Hierbij het hele artikel Peter D.
Apparatuur is sterk verouderd
Brandweer: alarmering in gevaar
MIJDRECHT/BUNSCHOTEN - Brandweerkorpsen in de provincie Utrecht vrezen gevaarlijke situaties. Oorzaak: de sterk verouderde apparatuur, waarmee vooral kleinere korpsen werken.
Semafoons ('piepers') werken niet naar behoren. Brandweerlieden dreigen onwetend te blijven van een alarm.
Sommige korpsen houden hun apparatuur - in afwachting van het nieuwe communicatiesysteem C2000 - letterlijk met plakband en andere lapmiddelen in de lucht.
De invoering van C2000 in deze regio is vorige week opnieuw uitgesteld. Nieuw materiaal aanschaffen is geen optie: dat is geld over de balk gooien. Als de korpsen nu investeren in nieuwe mobilofoons, piepers en portofoons, kunnen die de prullenbak in als C2000 wordt ingevoerd.
De situatie is kritiek. Commandant L. Tilart van de Ronde Venen: "Bij ons begaven de piepers het in een bepaalde periode een voor een. We hebben op sommige uren niet veel brandweerlieden beschikbaar. Als een groot aantal van hen door storingen het alarmsignaal niet doorkrijgt, is dat erg. Het is een kwestie van maar wat aan rommelen".
"De situatie is hopeloos", zegt de Bunschotense brandweercommandant H. de Graaf. "We wachten op C2000, maar de introductiedatum wordt steeds opgeschoven. Ondertussen worden de onderhoudskosten voor de huidige apparatuur hoger. We putten nu nog uit een voorraadje reserveonderdelen om de alarmsystemen en de meldkamer in de lucht te houden. Het risico dat de apparatuur het definitief begeeft, wordt groter. Dan kunnen we snelle hulp niet meer garanderen".
De problemen spelen in Woerden, Nieuwegein en in IJsselstein. In IJsselstein werkt de brandweer met spullen die vier jaar 'over de datum' zijn, vertelt commandant J.P. Duhen. "Als het een blik bonen was, zou je het niet meer opentrekken".
De apparatuur wordt 'in leven gehouden'. Duhen: "Als het echt niet anders kan, kopen we een nieuwe portofoon of pieper. Dat is wel duurder, maar we willen vervelende situaties voorkomen. Als vrijwilligers niet meer komen opdagen, kan dat gevaarlijke situaties opleveren
(bron: Utrechts Nieuwsblad)