Je zegt het zelf naar mijn mening al een beetje. je moet eens een dagje meelopen om het allemaal mee te maken etc etc....precies dat is de reden waarom er meer aandacht moet worden besteed aan de werving, selectie en keuring. De kwalitatieve eisen die onze dynamieke samenleving nu stellen aan de gemeentelijk handhaver zijn niet mis. Men vist allemaal min of meer in dezelfde vijver vwb het profiel....de lat voor de NP ligt behoorlijk wat hoger (en dat is niet voor niets), maar de gemeentelijk handhaver krijgt, en roept zelf ook, om steeds meer bevoegdheden. Met meer bevoegdheden, moet de lat ook omhoog. en die lat gaat niet omhoog omdat de mensen er niet zijn. Indien er geen betere regie gaat worden gevoerd op dit onderwerp voorspel ik dat binnen nu en 5 jaar de gemeente gaat concurreren met de NP met salaris en arbeidsvoorwaarden (als ze dat nu al niet aan het doen is). Wie het best betaald krijgt de beste mensen......
Gedeeltelijk mee eens. Ja, de keurings eisen moeten omhoog. Dit verschilt nog per gemeente. In de gemeente waar ik werk zijn de eisen al flink omhoog gegaan. Zo is het voor nieuw personeel al een eis dat ze beschikken over minimaal een 3 jarige HTV(p) opleiding, moeten ze in het bezit zijn van een diploma levensreddend handelen en RTGB/IBT. Tevens is het een eis dat men in het bezit is van het getuigschrift DHW en werkervaring binnen de politie of handhavingssector. Uiteraard word er geselecteerd op kwaliteit, en dient de sollicitant een assesment te maken. Voldoet de sollicitant, dan krijgt deze een proef termijn van 6 maanden. Niet tevreden = exit. Ik moet zeggen dat de kwaliteit bij ons al hoog is.
Wat mij betreft moet dit aangevuld worden met een psychologische keuring en sporttest. Dit is echter iets wat nu gelukkig in ontwikkeling is :)
Ik ken echter helaas ook gemeentes waar een leuk gesprek al voldoende is....
Wat betreft de vijver. Die is sinds ongeveer een jaar enorm gegroeid. Er is met name een groot aanbod aan jeugdige (18/25 jaar), waaronder ikzelf, die er ook daadwerkelijk voor kiezen om binnen de gemeentelijke handhaving te gaan werken.
Ik snap dat het voor de burger vaak slecht te bevatten is waarom iemand kiest voor handhaving ipv de politie. Dit omdat de burger een handhaver vaak associeerd met een stadswacht of parkeercontroleur.
Ik werk als integraal handhaver, en tuurlijk schrijf ik wel eens een avb uit voor het parkeren op bijvoorbeeld het trottoir, maar dit zullen er misschien één of twee per week zijn. Ik werk voornamelijk met de APV, en dan met name op het gebied van overlast door drugsverslaafde, daklozen en alcoholisten. Tevens treden wij op tegen feiten die de leefbaarheid aantasten, zoals het dumpen van afval en overlast door jeugd. Ook ondersteunen wij de politie bij het aanhouden van bijvoorbeeld winkeldieven, reanimaties en tijdens ongevallen door eerste hulp te verlenen en het verkeer te regelen. Mocht het zo zijn dat de politie geen eenheid beschikbaar heeft, dan nemen wij vaak de melding over.
De burger weet vaak niet dat wij ook specialist zijn in bestuursrechtelijke handhaving en milieu. Zo sluiten wij vaak aan bij invallen in een drugslab of kwekerij, om een bestuursrechtelijke rapportage op te maken, en bijvoorbeeld het pand te sluiten voor een bepaald termijn. Ook treden wij op tegen milieu delicten (bijvoorbeeld bodemverontreiniging, asbest en bedrijfsmatige milieu verontreiniging), uitkeringsfraude, prostitutie en controleren wij op correcte huisvestiging van arbeidsmigranten.
Wat betreft scholing, ik heb de HTV-P (MBO3) opleiding gevolgd, en tijdens mijn werk volg ik jaarlijks een aantal modules om mijn kennis te verbreden. Tevens kan ik over 2 jaar een specialisatie kiezen, waardoor ik een HBO opleiding kan volgen.
Ook het salaris telt mee in de keuze om te werken bij Handhaving ;D