Persbericht Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond
Op woensdag 20 februari vindt in aanwezigheid van de burgemeesters van de regio Rotterdam-Rijnmond en de ‘kopstukken’ uit de Veiligheidsdirectie de formele overdracht plaats van twee nieuwe Verbindings- Commandowagens, de nieuwe Mobiele Commando Unit en de nieuwe ambulances.
Wij nodigen u hier graag voor uit. U bent welkom vanaf 13.30 uur op de Wilhelminakade in Rotterdam rechts naast Hotel New York. De officiële overdacht start om 14.00 uur. Voor 14.00 uur en na 14.30 is er gelegenheid om de nieuwe voertuigen uitgebreid te bekijken. De projectteams van de nieuwe voertuigen zijn aanwezig om alle vragen te beantwoorden.
Verbindings- Commandowagen en Mobiele Commando Unit
De Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), het Havenbedrijf Rotterdam en de Politie Rotterdam-Rijnmond hebben gezamenlijk twee nieuwe Verbindings- commandowagens (VC) en een nieuwe Mobiele Commando Unit (MCU) aangeschaft. Door deze gezamenlijkheid wordt bespaard in aanschaf- en beheerskosten. Voor GRIP-incidenten is een nieuwe MCU ontwikkeld, volledig aangepast aan de wensen en eisen anno nu. Naast ondersteuning bij GRIP-incidenten zijn de VC’s voornamelijk bedoeld om ondersteuning te leveren bij grootschalige incidenten, zoals bijvoorbeeld grote branden, coördinatie bij grootschalige ambulance inzet, zoekacties van de Mobiele Eenheid en evenementen. De drie units zijn door de gezamenlijke hulpdiensten ontworpen en zitten vol met innovaties en handige hulpmiddelen.
Nieuwe ambulances
De nieuwe ambulances van de VRR zijn op vele punten verbeterd ten opzichte van de huidige ambulances. Veel van deze aanpassingen hebben als doel het werk van de ambulancemedewerkers makkelijker en ook veiliger te maken. Daarnaast zit ook dit voertuig vol met innovaties, zoals bijvoorbeeld een infrarood lamp op het dak. Wanneer deze lamp wordt aangezet straalt deze een gebundelde lichtstraal omhoog. Deze lichtstraal is niet voor het blote oog zichtbaar, maar wel door de night-vision camera van de trauma- en politiehelikopter. Op deze manier is het mogelijk om, met name ’s nachts, de ambulance snel te kunnen traceren en zodoende sneller gespecialiseerde hulp ter plaatse te hebben.