom denken dat je de uitgeademde luch zelf niet inademd.


Smoke

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 294
Reactie #21 Gepost op: 19 januari 2004, 13:35:26
Zozo, Thijs, je zou verpleegkundige op de ambu moeten worden. Alleen dan wil ik niet door jou verpleegd worden  ;) stel je voor oei oei
BRANDWEERMAN/VROUW WORD JE NIET, DAT BEN JE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


Thijs

  • Gast
Reactie #22 Gepost op: 19 januari 2004, 13:37:26
Kun je dat ook wat meer onderbouwen? Ik heb een en ander opgezocht op internet. Daar mijn medische kennis beperkt is moet je het me maar niet kwalijk nemen.


bert

  • Gast
Reactie #23 Gepost op: 19 januari 2004, 13:38:55
Om het overzicht te behouden kunnen we hier al eens een samenvatting geven:

De eerste opmerkingen die werden gegeven gaan over de vitale functies. Het is inderdaad belangrijk om de vitale functies te controleren. Toch mag een heel belangrijke zaak niet vergeten worden. Het is pas laat dat de eerste persoon denkt aan de eigen veiligheid. Als het gaat om een insekticide, is de kans groot dat er opname via de huid en de ademhaling mogelijk is. Meer zelfs de hulpverlener kan ook geintoxiceerd geraken door de stof die aanwezig is op de huid van de patiënt.

In dit geval was de ademhaling aanwezig. Beademing is dus niet nodig. Maar wat moet je doen als er een ademhalingsstilstand is ? Beadem je, met het risico zelf geintoxiceerd te geraken, of beadem je niet?

Wat ook interessant is, is dat mensen denken aan oververhitting, ondanks het feit dat het op het eerste zicht een vergiftiging is. Welke symptomen zou je zien bij een oververhitting ? . Ik vind het heel positief dat mensen verder kijken dan het voor de hand liggende. Wat zou een goede behandeling zijn voor oververhitting ?

Citaat
In de ambulancezorg hebben we geen echt antidotum... Atropine is wel een antidotum voor Cholinesteraseremmers, maar hiervoor bestaat geen specifiek protocol in de ambulancezorg...

Leuk, iemand heeft het antwoord op de vraag welke stof het zou kunnen zijn. Het gaat hier inderdaad duidelijk om een cholinesteraseremmer. In dit geval zijn het organophophaten. Cholinesterase is een lichaamseigen stof die een aantal belangrijke effecten heeft op ons lichaam. Ik onthoud de effecten van cholinesterase door te denken aan de effecten van atropine. Atropine doet het hart sneller slaan, doet de pupillen groter worden, stopt de speekselproductie, ... Cholinesteraseremmers hebben het omgekeerde effect. Welke symptomen zou je nog kunnen verwachten (specialistenvraagje ;) )

Het antidotum is inderdaad atropine.

Een heel belangrijke opmerking bij insektenverdelgers van deze soort, is dat ze opgenomen worden via de ademhaling en de huid. Welke voorzorgen kan je nemen als hulpverlener? (deze stoffen worden verkocht voor particulieren, zelfs in spuitbussen tegen insekten)

Een interessant weetje is ook dat deze stoffen meestal blauw gekleurd zijn. Dit omdat kinderen geen stoffen zullen drinken die een blauwe kleur hebben (de natuur heeft dat zo geregeld). Daarnaast bevatten ze meestal een emeticum. Als je ze drinkt ga je dus braken en het product weer overgeven.
Laat me tot slot nog de spanning wegnemen, en vertellen dat het in dit geval geen oververhitting is, toch niet in de eerste plaats. Dat neemt niet weg dat je op je hoede moet zijn, en het so afschermen tegen de zon.

Tot slot blijft er nog 1 oorspronkelijke vraag onbeantwoord: wat is de verdere behandeling op SEH.


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #24 Gepost op: 19 januari 2004, 14:16:09
Kijk meer informatie over de case :

Op een aantal vragen kan ik antwoorden :
Citaat
Een heel belangrijke opmerking bij insektenverdelgers van deze soort, is dat ze opgenomen worden via de ademhaling en de huid. Welke voorzorgen kan je nemen als hulpverlener?


Gebruik van handschoenen en mondmasker. slachtoffer spoelen met water en daarna verplaatsen. Daarna nieuwe handschoenen pakken.

Citaat
Welke symptomen zou je zien bij een oververhitting ?
Hoge huidtemparatuur, lichte rood verkleuring. bewustszijn verlies of vermindering.

Citaat
Wat zou een goede behandeling zijn voor oververhitting ?

Eerste hulpmatregel : Slachtoffer naar de schaduw en Koelen met koud stromend water of koude vochtige lappen aan armen en benen en hoofd. (Niet de tuinslang vol open natuurlijk.)

Citaat
Beadem je, met het risico zelf geintoxiceerd te geraken, of beadem je niet?
Ik zou gaan beademen met ballon en aanvullend zuurstof of met MTV100 (100% zuurstof). (Ligt bij mij standaard in de auto, in aparte zuurstoftas.)
Met beademings(pocket)masker zou ik ook doen. Inademen uit de buurt van slachtoffer.. zo snel mogelijk over gaan op ballonbeademing..


bert

  • Gast
Reactie #25 Gepost op: 19 januari 2004, 14:41:40
Ik zal je vertellen hoe je het verschil zou kunnen zien tussen een oververhitting en een intoxicatie met deze stof (het is niet aangegeven in deze situatie, dus het is gewoon informatief). Bij een oververhitting verwacht je een droge huid. Bij deze patiënt tref je normaal gezien een vochtige huid aan.

De klierproductie gaat stijgen, meer tranen, meer speeksel, meer zweet. Daarom dat atropine (dus de omgekeerde werking) lang is gebruikt als premedicatie bij een operatie. Het vermindert de speekselproductie.

Dit maar ter informatie.

Toch nog een vraagje, jij hebt altijd een ballon in de wagen ? Knap !


Rescue

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 4,278
Reactie #26 Gepost op: 19 januari 2004, 14:59:22
Ik zal je vertellen hoe je het verschil zou kunnen zien tussen een oververhitting en een intoxicatie met deze stof (het is niet aangegeven in deze situatie, dus het is gewoon informatief). Bij een oververhitting verwacht je een droge huid. Bij deze patiënt tref je normaal gezien een vochtige huid aan.

De klierproductie gaat stijgen, meer tranen, meer speeksel, meer zweet. Daarom dat atropine (dus de omgekeerde werking) lang is gebruikt als premedicatie bij een operatie. Het vermindert de speekselproductie.

Je hebt gelijk. had ik zo snel even niet aangedacht..

Citaat
Toch nog een vraagje, jij hebt altijd een ballon in de wagen ? Knap !
Yep, met zuurstofset en firstresponder tas.. Nu geef ik veel zuurstof eerste hulp cursusen en voorlichting en ik heb me aangewend om 1 2 literset altijd in de auto te leggen.  In houdelijk lopen daar in het EHBO gedeelte van het forum een aantal discussies.
http://www.hulpverlening.net/forum/index.php?board=18;action=display;threadid=1553.


Thijs

  • Gast
Reactie #27 Gepost op: 19 januari 2004, 15:46:47
al  met al ligt ons slachteroffer nogsteeds bij de spoedeisende hulp te wachten op hulp


Pieter Joziasse

  • Oprichter HVforum
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 546
  • Oprichter HulpverleningsForum
    • Medisol - De AED specialist van Europa
Reactie #28 Gepost op: 19 januari 2004, 16:17:51
(...)
Een interessant weetje is ook dat deze stoffen meestal blauw gekleurd zijn. Dit omdat kinderen geen stoffen zullen drinken die een blauwe kleur hebben (de natuur heeft dat zo geregeld). (...)

Nooit geweten.... Dus er is bewust een blauwe kleurstof aan toegevoegd om die reden?
De AED specialist van Europa


bert

  • Gast
Reactie #29 Gepost op: 19 januari 2004, 16:34:10
idd
ik zeg niet bij allemaal, maar meestal wordt dit gedaan door de bedrijven.