C2000 is drama voor aan scanner gekluisterde hobbyist
van onze verslaggevers
purmerend-Geen digitaal communicatiesysteem zo ingewikkeld of het kan wel worden gekraakt. Het nieuwe digitale radionetwerk C2000 voor mobiele communicatie van de hulpverleningsdiensten is veel besproken, maar vooral veel bekritiseerd de afgelopen proefperiode.
Inmiddels is in de regio Waterland het oude analoge systeem definitief vervangen bij de brandweer en de politie. Ambulances volgen snel.
De invoering van C2000 leidt tot verdriet bij scannerluisteraars. De vele hobbyisten die een scanner gebruikten om de werkzaamheden op de voet te volgen, zijn vaak verbolgen dat het systeem geïntroduceerd is zodat zij niet meer mee kunnen luisteren. Sommigen maakten er namelijk een spel van om zo snel mogelijk bij de plaats van delict of ongeluk aanwezig te zijn.
Het enthousiasme van de projectgroep C2000 over de mogelijkheden en werking van het systeem werd tijdens de proefperiode al snel door sceptici onderdrukt. Als er niet voldoende steunzenders waren dan bleek in de praktijk het signaal weg te kunnen vallen, waardoor politieagenten in de problemen raakten.
Criminelen
De overlast van scannerramptoerisme blijft ook na de invoering van het digitale systeem nog altijd bestaan. Volgens de scannerliefhebbers is het nieuwe samenhangende alarmeringsnetwerk P2000 namelijk nog wel mee te lezen via een flexpager of discriminatoruitgang.
Echte scannerramptoeristen vinden altijd wel een manier om als eerste bij een brand of ongeval aan te komen. Ook inventieve criminelen zullen zo snel mogelijk proberen de politieberichten weer te onderscheppen. Computerfanaten in het hele land buigen zich over de Amerikaanse digitale scannerversies om te kijken of die kunnen worden omgebouwd voor gebruik hier.
Voor de grootste groep luisteraars is het echter gewoon een leuke hobby en zij springen niet gelijk in de auto om hijgend voor de voeten van de blussende brandweerman te gaan staan met hun digitale camera.
Calamiteitenfotograaf Leo Spooren luistert de scannerberichten altijd uit. En hij verbaast zich erover dat hij ondanks dat C2000 in de regio Waterland nu volledig operationeel is, nog steeds alle communicatie van brandweer en politie op de scanner kan volgen.
Politiewoordvoerder H. Haijen heeft daar een verklaring voor: ,,De oude systemen draaien nog mee, als een soort back-up. Dus nu is alles nog te horen. Maar over een paar maanden als het analoge eraf gaat, is dat voorbij.'' ,,Daar krijgen wij als fotografen een probleem mee'', zegt Spooren. ,,Als we niets meer kunnen horen, wordt het lastig om ons beroep uit te oefenen.''
Ko van Leeuwen luistert al decennia naar de scannerberichten. Als kind draaide hij al net zo lang aan zijn portable radiotoestel totdat hij aan het aan het eind van de band zo nu en dan krakerige politiestemmen hoorde. Tegenwoordig heeft hij tijdens zijn werk als taxichauffeur een echte scanner op de achtergrond of luistert hij thuis met professionele apparatuur.
,,Het meelezen via de P2000 is natuurlijk niet te vergelijken met voorheen. De politieberichten staan er niet op en van de brandweer slechts de meldingen en niet de vervolggesprekken'', zegt Van Leeuwen enigszins teleurgesteld.
Dat betekent dus dat de meeste scannerhobbyisten hun dure apparaat bij de vuilnisbak kunnen zetten. Maar in een tijdperk dat teenagers het computersysteem van het Pentagon weten te penetreren, dat toch echt bekendstaat als het best beveiligde gebouw ter wereld, is natuurlijk niets onmogelijk.
donderdag 15 juli 2004, 08:03
En dit staat in het Noord Hollands dagblad