COH (Commando Haakarmbak) / MCU (Mobiele Commando Unit)

Auteur Topic: COH (Commando Haakarmbak) / MCU (Mobiele Commando Unit)  (gelezen 90994 keer)

0 gebruikers (en 1 gast bekijken dit topic.

Rood

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 153
Reactie #150 Gepost op: 21 november 2012, 07:10:41
Wel opmerkelijk dat bijna overal de VC's eruit gaan, maar dat RR nu fors investeert in VC's.

Hoe komt dit? Vinden ze in RR als enige dat ze meer functionarissen bij het incident nodig hebben, terwijl er in andere regio's juist gepoogd wordt om alleen de noodzakelijke mensen voor de incidentbestrijding ter plaatse te hebben?

Ben wel heel benieuwd of dit de start van een nieuwe trend is of dat de VC's misschien een politiek geladen keuze is na de problemen met C2000 bij de strandrellen.


vugtm

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 8
Reactie #151 Gepost op: 21 november 2012, 11:29:11
Er zit inderdaad een andere gedachte achter de ontwerp eisen voor de units van Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond.

In Rotterdam-Rijnmond is de wens het accent van de operationele uitvoering meer naar het veld te verlegen. Dit zou een verkleining van het huidige Regionaal Operationeel Team kunnen betekenen. Amsterdam heeft ook  in plaats van een uitgebreid Regionaal Operationeel Team een beperkter team genaamd “De interface”.  In meer regio’s wordt nagedacht over de samenstelling en omvang van het Regionaal Operationeel Team en meer operationele sturing vanuit het veld.

Het verschil zit hem vooral in hoe het operationeel concept ter plaatse wordt vormgegeven. Vanuit de regio Rotterdam-Rijnmond is inderdaad gekeken naar o.a. de strandrellen in Hoek van Holland, maar ook grote incidenten en het functioneren van C2000. In Rotterdam-Rijnmond is vervolgens niet op basis van politieke motieven maar op basis het grondig  evalueren van incidenten en oefeningen geconstateerd dat je niet geheel alleen met C2000 kunt werken. Het is soms nog geen eens de C2000 techniek waar het op mis gaat, maar soms ook organisatorische zaken zoals gespreks- en etherdiscipline. Als het probleem ook in de organisatie ligt moet je dus ook organisatorische maatregelen nemen. In dit geval o.a. het fysiek verkleinen van de afstand tussen ondersteunend actiecentrum en het veld. Hierdoor is ook directe communicatie mogelijk tussen uitvoering en ondersteuning naast alleen via C2000 Truncking mode. De techniek maakt het tegenwoordig mogelijk ook vanuit het veld naast C2000 via andere middelen zoals satelliet datacommunicatie en GMS werkstation lokaal vervolgacties uit te zetten. Vanuit dit concept volgt wie er noodzakelijk is in het veld en welke middelen hiervoor nodig zijn. De units van Rotterdam-Rijnmond zijn wat betreft concept vergelijkbaar met de landelijke units van de KLPD, ook wel bekend als het 'witte dorp'.

Op zich hebben de regio’s Amsterdam en Rotterdam-Rijnmond tijdens het ontwerp en bouw van de units onderling overleg gehad en ervaringen uitgewisseld. Ook de unit van Amsterdam mag er zeker zijn. Ziet er goed uit.  O0 Alleen de units zijn ontworpen voor verschillende operationele concepten en dus anders vormgegeven.

Marcel van Vugt
lid bouwteam Rotterdam-Rijnmond


Maarten

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,543
    • Hulpverleningsforum
Reactie #152 Gepost op: 21 november 2012, 15:34:03
Het ziet er waanzinnig goed uit en ik ben zeker van mening dat met deze MCU de basis is gelegd voor de toekomst op het gebied van CoPI-overleggen en het samenvoegen van de verbindings- en commandotaak in één voertuig!

Als je het over de unit van Rotterdam hebt: dat is dus niet het geval. Het zijn aparte voertuigen.

Er komen 2 VC's, waarvan dit er één is. Deze VC's zijn geschikt voor verbindingen, maar bieden beperkte capaciteit voor overleg tussen commandanten. Voor evenementen (strandopening HvH bijvoorbeeld) of bepaalde acties is dat voldoende.

Voor het COPI overleg komt er dus een andere (derde) unit die voornamelijk vergaderfaciliteiten biedt, maar geen verbindingsfaciliteiten.

Als je het over de unit van Amsterdam hebt: dan heb ik niets gezegd 8)
Groeten, Maarten  
Als je snel vooruit wilt, ga dan alleen. Als je ver wilt komen, ga dan s


SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Reactie #153 Gepost op: 17 december 2012, 14:48:29
Wat plaatjes van de nieuwe MCU van Amsterdam-Amstelland:









7131

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,053
Reactie #154 Gepost op: 17 december 2012, 21:52:48
Wat plaatjes van de nieuwe MCU van Amsterdam-Amstelland:









Altijd leuk om "bekende" gezichten te zien.


vugtm

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 8
Reactie #155 Gepost op: 7 januari 2013, 08:43:08
Ook zijn inmiddels de eerste plaatjes van de nieuwe gezamenlijke unit van Rotterdam-Rijnmond beschikbaar.

Rondom het voertuig van alle kanten goed zichtbaar de tekst "Commandounit / CoPI" zodat ook liaisons / bedrijfsvertegenwoordigers / media die wat minder bekend zijn met de unit het CoPI snel in het veld kunnen herkennen. De roepnaam is MC-90.1 van Multidisciplinaire Commandounit (90 is de aanduiding van een regionaal voertuig, 1 geeft aan dat het de eerste unit is).

Het grote scherm is voor het grafisch plot, de twee kleine schermen voor LCMS en de actie- en besluitenlijst. Een whiteboard achter de werkplek van de leider CoPI voor een mindmap / thematisch totaalbeeld. Links in de hoek een draaibaar touchscreen dat direct geprint kan worden. Alle wanden zijn te gebruiken als whiteboard.

Totaal 3 vaste werkplekken voor leider CoPI, informatiemanager en plotter. Bij een werkplek van een CoPI lid een aansluiting voor netwerk- en stroomaansluiting in de vloer weggewerkt. In de kast een printer, kantoorbenodigdheden en veiligheidsmiddelen (o.a. vluchtmaskers) per CoPI lid. Twee ramen met elk een rolgordijntje om in nachtelijke situaties de inkijk te beperken.

In het voorportaal een rek/kapstok voor (blus)jassen en helmen en bij de ingang een bord voor aanwezigheidsregistratie en bereikbaarheidsgegevens. Toegangsdeur op afstand te openen en via een codeslot om ongewenst in en uitlopen van derden in de unit te beperken.

Marcel van Vugt
lid bouw- en realisatieteam















SimonSt

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,431
Reactie #156 Gepost op: 7 januari 2013, 11:17:41
Ik ben nog steeds benieuwd waarom gekozen is voor een "klas-opstelling" richting één persoon (de Leider CoPI) in plaats van een opstelling waarbij iedereen elkaar kan aankijken.


SniperEye

  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 837
  • Geíntresseerde
Reactie #157 Gepost op: 7 januari 2013, 11:43:00
Hier is de airco-unit wat subtieler aangebracht.


vugtm

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 8
Reactie #158 Gepost op: 7 januari 2013, 19:40:11
In de praktijk is gebleken dat  in de regio Rotterdam-Rijnmond een CoPI team graag gelijktijdig zicht wil hebben op het centrale plot en de actie- en besluitenlijst. Daarnaast werken veel leiders CoPI graag op een whiteboard en maken daar een thematisch totaal overzicht (mindmap). Met deze eisen en wensen kom je dan vanzelf uit op het gebruik van een  lange wand voor presentatie doeleinden. Op de korte kant past dit niet gelijktijdig.  Hieruit volgt dan een theaterachtige opstelling. Het non verbaal contact tussen de CoPI leden onderling is dan inderdaad minder dan in een U vormige opstelling.  De leider en de CoPI-leden hebben wel goede zichtlijnen voor non-verbale communicatie. Tussen de overige leden onderling zal je meer even met je hoofd moeten draaien richting de spreker of andere leden. In de eind afweging heeft het aspect centrale beeld- en oordeelsvorming heeft zwaarst gewogen.


vugtm

  • Junior gebruiker
  • **
  • Berichten: 8
Reactie #159 Gepost op: 28 januari 2013, 23:57:41
Voor het eerst de units als combinatie op de foto.



Door het gebruik van losse stoelen is de vergaderopstelling flexibel.



De verbindingsunit is inmiddels ook al te zien geweest tijdens een politie bijeenkomst over de voorbereiding op evenementen. Circa 120 mensen hebben hierbij kennis kunnen maken met de unit en de mogelijkheid voor inzet als commandounit tijdens evenementen.