Stadswachten / BOA's / toezichthouders meer taken, bevoegdheden en middelen

Auteur Topic: Stadswachten / BOA's / toezichthouders meer taken, bevoegdheden en middelen  (gelezen 180993 keer)

0 gebruikers (en 29 gasten bekijken dit topic.

DD

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 351
Er is in ons land een enorme wildgroei van handhavers, toezichthouders en stadswachten, al dan niet BOA. Het publiek ziet door de bomen het bos niet meer, vooral door de verschillende uniformen, kleuren en striping van het materieel. Na de totstandkoming van de Nationale Politie (die wat mij betreft gewoon 'Rijkspolitie' mag heten...) lijkt het mij een logische ontwikkeling dat al deze diensten opgaan in een nieuwe soort 'Gemeentepolitie' met de beperkte taken en bevoegdheden, naar voorbeeld van de Franse en Italiaanse stedelijke politie. Deze Gemeentepolitie dient herkenbaar te zijn aan één uniform en één huisstijl voor voertuigen en ander materiaal. Wanneer ook de eisen op enig niveau worden gebracht, ontstaat zo een waardevol instituut voor het eenvoudige politiewerk.
(oud) politie- en militair brandweerofficier hoofdofficier bij land- en luchtmacht  instructeur rampenbestrijding


kens62

  • Kerninstructeur C2000
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 627
Laten we elkaar helpen om de kwaliteit van de huidige BOA's, maar ook van beveiligingsdiensten, omhoog te brengen door ze te vragen op grond van welke bevoegdheid zij dingen doen.

De leukste die ik tot nu toe heb gehoord is: "omdat ik hier sta en als u uw kaartje niet laat zien komt u te laat.  98uiye
Al mijn berichten zijn louter op persoonlijke titel en kunnen nooit op welke wijze dan ook in verband worden gebracht met de mening van mijn werkgever


Mahad

  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 248
Verwacht iemand dat de BOA's ook een gezamenlijke inkoop en dergelijke gaan doen ?
That's just the way it is.


kens62

  • Kerninstructeur C2000
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 627
Verwacht iemand dat de BOA's ook een gezamenlijke inkoop en dergelijke gaan doen ?

Nee dat verwacht ik niet omdat er teveel instanties zijn.

Citaat
Hoe veel BOA’s zijn er in Nederland?
In Nederland werken ongeveer 30.000 BOA’s bij circa 1.100 verschillende instanties. Daaronder vallen gemeenten, inspectiediensten en organisaties zoals Staatsbosbeheer, de Nederlandse Spoorwegen en Natuurmonumenten.
Bron: http://www.politie.nl/onderwerpen/buitengewoon-opsporingsambtenaar.html
Al mijn berichten zijn louter op persoonlijke titel en kunnen nooit op welke wijze dan ook in verband worden gebracht met de mening van mijn werkgever


RAdeR

  • Hoofd Rode Kruis Noodhulpteam, BLS instructeur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 14,616
Sterker toezicht en handhaving in openbare ruimte met boa’s

Nieuwsbericht | 01-07-2013

Politie en buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) gaan meer samenwerken voor een sterker toezicht en handhaving in de openbare ruimte: van de straat tot buitengebieden. Ook komen er ruimere mogelijkheden voor gemeenten om medewerkers van particuliere organisaties in te huren als boa’s. Dat blijkt uit een brief van minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan de Tweede Kamer.

Minister Opstelten wil per van 1 januari 2014 toestaan dat gemeenten in het gehele ‘Domein I Openbare ruimte’ particuliere boa’s inzetten. Nu kunnen particuliere boa’s al worden ingezet op het gebied van parkeren en algemene plaatselijke verordeningen, maar straks ook als het gaat om de handhaving van onder meer de drank- en horecawet, bij openbare manifestaties, vuurwerk en op het gebied van milieu.

Uit onder meer de veiligheidsmonitor en de evaluatie ‘De Stand van het boa-bestel’ van het Verwey Jonker Instituut en de Erasmus Universiteit Rotterdam blijkt dat het huidige stelsel naar behoren functioneert. Volgens een internationale vergelijkend onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen blijkt dat de ontwikkeling in Nederland van nieuwe vormen van toezicht en handhaving – zowel publiek als privaat – zich ook in andere landen voordoet. Binnen de bestaande systematiek in Nederland zijn volgens de bewindsman wel enkele concrete verbeteringen nodig op het gebied van samenwerking, informatie-uitwisseling en herkenbaarheid van de verschillende toezichthoudende en handhavende partners.

Om de herkenbaarheid van boa’s te vergroten wordt onder regie van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) gewerkt aan een modeluniform voor gemeentelijke boa’s Openbare ruimte. Het streven is om het uniform 1 januari 2014 gereed te hebben. ,,Bij een professionele boa hoort behalve een goede opleiding, ook een professioneel en herkenbaar uiterlijk en een helder takenpakket. Burgers maar ook samenwerkende partners moeten weten wat zij wel en niet van een boa Openbare ruimte kunnen verwachten’’, aldus minister Opstelten.

Volgens minister Opstelten zijn de boa’s en politie complementair aan elkaar en versterken ze elkaar. Het accent van toezicht en handhaving in de openbare ruimte door gemeenten ligt op leefbaarheid en overlast, terwijl de politie is belast met de daadwerkelijke handhaving van de rechtsorde. Een intensieve onderlinge samenwerking en informatie-uitwisseling is hierbij volgens de bewindsman essentieel, maar hij ziet landelijk nog te grote verschillen.

Daarom heeft de minister de Nationale Politie gevraagd om, samen met de VNG, landelijke uitgangspunten op te stellen voor de operationele regie en onderlinge samenwerking in de dagelijkse praktijk, met ruimte voor lokaal maatwerk. De Nationale Politie komt in december 2013 met de uitgangspunten over wat er wettelijk is toegestaan en welke informatie ten minste moet worden uitgewisseld tussen politie en boa’s. Vervolgens wordt bezien in hoeverre dit ook gaat gelden voor de samenwerking met particuliere beveiligers.

Belangrijk uitgangspunt voor de inzet van toezichthouders en handhavers is het lokale veiligheidsbeleid. De lokale driehoeken – ofwel burgemeester, politie en Openbaar Ministerie (OM) – dienen afhankelijk van de lokale situatie een zorgvuldige afweging te maken van de in te zetten toezichts- en handhavingscapaciteit. Daarbij wordt ook bekeken op welke manier particulier ingehuurde boa’s verantwoord en veilig ingezet kunnen worden. Zo kunnen de ingehuurde boa’s - net als nu het geval is - onder voorwaarden beschikken over handboeien, maar niet over geweldsmiddelen zoals pepperspray en wapenstok. ,,Geweldsmiddelen dienen in handen van de staat te blijven’’, aldus Opstelten.

In totaal zijn er in Nederland iets minder dan 3600 boa’s Openbare ruimte in dienst bij gemeenten. Tussen gemeenten zijn er grote verschillen in aantallen: de vier grote steden hebben samen bijna een derde van alle boa’s Openbare ruimte in dienst, en er zijn gemeenten die slechts één of geen enkele boa hebben.

Naast boa’s zetten veel gemeenten stadswachten, straatcoaches en andere toezichthouders in, die geen bevoegdheden hebben maar wel op een laagdrempelige manier extra ‘ogen en oren’ vormen in de openbare ruimte. Volgens de minister zijn de laatste jaren veel waardevolle burgerinitiatieven rondom toezicht in gang gezet, zoals projecten met buurtvaders en burgerwachten en samenwerkingsprojecten tussen politie en ondernemers (onder meer bij het Keurmerk Veilig Ondernemen). Hij bekijkt op dit moment op welke wijze de betrokkenheid van burgers bij het toezicht in de openbare ruimte en hun wil om daadwerkelijk een bijdrage te leveren zo goed mogelijk kunnen worden ingezet. In het regeerakkoord is ook afgesproken dat burgers meer betrokken worden bij het veiligheidsbeleid in wijken.


Documenten en publicaties

    Kamerbrief: samenhang in toezicht en handhaving in de openbare ruimte
    Kamerstuk | 01-07-2013


sylvester1986

  • Gast
Soms kom je een nieuwsbericht tegen waarvan je denk:  ??? ??? ???
Zo nu dus ook op de NOS.
Een paar puntjes. >:D
 - Meer politiewerk voor beveiligers is de titel, maar gaat daarna meer over Boa's en heeft niks met beveiliger te maken.
 - Beveiligers kunnen onder meer worden ingezet voor alcoholcontrole, staat onder de foto, waar een agent de blaastest afneemt.
 - en
Citaat
De boa's krijgen een uniform en mogen onder voorwaarden handboeien bij zich hebben. Een wapenstok of pepperspray is niet toegestaan
.

Bron: http://nos.nl/artikel/524861-meer-politiewerk-voor-beveiligers.html


sylvester1986

  • Gast
Citaat van: WRRacing link=msg=1069353 date=1345071792
Deze regel is precies waarom die niet gaat werken...
En als ik de NOS mag geloven, gaat dit dus ook niet door.
Een proef waarbij de boa's kleine misdrijven als winkeldiefstal mogen afhandelen, wordt niet voortgezet.


Rutger038

  • Medewerker incidentenbestrijding Prorail
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 1,426
Een wapenstok en pepperspray is niet toegestaan? Oke..

Politiebevoegdheden en geweldsmiddelen voor boa’s
Boa’s moeten tijdens hun werk effectief kunnen optreden tegen geweld en agressie. Sommige boa’s hebben daarom politiebevoegdheden (zoals fouilleren) en geweldsmiddelen (zoals handboeien, wapenstok, pepperspray of een vuurwapen). In de Circulaire boa staat een volledig overzicht van de politiebevoegdheden en geweldsmiddelen die boa’s kunnen hebben.

Bron: Rijksoverheid


DiNozzo

  • Landelijke Eenheid Dienst Infrastructuur
  • Senior gebruiker
  • ****
  • Berichten: 8,086
In de brief staat het iets anders:
Citaat
Daarbij wordt ook bekeken op welke manier particulier ingehuurde boa’s verantwoord en veilig ingezet kunnen worden. Zo kunnen de ingehuurde boa’s - net als nu het geval is - onder voorwaarden beschikken over handboeien, maar niet over geweldsmiddelen zoals pepperspray en wapenstok. ,,Geweldsmiddelen dienen in handen van de staat te blijven’’, aldus Opstelten.
"The question that sometimes drives me hazy: Am I, or the others crazy?" — Albert Einstein


Oscar

  • Boa Domein I en II
  • Forum gebruiker
  • ***
  • Berichten: 202
In de brief staat dat "ingehuurde Boa's" alleen over handboeien kunnen beschikken.
Boa's in dienst van bijvoorbeeld gemeentes, Staatsbosbeheer, Sportvisserij Nederland, enz. kunnen nog steeds (net als nu al het geval is) uitgerust worden met handboeien, wapenstok, pepperspray en in sommige gevallen zelfs met het vuurwapen.

Oscar.