Hulpverleners worden onhoorbaar
HILVERSUM - Ze zagen de bui al hangen, maar voor verstokte scannerluisteraars in het Gooi en de Vechtstreek is er vanaf maandag geen lol meer aan. Politie, brandweer en ambulancevervoer stappen dan voor het mobilofoonverkeer tussen centrale en hulpverleners over op het digitale communicatiesysteem C2000. En dat is (nog) niet af te luisteren.
C2000 maakt het mogelijk dat de verschillende diensten elkaars berichten kunnen volgen en moet tevens een einde maken aan het op grote schaal luisteren naar het mobilofoonverkeer van politie, brandweer en ambulances. De landelijke invoering van het kostbare systeem heeft wel veel voeten in de aarde. Ervaringen in sommige gebieden leren dat er niet onder alle omstandigheden goed en snel contact te leggen is. Toch is de grote praktijkproef die de Gooise politie, brandweer en ambulancevervoerder dinsdag hielden heel goed verlopen. In negentig procent van het gebied is volgens een woordvoerder van de brandweer een zeer goede dekking en de komende tijd moet blijken waar de ontvangst niet goed genoeg is. Gisteren zijn nog wat aanvullende testen gedaan en de bedoeling is om maandag over te gaan op C2000.
Voor het luisteren naar het berichtenverkeer zijn scanners dan in een klap onbruikbaar geworden. Alarmmeldingen van de brandweer blijven nog wel tot het najaar op de oude manier gaan en die zijn dus nog wel een paar maanden op de scanner te horen. Maar als de brandweer eenmaal de keuze heeft gemaakt voor een systeem, valt ook dat stil. Vanaf dat moment zullen de hulpverleners verlost worden van de meeste ramptoeristen, die het dan uitsluitend moeten hebben van het geluid van sirenes en tips van bekenden.
Een van de 'slachtoffers' is Wilbert de Vries die voor zijn website
http://www.112tv.nl intensief het berichtenverkeer volgt. Aan zijn scanner heeft hij binnenkort niets meer en dus moet hij het vooral van zijn netwerk tipgevers hebben. Hij gaat 'natuurlijk' door, maar het zal hem veel meer moeite kosten om genoeg incidenten op zijn site te krijgen.
Scannerverkoper Johan Venhorst in Hilversum zegt dat driekwart van de scanners die hij verkoopt inderdaad voor het volgen van hulpdiensten over de toonbank gaan. Helemaal stoppen zal de handel niet, denkt hij, want er zijn genoeg mensen die hem gebruiken voor het volgen van bijvoorbeeld de luchtvaart en buschauffeurs. Zijn collega Ruud Veldmeijer zegt dat het niet zo leeft bij zijn scannerklanten. Er is al zo vaak aangekondigd dat er eind komt aan het openbare mobilofoonverkeer.
De media hoeven niet helemaal te wanhopen, kondigt hoofd voorlichting van de politie Annet Bol aan. Bij calamiteiten zal de pers vaker dan nu nog het geval is snel worden ingeseind. Vooral fotografen en cameralieden, omdat zij ook wel begrijpt dat het juist voor hen belangrijk is snel bij een brand of een ander incident te zijn.
Ed Brouwer
zaterdag 03 juli 2004
Bron: Gooi&Eemlander
dit stond vandaag in de krant voor het C2000 verhaal in Gooi en vechtstreek