In de voorbije vette jaren zijn veel hulpverleningsinstanties zaken uit gaan voeren die eigenlijk niet in het takenpakket horen. Financieel was dit geen probleem en het hield de hulpverlener gemotiveerd.
In tijden echter dat de pecunia schaarser worden, treedt de overheid terug waar zij niet noodzakelijk is en wordt de taakstelling bijgesteld naar het wettelijk minimum.
We kunnen niet altijd overal op voorbereid zijn, het gaat hier om het afbakenen van verantwoordelijkheden en een simpel kosten - baten sommetje.
Als een gemeente grensoverschrijdend hulp gaat verlenen zal die de rekening aan de andere gemeente presenteren die daar vervolgens liefst niet voor zal willen betalen, dus moeten er van tevoren zaken op papier worden gezet.
Wat de hulpverlening te water betreft, neem nu bijvoorbeeld het brandweerbootje in Brouwershaven aan de Grevelingen, hierover liggen duidelijke afspraken m.b.t. inzet. Indien een inzet door de lokale verkeerspost (link Kustwacht) noodzakelijk wordt geacht varen zij onmiddelijk op alarmering. Er is dus zeker geen sprake van onnodige vertraging.
Jammer genoeg echter voor de bemensing is het de afgelopen jaren niet nodig geweest wat dus een risico inhoud dat het op termijn zal worden weg bezuinigd.
Kees
(die niet graag belasting betaalt voor onnodige zaken)